COMUNITATE

„10 la sat”, noul proiect teatral al verii propus de Cultură’n Șură

„10 la sat”, noul proiect teatral al verii propus de Cultură’n Șură

Începând din luna august, caravana Cultură’n Șură se pune în mișcare pentru a duce teatrul de calitate în mediul rural.

Anul acesta, 10 comunități locale urmează să găzduiască spectacolul “Mama Griguță” de Eugène Labiche, în traducerea Adrianei Sână, realizat în parteneriat cu Teatrul de Comedie București. Este un spectacol de comedie care tratează o temă de mare actualitate, ce afectează societatea românească: fenomenul migrației forței de muncă și efectul acesteia asupra copiilor rămași în urma părinților plecați din țară.

Florentina Năstase (nominalizată pentru cea mai bună actriță la  premiile UNITER și GOPO) și Marin Grigore (cunoscut publicului din filmele R.M.N. și Sieranevada), alături de Mircea Gligor, Iulian Gliță, Bogdan Costea și Ana Turos vor da viață personajelor, în regia lui Victor Olăhuț, (cu o carieră prestigioasă numărând spectacole montate pe scene ale teatrelor naționale din Cluj-Napoca și Sibiu).

Reprezentațiile urmează să fie găzduite de spații neconvenționale, în aer liber, de preferință șuri sau gospodării de la țară. Fiecare spectacol va fi precedat de un atelier de teatru, susținut de actori profesioniști, dedicat copiilor din comună cu vârste între 7 și 14 ani. Atât spectacolele, cât și atelierele dedicate copiilor sunt gratuite.

Cu peste 100 de spectacole susținute până în prezent, caravana Cultură’n Șură continuă demersul de a include satele românești în circuitul artistic profesionist. La 11 ani de la prima reprezentație ținută la țară, echipa continuă să creadă în demersul său de a reduce decalajul dintre urban și rural în ceea ce privește privind expunerea comunităților locale la acte culturale de calitate.

Seria de spectacole face parte din proiectul „10 la sat” co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Argeș, Hunedoara, Sălaj și Vâlcea sunt județele în care va ajunge Cultură’n Șură, în această vară. Toate informațiile legate de localitățile unde se va juca „Mama Griguță”, locurile și orele de începere a spectacolelor vor fi disponibile pe pagina de Facebook a organizației.

Asociația Cultură’n Șură este o asociație culturală non-profit creată la inițiativa regizorului Victor Olăhuț al cărei principal obiectiv este promovarea și dezvoltarea culturii în zonele cu acces limitat la cultură, cu scopul de a diminua diferențele culturale dintre comunitățile urbane și cele rurale. Până în prezent, asociația a produs în cadrul acestui demers 7 spectacole de teatru, a efectuat turnee în peste 60 de localități de la țară, a susținut mai bine de 100 de reprezentații pentru aproximativ 15.000 de săteni. În cei 11 ani de existență, activitatea echipei a fost recompensată cu premiul „Open Theatre” oferit de British Council la Gala Premiilor UNITER 2022, premiul „Adresarea către publicul tânăr cu acces limitat la cultură” în cadrul Galei Premiilor AFCN 2020 la care se adaugă numeroase alte premii, participări în festivaluri și sute de reprezentații ale spectacolelor în teatrele partenere. Asociația organizează ateliere de dezvoltare personală, improvizație și conduită pentru copiii din mediul rural, oferindu-le astfel instrumente esențiale pentru a deveni consumatori de cultură la maturitate.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − seven =

Mai mult in COMUNITATE

Amintirea unui cântec frânt… (A)

HunedoaraMea.ro13 iunie 2024

În căutarea copilăriei (A)

HunedoaraMea.ro6 iunie 2024

Lansare de carte „Song. Un cântec amuțit. Trei decenii fără Oanță”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro5 iunie 2024

„Trofeul Micului Cititor”, ediția 2024 (A)

HunedoaraMea.ro3 iunie 2024

Lansare de carte Isabela Maria Hașa. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro30 mai 2024

O jucărie pentru fiecare (A)

HunedoaraMea.ro28 mai 2024

„Trofeul Micului Cititor”, o nouă ediție. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro27 mai 2024

Perenitatea lui Avram Iancu (A)

HunedoaraMea.ro10 mai 2024

Opera Nights 2024, ediție aniversară. Programul festivalului

HunedoaraMea.ro2 mai 2024