ACTUALITATE

2019, primul an din ultimele trei decenii în care nu s-a înregistrat niciun caz de omor în județul Hunedoara. Bilanțul IPJ Hunedoara pe anul trecut

2019, primul an din ultimele trei decenii în care nu s-a înregistrat niciun caz de omor în județul Hunedoara. Bilanțul IPJ Hunedoara pe anul trecut

În 2019 nu au fost înregistrate infracțiuni de mare violență în județul Hunedoara, fiind primul an din ultimele trei decenii în care nu s-a înregistrat nicio infracţiune de omor, potrivit bilanțului IPJ Hunedoara pe anul trecut, făcut public joi.

Analiza Poliției hunedorene pe 2019 arată că infracționalitatea din județ are caracteristicile criminalității urbane, cu infracționalitate stradală, tâlhării comise prin smulgere, accidente rutiere, furturi din buzunare și din apartamente de bloc, cu violențe în spațiul public și în școli și cu o „criminalitate de vitrină” (cerșetorie, oameni ai străzii, trafic aglomerat, consum de alcool în spațiul public etc.) care afectează în mare măsură sentimentul de siguranță al cetăţenilor.

„Din analiza criminalității, vârstnicii (27% din totalul populației) se evidențiază ca având un risc criminogen ridicat, cu potențial de victimizare mult mai mare decât în restul țării.  Pentru activitatea polițienească, acest aspect trebuie mereu și atent avut în vedere de structura de prevenire a criminalității și deopotrivă de cele operative de ordine publică (proximitate) și investigații criminale în vederea instruirii și pregătirii antivictimale a persoanelor vârstnice dar și a culegerii de informații despre potențialii infractori care urmăresc să obțină în mod ilegal câștiguri de pe urma pensionarilor hunedoreni. Prin urmare, s-a urmărit o mai bună cunoaștere a populației vârstnice de către polițiștii de proximitate și derulare periodică de activități de instruire, informare și conștientizare a consecințelor infracțiunilor stradale (tâlhării, furturi din buzunare, genți, poșete), a furturilor din locuințe comise prin metoda ”împrietenirii” sau prin ”vânzare de produse” și a înșelăciunilor comise prin metoda ”accidentul”, ”premiul” sau prin ”false calități””, susține IPJ Hunedoara.

Furturile, cele mai numeroase infracțiuni sesizate

Județul Hunedoara se confruntă în continuare cu o infracționalitate de subzistență (furturi din societăţi comerciale, inclusiv „de pe raft”, tâlhării, spargeri de locuințe, de autoturisme, înșelăciuni etc.), infracțiunile contra patrimoniului reprezentând aproape jumătate, 46% din totalul sesizărilor de natură penală încriminate de Codul Penal, iar furturile rămân principalele infracțiuni sesizate, cu un procent de peste  65 % din total, deși au înregistrat o scădere cu peste 5%, faţă de anul anterior.

Secvențial, creșteri sunt înregistrate la furturile din locuințe comise prin împrietenire, la cele din stații de alimentare cu combustibil, tâlhării  comise prin smulgere și cele comise stradal.

Infracțiunile de înșelăciune (deși în prezent sunt în scădere cu peste 9%, respectiv cu 21% în cazul ”înșelăciunii prin nume sau calități mincinoase”) rămân în continuare în atenția domeniului preventiv, mai ales cele comise prin metoda ”accidentul”, deoarece creează prejudicii foarte mari victimelor.

„În ce privește infracționalitatea din mediul familial, situația statistică a anului  2019 arată faptul că, în județul Hunedoara, aceasta este în creștere, scoțând la suprafață fenomenul existent. Datorită intensificării activităților preventive, de popularizare a drepturilor victimelor, a ordinului de protecție și a celui provizoriu, numărul sesizărilor privind violenţa în familie a crescut. În anul 2019 au fost sesizate peste 1.000 de fapte de violență în familie, dintre care aproximativ trei sferturi sunt comise în mediul urban și un sfert în mediul rural. Violența domestică se întâmplă în continuare cel mai des în familia tradițională și se manifestă frecvent prin comiterea infracțiunilor de ”lovire sau alte violențe” și ”amenințare””, se arată în bilanț.

Peste 50 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere

În 2019, pe drumurile publice din judeţ s-au produs 247 de accidente grave de circulație, soldate cu decesul a 52 persoane și  rănirea gravă a 250 de persoane.

Principalele cauze de producere ale accidentelor rutiere înregistrate anul trecut au fost: viteză neadaptată la condiţiile de drum, nerespectarea regulilor de circulaţie de către pietoni și neacordarea de prioritate pietonilor.

„În scopul reducerii riscului rutier şi a creşterii gradului de disciplină rutieră în cursul anului 2019, efectivele de poliție rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara au organizat peste 1.700 de acţiuni axate de principalele cauze generatoare de accidente rutiere. În urma acestor acţiuni, au fost aplicate peste 36.000 de sancțiuni contravenționale, au fost întocmite peste 1.100 de dosare de cercetare penală pentru diferite infracţiuni la regimul circulației pe drumurile publice şi au fost reţinute peste 2.700 de permise de conducere”, potrivit IPJ Hunedoara.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 5 =

ACTUALITATE

Mai mult in ACTUALITATE

Cetățile dacice din Munții Orăștie vor fi administrate de Consiliul Județean Hunedoara

HunedoaraMea.ro11 februarie 2020

USR și-a desemnat candidatul pentru funcția de primar al Devei. Vezi lista de consilieri pentru alegeri locale

HunedoaraMea.ro9 februarie 2020

Organizația “Ateliere fără frontiere” donează calculatoare la două școli din județ pentru elevii pasionați de IT

HunedoaraMea.ro6 februarie 2020

Guvernul Orban a fost demis. Moțiunea de cenzură a PSD a trecut cu 261 de voturi

HunedoaraMea.ro5 februarie 2020

Trafic restricționat pe autostrada A1, după ce un microbuz a intrat într-un parapet

HunedoaraMea.ro4 februarie 2020

Cod portocaliu de precipitații abundente și cod galben de ninsori și vânt puternic

HunedoaraMea.ro4 februarie 2020

Un băiat de 13 ani a murit după ce a intrat cu mașina tatălui său într-un copac

HunedoaraMea.ro2 februarie 2020

Telecabina de pe dealul Cetății Deva, în revizie lunară

HunedoaraMea.ro2 februarie 2020

Dorel Bretean, învestit în funcția de subprefect al județului Hunedoara

HunedoaraMea.ro31 ianuarie 2020