ACTUALITATE

6 ONG-uri își unesc forțele pentru a forma competențe de educație media digitală în rândul tinerilor din România

6 ONG-uri își unesc forțele pentru a forma competențe de educație media digitală în rândul tinerilor din România

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Ashoka România, E-Civis, EDUMI, Funky Citizens și Grupul PONT își unesc forțele în cadrul proiectului „Educație media digitală pentru tinerii din România”. În următorii trei ani, printr-o abordare strategică care combină cercetarea, dezvoltarea de resurse, advocacy și campanii de comunicare, cele 6 ONG-uri vor lucra pentru a-i ajuta pe viitorii cetățeni activi să fie mai bine pregătiți pentru a lua decizii informate.

Potrivit ultimului Raport privind riscurile globale din 20241 realizat de World Economic Forum, cel mai important risc global identificat constă în utilizarea intenționată a dezinformării, care amenință alegerile, coeziunea socială și libertatea de informare la nivel mondial. După acest super-an electoral, „în următorii doi ani, utilizarea pe scară largă a dezinformării și a informării greșite, precum și a instrumentelor de diseminare a acestora, poate submina legitimitatea guvernelor nou alese”.

Mai mult decât atât, GLOBSEC a stabilit că 39% dintre respondenții din România cred în teorii ale conspirației și în dezinformări. În plus, România este țara europeană cu cel mai scăzut nivel de competențe digitale de bază în comparație cu media Uniunii Europene2. Lipsa competențelor digitale și de educație media afectează și tinerii, care sunt influențați într-o mare măsură de ceea ce văd pe rețelele sociale. Potrivit unui studiu3 realizat de CJI în 2022, cei mai mulți dintre tinerii care au luat parte la studiu nu au reușit să identifice elemente care le indicau că anumite articole sau postări erau înșelătoare.

Pentru a contracara aceste provocări, proiectul „Educație media digitală pentru tinerii din România” va implica profesori, elevi, organizații ale societății civile, companii media și jurnaliști pentru a pregăti mai bine tinerii, dar și adulții deopotrivă.

Având în vedere standardele globale privind educația digitală și bazându-se pe experiența lor anterioară, ONG-uri implicate în proiect vor optimiza modelele de intervenție prin intermediul educației formale, lucrând direct cu profesorii pentru a dezvolta competențele de educație media digitală ale elevilor. Organizațiile se vor concentra și pe extinderea activităților extracurriculare care îi pun pe elevi în situația de a învăța prin activități practice (programe personalizate de formare și mentorat pentru elevii din școlile pedagogice, cursuri de formare în RoboHubs, redacții școlare). Toate acestea vor fi susținute prin extinderea formatelor de educație non-formală care includ diferiți stakeholderi, în special ONG-uri locale care lucrează cu tinerii, și prin implicarea cât mai multor părți interesate pentru a sprijini un design incluziv care să răspundă nevoilor grupurilor vulnerabile și să contribuie la atenuarea riscurilor legate de programele instituționale.

Proiectul „Educație media digitală pentru tinerii din România” este coordonat de CJI și implementat în parteneriat cu Ashoka România, E-Civis, EDUMI, Funky Citizens și Grupul PONT. Bugetul total al proiectului este de 2.057.916 CHF, din care 1.797.406 CHF sunt finanțați de Fondation Botnar. Proiectul se va derula pe o perioadă de 3 ani, între septembrie 2023 – august 2026.

Centrul pentru Jurnalism Independent este o organizație non-guvernamentală activă de peste 29 de ani în protejarea democrației și a celor care cred în valorile sale. CJI activează în slujba libertății de exprimare și a educației. Peste 15.000 de profesioniști media, 4.500 de profesori și 100.000 de elevi au trecut pragul CJI de-a lungul timpului. Pentru mai multe informații, vizitați cji.ro.

Fondation Botnar este o fundație filantropică elvețiană dedicată ameliorării sănătății și bunăstării tinerilor care trăiesc în orașele lumii. Susținând includerea vocilor tinerei generații și utilizarea echitabilă a inteligenței artificiale și a tehnologiei digitale, fundația sprijină și investește în programe și cercetări inovatoare, reunind actori din diverse sectoare pentru a stabili dialoguri și parteneriate: fondationbotnar.org.

(Sursa foto: Centrul pentru Jurnalism Independent / Facebook)

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − 12 =

Mai mult in ACTUALITATE

CJ Hunedoara vrea să modernizeze „Drumul Regelui” şi drumul spre cetatea dacică Sarmizegetusa Regia

HunedoaraMea.ro25 martie 2024

Reabilitarea Incintei I a Cetății Deva, aproape de final

HunedoaraMea.ro21 martie 2024

S-au depus ofertele pentru proiectarea şi execuţia noului stadion „Michael Klein” din Hunedoara

HunedoaraMea.ro5 martie 2024

CNAS lansează a doua ediție a „Ghidului asiguratului”

HunedoaraMea.ro4 martie 2024

Servicii electronice extinse pentru deveni. Peste 40 de taxe pot fi plătite cu cardul

HunedoaraMea.ro18 ianuarie 2024

Când se pot plăti impozitele și taxele locale în municipiul Orăștie

HunedoaraMea.ro3 ianuarie 2024

Au fost finalizate lucrările de modernizare a Telecabinei de la Cetatea Devei

HunedoaraMea.ro23 decembrie 2023

Lotul 1 al Culoarului Trafic Mureș Nord, recepționat în întregime

HunedoaraMea.ro21 decembrie 2023

A început montarea semafoarelor inteligente în municipiul Hunedoara

HunedoaraMea.ro20 decembrie 2023