INVESTIGAȚII – SUNTEM CU OCHII PE EI

Reclamă la „bijuterii deosebite” pe site-urile mai multor Direcții județene de cultură din țară, inclusiv din Hunedoara. Site-urile sunt controlate de o firmă controversată, care a realizat portaluri pentru mai multe ministere, inclusiv pentru IGPR

Reclamă la „bijuterii deosebite” pe site-urile mai multor Direcții județene de cultură din țară, inclusiv din Hunedoara. Site-urile sunt controlate de o firmă controversată, care a realizat portaluri pentru mai multe ministere, inclusiv pentru IGPR

Site-urile mai multor direcţii judeţene pentru cultură (DJC) din țară, inclusiv al celei din judeţul Hunedoara, dar şi portalul www.cultura-net.ro, care deserveşte direct Ministerul Culturii şi Cultelor, găzduiesc reclama unei firme private, care se ocupă cu vânzarea bijuteriilor din argint. Toate paginile de Internet au fost realizate de firma ABT&Co, beneficiar fiind Ministerul Culturii. ATB&Co este o firmă controversată, ce aparține lui Bogdan Popoviciu, director în cadrul Ministerului Educației, firmă ce a făcut subiectul mai multor anchete jurnalistice, și care a realizat site-urile mai multor instituții publice, printre care cel al Inspectoratului General al Poliției Române, al Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, al Secretariatului de Stat pentru Culte sau Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

HunedoaraMea.ro a încercat să afle de ce site-urile unor instituţii publice promovează o afacere privată. La scurt timp, imaginea a dispărut de pe site-ul DJC Hunedoara. Link-ul activ către site-ul cu bijuterii de argint mai poate fi văzut pe paginile de internet ale DJC-urilor din Arad, Bacău, Brăila, Călăraşi, Cluj, Galaţi, Mehedinţi, Suceava, Tulcea, Vrancea şi pe www.cultura-net.ro.

Directorii direcțiilor de cultură habar n-au ce se întâmplă în ograda lor virtuală

Reclama cu pricina întâmpină vizitatorul chiar pe prima pagină a portalelor DJC şi îl însoţeşte pe în orice secţiune. „Bijuteriile deosebite au viaţă. Culorile lor transmit ceea ce cuvintele nu reuşesc. Fii deosebită cu o bijuterie deosebită”. Poza este un link activ către site-ul bijuterii-deosebite.ro, al firmei Silver Queens SRL, din Bucureşti.

Contactat de HunedoaraMea.ro, directorul DJC Hunedoara, Călin Brânduşa, a declarat că el nu se prea uită pe site, doar secretara. „Nu ştiu de această reclamă. Vă mulţumesc că m-aţi anunţat. Mă voi interesa”. Aceeaşi declarație am primit-o şi de la șeful Direcției de Cultură Galaţi, Cătălin Negoiţă.

Șeful DJC Cluj, dr. Victor Cubleşan, era în temă și a oferit și o ipoteză. „Am văzut şi eu acea reclamă, care nu este pusă de noi. Nu este cu acordul nostru. Site-ul nostru, precum şi cele ale tuturor direcţiilor de cultură, inclusiv, cultura-net.ro, au fost create de firma ABT&Co. Din câte ştiu, Ministerul Culturii mai are datorii la ei şi, cred eu, aşa încearcă ei să-şi recupereze banii. Nouă ne-au dispărut şi mailurile personalizate, iar acum folosim conturi de gmail”, a declarat Cubleşan.

Nici reprezentanţii Ministerului Culturii nu ştiau că domeniile lor sunt folosite ca spaţiu de reclamă pentru o firmă privată, asta deşi www.cultura-net.ro „deserveşte direct” instituţia. Menţiunea este făcută chiar pe site. După câteva ore solicitate pentru documentare a venit (şi nu prea) răspunsul. „Am dat nişte telefoane şi am aflat că nu direcţiile judeţene gestionează conţinutul site-urilor, ci firma care a făcut paginile. Nu am reuşit să dăm de societate. Probabil este vorba de un virus” a declarat pentru HunedoaraMea.ro responsabilul cu comunicarea al Ministerului Culturii.

De la stat la privat

În timp ce responsabilii Ministerului Culturii nu au reuşit să-i contacteze pe reprezentanţii firmei IT, HunedoaraMea.ro a stat de vorbă cu ei. „Firma noastră nu mai are contract cu Ministerul Culturii, care nu are nici datorii la noi. Nu ştim cum au ajuns acele reclame acolo”, a fost răspunsul primit de la un reprezentant al societății.

ABT&Co are birouri pe strada Dâmboviţei, nr. 32, sector 6, Bucureşti, unde își sediul și firma Silver Queens SRL. Legătura dintre cele două societăţi este însă mai strânsă. Andrei Radu este product manager la ABT&Co şi asociat la Silver Queens, cele două fiind, potrivit acestuia, ”firme partenere”. „Site-urile sunt întreţinute, gratuit, şi sunt actualizate, gratuit, de firma SC ABT&Co. Din cauza aceasta ei au dat, cu titlu gratuit, o reclamă. Deci, practic, pe site-urile respective nu se ia niciun ban. Noi putem să le închidem acum, dar le păstrăm şi le actualizăm”, a declarat pentru HunedoaraMea.ro Andrei Radu.

Chiar dacă în momentul de faţă nu există niciun contract între Ministerul Culturii şi ABT&Co, statul este beneficiarul site-ului. „Ministerul Culturii a abandonat proiectele respective şi nu le mai finanţează, dar noi le-am păstrat. ABT&Co nu încasează niciun ban pentru proiecte şi totuşi le ţine în viaţă şi le mai updatează cu ce cer diversele instituţii. Cu titlu gratuit”, a mai spus Andrei Radu. „Nişte site-uri publice, pe care noi le întreţinem cu titlu gratuit, şi de ce să nu am un beneficiu. Nu le-am închis, chiar dacă nu au mai fost finanţate, dar am considerat că putem să punem şi ceva care să ne ajute pe noi. Hostingul şi updatarea lor implică resurse. Nu s-a încălcat nimic prin punerea acestor reclame pe site-uri. Noi putem să le închidem acum şi să nu mai existe, dar nu ni s-a părut corect pentru că este şi munca noastră şi până la urmă sunt nişte informaţii utile, publice”. Andrei Radu a promis că va reveni cu lămuriri la o serie de întrebări transmise deja de HunedoaraMea.ro. La scurt timp după discuția avută cu asociatul firmei Silver Queens, reclama postată pe site-ul DJC Hunedoara a dispărut.

Contracte cu statul la nivel înalt

Numele societății ABT&Co a apărut într-o serie de anchete jurnalistice publicate în presa centrală. Unul dintre articole este „Unde s-au dus banii Poştei?”, semnat de Dorian Cobuz şi publicat în 10 mai 2011 de jurnalul.ro. „O altă căpuşă politică ce a supt din vena Poştei Române este şi ABT&Co SRL, firma lui Bogdan Popoviciu, cu un contract de 280.000 de lei”, scria jurnalul.ro.

În acelaşi an, HotNews.ro publica articolul „Cum a cheltuit ministerul Economiei 1,2 milioane euro pe un poartal nefuncţional destinat IMM-urilor”, care urmărea traseul banilor şi istoricul afacerii. „De pe portalul de licitaţii publice mai aflăm că în cadrul proiectului au mai fost realizate şi două licitaţii pentru achiziţionarea de calculatoare. Ambele contracte au fost adjudecate de compania ABT&Co. Cele două contracte însumează 415.000 lei”, potrivit HotNews.ro.

În afara contractelor pentru paginile web ale DJC-urilor, portofoliul ABT&Co, potrivit site-ului firmei, cuprinde mai multe instituţii publice. Firma IT este responsabilă pentru proiecte precum Cultură pe Net, site-ul Consiliului Judeţean Călăraşi, site-ul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, site-ul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, site-ul Secretariatului de Stat pentru Culte. La secţiunea „Clienţi” găsim Inspectoratul General al Poliţiei Române, Centrul Naţional al Cinematografiei, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Bogdan Popoviciu apare pe site-ul Ministerul Educației ca angajat cu funcţia de director al Direcţiei Modernizarea Patrimoniului, Informatizare şi Investiţii, iar potrivit declarației de avere din 15 iunie 2012 deține jumătate din acţiunile ABT&Co SRL.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 + 10 =

INVESTIGAȚII – SUNTEM CU OCHII PE EI

Mai mult in INVESTIGAȚII – SUNTEM CU OCHII PE EI

Contractul de modernizare a drumului către Mănăstirea Prislop, în valoare de opt milioane de lei, a fost câștigat de firma unui tânăr de 19 ani, care tocmai dă BAC-ul, nepotul lui Emanoil Pup, anchetat de DNA în Dosarul Moloț

HunedoaraMea.ro3 iulie 2015

Dosarul „Gala Bute”: Firma Termogaz Company din Hațeg, deținută de familia Gărdean, apropiată de ministerele conduse de Elena Udrea și Monica Iacob Ridzi, a plătit 2 milioane de lei companiei lui Rudel Obreja, organizatorul „Galei Bute”

HunedoaraMea.ro24 aprilie 2014

Directorul Apa Prod, Victor Arion, își pune angajații să-i curețe buruienile dintre dalele din fața casei și să-i spele strada cu autospeciala firmei și cu apă plătită din bani publici. VEDEȚI imagini surprinse de o cameră de filmat

HunedoaraMea.ro15 aprilie 2014

De la fiul pentru tatăl, fără pic de Duh Sfânt. Consilierul județean Cosmin Costa, în conflict de interese după ce a votat hotărârea prin care parohia și protopopiatul conduse de tatăl său primesc trei miliarde de lei vechi

HunedoaraMea.ro10 aprilie 2014

Deputatul Gheorghe Firczak, doctor în istorie, semnează în ziare texte istorice plătite din bani publici, dar copiate de pe Wikipedia

HunedoaraMea.ro9 martie 2014

Alexandru Gruian, fost consilier al președintelui CJ Hunedoara, Mircea Moloț, și un contract cu dedicație pe ruinele Călanului

HunedoaraMea.ro6 iunie 2013

Senatorul „poporului” și o afacere din banii poporului. Haralambie Vochițoiu a consiliat Primăria Hunedoara pe un proiect respins de la finanțare europeană

HunedoaraMea.ro30 mai 2013

Deputatul hunedorean Dan Radu Ruşanu va conduce PNL în Cameră

HunedoaraMea.ro20 decembrie 2012

Firmele de familie ale unui consilier local PNL câștigă bani publici de la instituții și primării liberale. Vezi cum se dau contracte cu dedicație pe linie de partid

HunedoaraMea.ro10 august 2012