INVESTIGAȚII – SUNTEM CU OCHII PE EI

Senatorul „poporului” și o afacere din banii poporului. Haralambie Vochițoiu a consiliat Primăria Hunedoara pe un proiect respins de la finanțare europeană

Senatorul „poporului” și o afacere din banii poporului. Haralambie Vochițoiu a consiliat Primăria Hunedoara pe un proiect respins de la finanțare europeană

Primăria Hunedoara a vrut să obțină o finanțare din bani europeni pentru Pădurea Chizid, care este arie protejată. Pentru asta avea nevoie de un plan de management. Pentru realizarea acestui plan, Primăria a cerut consiliere și a făcut o selecție de oferte de la mai multe firme. Întâmplarea face că cele trei firme care s-au ”bătut” pentru acest contract duc către aceeași persoană.

Firma care a câștigat contractul se cheamă Euro Jobs, iar la momentul câștigării contractului, în vara anului trecut, era deținută de șeful PP-DD Hunedoara, Haralambie Vochițoiu, pe atunci consilier județean, în prezent senator de Valea Jiului. Cea de-a doua firmă care a participat la selecția de oferte are ca număr de contact la Registrul Comerțului telefonul mobil al senatorului Vochițoiu, iar cea de-a treia firmă participantă la selecția de oferte este o societate care a fost partener al Euro Jobs în proiecte în domeniul resurselor umane finanțate din bani europeni și în care soția lui Vochițoiu a fost angajată ca psihosociolog. Toate cele trei firme sunt din Valea Jiului. Contractul obținut de Euro Jobs de la Primăria Hunedoara a avut ca obiect „Servicii consultanță și consiliere Elaborarea planului de management al ariei natural protejate Pădurea Chizid”. Valoarea contractului a fost de 63.000 de lei.  Proiectul pentru care Primăria Hunedoara a fost consiliată de firma lui Vochițoiu a fost respins de la finanțare.

Avem o pădure. Cum procedăm?

Consiliul Local (CL) Hunedoara a aprobat, în 26 iulie anul trecut, acordul de parteneriat între Municipiul Hunedoara și Administrația pentru Protecția Mediului pentru realizarea proiectului “Elaborarea planului de management al ariei natural protejate ”Pădurea Chizid”. Potrivit hotărârii de CL, proiectul urma să fie finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu. Patru zile mai târziu, Primăria Hunedoara a semnat cu societatea Euro Jobs contractul de „Servicii consultanță și consiliere” pentru proiectul respectiv. Asociat și director al firmei era, la momentul atribuirii contractului, Haralambie Vochițoiu. Primăria Hunedoara a ales ofertantul câștigător după ce a cerut și analizat oferte de la trei firme. Pe lângă Euro Jobs, au mai trimis oferte de preț societățile ECPMC Consult & Learning și Diacostampet.

Legăturile din Petroșani, folosite la Hunedoara

ECPMC Consult & Learning fusese înființată cu nouă luni înainte să fie invitată să trimită o ofertă de preț pentru contractul pe bani publici. Are înregistrat numărul de telefon mobil al senatorului Vochițoiu la date de contact atât în actele de la Registrul Comerțului, cât și pe site-uri care oferă informații despre firme din România.  Administrator și asociat în firmă este Mihaela Nițescu, nume care apare ca și consultant în proiecte ale societății Euro Jobs.

A treia societate „concurentă”, Diacostampet, are la rândul ei legături cu Vochițoiu și cu firma Euro Jobs. Potrivit declarației de interese depuse de Vochițoiu la încetarea mandatului de consilier județean, în ianuarie 2013, soția lui a fost psihosociolog la Diacostampet și a obținut un venit de 23.000 de lei de la această societate în ultimul an fiscal. Euro Jobs a colaborat cu Diacostampet pe mai multe proiecte de formare profesională și resurse umane finanțate pe bani europeni. Un ziar din Valea Jiului editat de Diacostampet a promovat intens activitatea lui Vochițoiu și a firmei Euro Jobs (Găsiți un exemplu AICI).

Consult & Learning și Diacostampet s-au prezentat amândouă cu un preț mai mare și cu o diferență între ofertele lor de… 18 lei. Euro Jobs și-a adjudecat contractul pentru 63.700 de lei.

„Mai multe firme au dat telefon…”

Cum s-a întâmplat că trei firme care duc către aceeași persoană să participe la aceeași selecție de oferte? Cele trei firme au contactat Primăria, au anunțat că vor să-și ofere serviciile de consultanță pentru proiectul legat de Pădurea Chizid și Primăria le-a cerut să trimită oferte de preț. Aceasta este explicația reprezentanților Serviciului de Achiziții Publice al Primăriei Hunedoara. „Mai multe firme au dat telefon și le-am spus să depună ofertă. Nu m-am uitat să văd fiecare ce acționari are. Sunt foarte multe firme care dau telefon la noi prin care ne spun că sunt deschise anumite axe și că suntem eligibili pentru a depune un proiect”, a declarat șefa Serviciului Achiziții, Mariana Bucur. Practic, niște firme au zis că vor să câștige niște bani de la primărie, au propus contractul care poate interesa primăria, primăria le-a întrebat câți bani vor și firma care a zis cel mai mic preț a câștigat. Aceasta ar fi explicația celor de la Achiziții. Mariana Bucur a mai precizat că procedura de atribuire s-a derulat într-un timp foarte scurt pentru a nu se depăși termenul în care se putea depune proiectul la finanțarea prin Programul Operațional Sectorial Mediu.

Primarul Hunedoarei: "Nu există nicio ilegalitate aici"

Coincidență sau nu, contractul cu firma lui Vochițoiu a fost atribuit de Primăria Hunedoara la o lună după alegerile locale, după constituirea noului Consiliu Local (CL) al municipiului. Uniunea Social Populară (USP), partidul pe listele căruia a candidat și câștigat alegerile primarul Viorel Arion, a obținut doar opt locuri de consilieri, în timp ce Uniunea Social Liberală a câștigat zece mandate în CL. În aceste condiții, voturile celor doi consilieri PP-DD erau importante pentru USP (PDL) pentru a echilibra balanța în consiliu. Primarul Hunedoarei susține că știe doar că a fost un termen foarte scurt de depunere a proiectului pentru Pădurea Chizid și angajații de la Serviciul de Achiziții s-au ocupat de atribuire. „Îmi aduc aminte că mai erau vreo trei zile sau patru zile în care se putea depune un proiect. Informația o aveam de la Agenția de Mediu și cei de la Achiziții s-au ocupat de problema aceasta ca să depunem în termenul care era proiectul respectiv”, a declarat Viorel Arion. “Din punct de vedere legal nu există o ilegalitate aici. Noi nu avem cum să verificăm cine este asociat la firma respectivă. Dacă vin trei persoane cu trei oferte trebuie să le acceptăm”, a mai precizat primarul.

Vochițoiu, nemulțumit că nu și-a primit banii

Senatorul Haralambie Vochițoiu neagă legăturile cu celelalte două firme din Valea Jiului și informația că s-ar afla în spatele societății Diacostampet. Știe în schimb că firma Euro Jobs nu a fost plătită încă pentru contractul încheiat cu Primăria Hunedoara. „Știu, am auzit de un contract, dar chiar anul trecut știu că a fost o foarte mare nemulțumire că nu s-a achitat contractul acela. Hunedoara sau Deva, nu mai știu ce. Nu știu dacă știați și asta. Nu s-a achitat contractul acela. Toate celelalte amănunte sunt nesemnificative”, a declarat Vochițoiu. Liderul PP-DD Hunedoara nu mai apare cu numele în Euro Jobs în declarația de interese depusă la Senat. 50 la sută din firmă a ajuns la Nicu Daniel Stepan, consilier local PP-DD la Petroșani, iar restul la un angajat de încredere.

Proiect respins

Firma lui Haralambie Vochițoiu a câștigat un contract de peste 60.000 de lei pentru a învăța și sfătui administrația locală din Hunedoara să facă un plan de management pentru Pădurea Chizid care să primească finanțare europeană. Proiectul a fost respins în noiembrie anul trecut. „Nu avem destul de mulți arbori, de animale, suprafața pădurii este prea mică. Nu suntem noi custode. Nu avem plan de management al ariei protejate”, explică purtătorul de cuvânt al Primăriei Hunedoara, Silke Oprean, motivele pentru care proiectul nu a fost eligibil. Primăria a contestat decizia de respingere a proiectului tot în noiembrie anul trecut, dar nu a primit încă niciun răspuns.

Euro Jobs, în vizorul DNA

DNA anchetează activitatea firmei Euro Jobs, procurorii anticorupție fiind prezenți, la mijlocul lunii mai, la Petroșani, informează ziarul Gazeta de dimineață. Potrivit sursei citate, procurorii ar fi chemat la declaraţii sute de persoane, majoritatea beneficiari ai cursurilor de formare profesională organizate de Euro Jobs. Firma a derulat mai multe programe de reconversie profesională cu finanțare europeană și a avut parteneri primării și alte instituții publice. Majoritatea programelor au avut loc în perioada în care asociat și director al firmei era, și pe acte, Haralambie Vochițoiu.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

twelve − one =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

INVESTIGAȚII – SUNTEM CU OCHII PE EI

Mai mult in INVESTIGAȚII – SUNTEM CU OCHII PE EI

elisei pup1

Contractul de modernizare a drumului către Mănăstirea Prislop, în valoare de opt milioane de lei, a fost câștigat de firma unui tânăr de 19 ani, care tocmai dă BAC-ul, nepotul lui Emanoil Pup, anchetat de DNA în Dosarul Moloț

HunedoaraMea.ro3 iulie 2015
dna

Dosarul „Gala Bute”: Firma Termogaz Company din Hațeg, deținută de familia Gărdean, apropiată de ministerele conduse de Elena Udrea și Monica Iacob Ridzi, a plătit 2 milioane de lei companiei lui Rudel Obreja, organizatorul „Galei Bute”

HunedoaraMea.ro24 aprilie 2014
curatenie apaprod 1

Directorul Apa Prod, Victor Arion, își pune angajații să-i curețe buruienile dintre dalele din fața casei și să-i spele strada cu autospeciala firmei și cu apă plătită din bani publici. VEDEȚI imagini surprinse de o cameră de filmat

HunedoaraMea.ro15 aprilie 2014
costa

De la fiul pentru tatăl, fără pic de Duh Sfânt. Consilierul județean Cosmin Costa, în conflict de interese după ce a votat hotărârea prin care parohia și protopopiatul conduse de tatăl său primesc trei miliarde de lei vechi

HunedoaraMea.ro10 aprilie 2014
Firczak_Gheorghe

Deputatul Gheorghe Firczak, doctor în istorie, semnează în ziare texte istorice plătite din bani publici, dar copiate de pe Wikipedia

HunedoaraMea.ro9 martie 2014
calan

Alexandru Gruian, fost consilier al președintelui CJ Hunedoara, Mircea Moloț, și un contract cu dedicație pe ruinele Călanului

HunedoaraMea.ro6 iunie 2013

Reclamă la „bijuterii deosebite” pe site-urile mai multor Direcții județene de cultură din țară, inclusiv din Hunedoara. Site-urile sunt controlate de o firmă controversată, care a realizat portaluri pentru mai multe ministere, inclusiv pentru IGPR

HunedoaraMea.ro14 martie 2013

Deputatul hunedorean Dan Radu Ruşanu va conduce PNL în Cameră

HunedoaraMea.ro20 decembrie 2012

Firmele de familie ale unui consilier local PNL câștigă bani publici de la instituții și primării liberale. Vezi cum se dau contracte cu dedicație pe linie de partid

HunedoaraMea.ro10 august 2012