COMUNITATE

Campania „Premianții fără premii”: Anca Rădulescu, fondatoarea Asociației „Ioana și Copiii Îngeri”

Campania „Premianții fără premii”: Anca Rădulescu, fondatoarea Asociației „Ioana și Copiii Îngeri”

Anca Rădulescu, înainte de a fi un profesionist de clasă în meseria ei, este o femeie grozavă. O mamă desăvârșită. Și un om cu o înaltă ținută morală.

Anca s-a născut la Piatra-Neamț într-o familie de oameni cu frica lui Dumnezeu, oameni frumoși și muncitori. A bătut în lung și-n lat țara copil fiind, mai întâi împreună cu părinții ei, tatăl mergând din șantier în șantier, astfel a poposit la Turnu-Severin, la Porțile de Fier. Iar apoi, fiind unica fată dintr-o familie mare cu unchi și mătuși părinți de băieți, vacanțele o duceau de la București la Timișoara ori de la Constanța, chiar la Deva.

Liceul l-a făcut însă acasă, la Piatra-Neamț. Unde l-a cunoscut pe viitorul ei soț, Florin.

S-a căsătorit de foarte tânără, la 19 ani, iar la 20 de ani deja a devenit mamă, dându-i naștere primului ei copil, Ionuț. La maternitatea Spitalului Județean din Piatra-Neamț.

Doar că Ionuț a murit la câteva ore după ce a venit pe lume iar Anca era să-și piardă și ea viața. A avut noroc, după două săptămâni de comă și-a revenit. Iar un an și jumătate mai târziu, după multe alte peripeții legate de sănătate și de o nouă sarcină, la 21 de ani a născut-o pe Ioana, fiica sa – azi în vârstă de aproape 20 de ani.

Poate că preambulul a fost mai lung, dar era imperios necesar. Pentru că, acolo, la Piatra-Neamț, după ce s-a vindecat de toate durerile – cele ale trupului mai mult decât ale sufletului, pentru că pierderea propriului copil e o durere ce nu se vindecă niciodată -, a decis să facă ceva pentru ca nimeni altcineva să nu mai treacă prin ce-a trecut ea, mama lui Ionuț.

Nu a întins degetul acuzator spre medici, nu a blestemat defectul sistem medical românesc din cauza căruia – să fim sinceri! – i-a murit băiatul.

A început să ajute. La început în tăcere, în anonimat, era o treabă între ea și Dumnezeu. Nu exista caz social ce avea la mijloc copii și care ajungea la urechile ei căruia să nu-i întindă o mână de ajutor. Așa și atât cum putea ea. Până când a înțeles că necazurile din jurul ei erau prea mari și nu putea reuși să facă lucrurile pe care și le dorea de una singură.

În plus, mereu, cei apropiați, știind cât suflet pune în toate operele ei de binefacere își doreau să o ajute.

Astfel, omul Anca a înțeles și că are puterea de a convinge oamenii să i se alăture. Că vocea ei, public, e ascultată.

Și-a trecut la profesioniști fără să-și dea seama, mai întâi reunind zeci, apoi sute de oameni dar și mari companii pentru a-și duce la îndeplinire scopurile nobile.

Iar scopurile ei au fost mereu îndreptate și către… da, poate ați ghicit – maternitatea Spitalului Județean din Piatra-Neamț. Locul de unde ea a reușit să scape cu viață, dar Ionuț nu.

Între timp a înființat Asociația „Ioana și Copiii Îngeri”, trecând, de data aceasta cu bună știință, la ajutorarea celor în nevoie la nivel profesionist.

Mama Anca Rădulescu merge în toate locurile unde copiii au nevoie de ajutor. În centre de plasament, la maternitățile unde sunt abandonați noi născuți, în secțiile de pediatrie ba chiar și în cele de oncologie ale spitalelor de copii.

La școala ei, la loc de cinste, tronează o urnă transparentă cu bani strânși chiar și din greșelile elevelor sale – o greșeală = 1 leu – dar nu numai. Toate spațiile de depozitare din clădirea unde își desfășoară activitatea sunt pline în permanență de ajutoare de tot felul de la oamenii ce o sprijină de ani de zile în demersurile ei umanitare. Și garajul prietenei ei e ocupat de pachete.

În drumurile ei prin țară sau prin București se oprește oriunde adulmecă situații disperate. Într-un grajd dezafectat a găsit o femeie singură cu un băiețel orb. Într-o clădire abandonată, fără curent electric, fără apă, fără căldură, din București, are o familie cu 4 copii.

În agenda ei are liste și numere de telefon. Pleacă de-acasă și se oprește să-i explice unei femei analfabete, crescută în canalele Bucureștiului, de ce e importantă igiena, altfel degeaba i-a adus detergent, săpun, pastă de dinți sau șampon.

Sâmbătă, în preziua Zilei Internaționale a Femeii, ne vom vedea cu doamna Anca Rădulescu să-i spunem că e minunat ceea ce face, că suntem mândri de ea și că o susținem, că o prețuim, că-i suntem aproape. Sâmbătă, 07 februarie 2015, ora 11.00, doamna Anca Rădulescu vine să o cunoaștem. Aveți ocazia să o priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind în fața statuii lui Decebal din centrul Devei. (Dan Terteci, iniţiatorul campaniei "Premianţii fără premii")

Despre proiectul "Premianții fără premii"

E vremea să facem ceva.

A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui „să se facă”. Dintr-un singur şi banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet faţă de cum ne-am fi dorit, şi merge în continuare. Proiectul social „Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice.

Probabil vă întrebați cine sunt acești premianți și de ce nu au premii. Ei sunt oamenii de lângă noi pe care toți îi văd și nimeni nu-i "ascultă". Tăcuți duc România mai departe. Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor fără ca ei să fie cunoscuți. Ei sunt cei care ne fac viața mai frumoasă prin munca lor. Artiști, inventatori, meșteșugari și alții care ne arată că frumosul și utilul sunt aici, lângă noi. Nu vor premii, nu au primit, nu știu că munca lor e prețuită de ceilalți și de aceea trebuie să le spunem asta.

Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi necunoscuţilor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect.

Vă invităm să fiţi parteneri ai unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere valorile României. (Inițiatorii proiectului "Premianții fără premii")

————

Ideea proiectului îi aparține lui Dan Terteci, directorul Cancelariei Prefectului județului Hunedoara, care este sprijinit de prietenii săi. Toți hunedorenii care participă la această campanie sunt membri ai proiectului, „Premianții fără premii” fiind o acțiune a societății civile.

HunedoaraMea.ro este partener media al campaniei.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 5 =

COMUNITATE

Mai mult in COMUNITATE

A fost inaugurat noul loc de joacă din Parcul ,,Cetate” Deva

HunedoaraMea.ro22 martie 2024

Sub semnul poeziei, de ziua ei (A)

HunedoaraMea.ro22 martie 2024

Investiții în digitalizarea spitalelor hunedorene

HunedoaraMea.ro21 martie 2024

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2024. Sferturile de finală

HunedoaraMea.ro21 martie 2024

De Ziua Internațională a Francofoniei, invitație la călătorie: Provence (A)

HunedoaraMea.ro20 martie 2024

Lucrările de modernizare, extindere și dotare a Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Deva au fost finalizate

HunedoaraMea.ro15 martie 2024

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2024. A doua rundă a optimilor de finală

HunedoaraMea.ro14 martie 2024

Ziua Internațională a Poeziei, la Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro14 martie 2024

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2024. Prima rundă a optimilor de finală

HunedoaraMea.ro13 martie 2024