COMUNITATE

Campania “Premianții fără premii”: scriitorul Eugen Evu

Campania “Premianții fără premii”: scriitorul Eugen Evu

Eugen Evu a reușit în 70 de ani de viață (mă rog la Dumnezeu să-i dea cât mai mulți, în deplină sănătate și putere creatoare) să trăiască și să rămână de vioiciune și agerime mai viu decât mulți confrați mai tineri.

Ca vârstă, desigur, pentru că Eugen transcende vârstele și domină prin ființare cu o naivitate de om bun și cu o curățenie sufletească la fel cu a mielului nevinovat la a cărui tăiere participăm toți, până la atingerea singurei certitudini a existenței: moartea.

Din limpezimea existenței și a trăirilor sale, a vrut și o face mereu, să ofere celor din jur motivele trăirii în bucurie pe care el le-a găsit prin poezie și pe care nu le-a vrut doar pentru sine. Alături și împreună cu iubirea de Christos, în traiul conform Legii. A făcut această trăire, această predare perpetuă de ștafetă printr-o viață dusă după cele mai simple și adevărate percepte, aproape în fiecare an de câteva decenii încoace, dăruind câte un volum sau două pe an, din scrierile sale de lumină, menite să pătrundă și în sufletele cele mai întunecate, nu atât pentru a aduce strălucire de trezire, cât un început pentru sămânța înțelegerii să încolțească în trezie, calea ce duce la adânca înțelegere a existenței fiecăruia numai în legătură cu tot ce ne înconjoară. Dincolo de răutăți, pasiuni oarbe, lăcomie și invidii…

Lui Eugen Evu, spune amicul său Dumitru Tâlvescu, îi lipsește egoul malefic, dominant al zilelor de azi, când foamea de bani și avere a pervertit mințile. El se dăruiește cu sinceritate infantilă prin tot ce face, făcând abstracție de timpul lui, de lipsa banilor, de tristețile pe care le ascunde și nemerniciile celor din jur, dintre care mulți îi sunt datori pentru că le-a deschis ochii spre viață și i-a făcut oameni. Pentru că așa e, uneori în viață, pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești… Iar el are exemple destule, dar le trece sub tăcere, zâmbind. Știe că mai dureroasă va fi trezirea lor și regretul lor de atunci că nu mai pot schimba nimic…

De la înălțimea lui sacerdotală, Eugen Evu nu contenește să cânte și să descânte în versuri sau proză, Cuvântul lui, găsit în adevăr, cel care taie și mângâie în același timp, dezvelește și dojenește, desface sensuri și împacă sorți… Cavaler al Dumnezeului unic, rămâne activ în tot ce scrie, ca un Iov travestit în trubadurul fără simbrie, pe care lumea îl aude și se bucură și la fel de repede îl uită. Pentru că acum trăim vremuri fără poezie, în care se uită ființarea în frumosul românesc și omenesc, iar lumea privește ca pe niște curiozități pe toți păstrătorii de tradiții, pe creatorii de frumos… Mai bine o pizza decât o carte…. Vom putea cumpăra orice, mai puțin sentimente și iubire. Vom ajunge la orice destinație fizică, dar mai greu în suflete, vom alerga să devenim cineva, uitând sau ignorând precursorii care strigă adevărurile în gura mare, dar nu sunt ascultați.

Eugen Evu a refuzat să plece din Hunedoara sperând că vocea lui nu va răsuna în pustiu. Numai că peste vocea lui, furtunile pe care le-a îndurat în viață fac pustiu în jurul lui. Mai sunt câțiva care nu uită că la Hunedoara, trăiește într-o modestie de pustnic, poate cel mai mare poet român al momentului. Cel înălțat de zei și muze pe platoul din vârf al cunoașterii înțelepciunii și al înțelegerii. El, semănătorul de frumos nu așteaptă laude. El doar se dăruiește, ființând ca om omenesc și românesc.

Sâmbătă, ne vom vedea cu doamnul Eugen Evu să-i spunem că e un om minunat, că suntem mândri de el și că îl susținem, că îl prețuim, că-i suntem aproape. Sâmbătă, 04 aprilie 2015, ora 11.00, doamnul Eugen Evu vine să-l cunoaștem. Aveți ocazia să-l priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind în fața statuii lui Decebal din centrul Devei. (Dan Terteci, iniţiatorul campaniei "Premianţii fără premii")

Despre proiectul "Premianții fără premii"

E vremea să facem ceva.

A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui „să se facă”. Dintr-un singur şi banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet faţă de cum ne-am fi dorit, şi merge în continuare. Proiectul social „Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice.

Probabil vă întrebați cine sunt acești premianți și de ce nu au premii. Ei sunt oamenii de lângă noi pe care toți îi văd și nimeni nu-i "ascultă". Tăcuți duc România mai departe. Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor fără ca ei să fie cunoscuți. Ei sunt cei care ne fac viața mai frumoasă prin munca lor. Artiști, inventatori, meșteșugari și alții care ne arată că frumosul și utilul sunt aici, lângă noi. Nu vor premii, nu au primit, nu știu că munca lor e prețuită de ceilalți și de aceea trebuie să le spunem asta.

Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi necunoscuţilor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect.

Vă invităm să fiţi parteneri ai unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere valorile României. (Inițiatorii proiectului "Premianții fără premii")

–––––

Ideea proiectului îi aparține lui Dan Terteci, directorul Cancelariei Prefectului județului Hunedoara, care este sprijinit de prietenii săi. Toți hunedorenii care participă la această campanie sunt membri ai proiectului, „Premianții fără premii” fiind o acțiune a societății civile.

HunedoaraMea.ro este partener media al campaniei.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

ten + 11 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

COMUNITATE

Mai mult in COMUNITATE

lansari mircea muthu mircea popa 01

La Salonul Hunedorean al Cărții, Editura Școala Ardeleană a fost la înălțime (A)

HunedoaraMea.ro19 octombrie 2018
concert hunedoara

Concert al Orchestrei Metropolitane București, la Castelul Corvinilor

HunedoaraMea.ro19 octombrie 2018
ovidiu argesanu 01

Cu Ovidiu Dragoș Argeșanu despre suflet, credință, drept divin (A)

HunedoaraMea.ro18 octombrie 2018
salon 2018 I main

Salonul Hunedorean al Cărții în anul Centenarului (A)

HunedoaraMea.ro17 octombrie 2018
zilele icoanei

„Zilele Icoanei”, la Deva. Expoziție de artă bizantină și concert de muzică bizantină

HunedoaraMea.ro17 octombrie 2018
parada auto

,,Retro Parada Toamnei”. Zeci de mașini de epocă, expuse la Deva

HunedoaraMea.ro17 octombrie 2018
Afis BOGDAN BUCUR

SALONUL CĂRȚII 2018. Lansarea volumul aniversar „Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri”, editat de Bogdan Bucur

HunedoaraMea.ro17 octombrie 2018
Afis MIRCEA MUTHU

SALONUL CĂRȚII 2018. Lansări de carte – profesorul Mircea Muthu: „Repere culturale transilvane II. Alte contribuții istorico-literare” și „Balcanismul literar românesc. Panoramic sud-est european. Confluențe culturale”

HunedoaraMea.ro16 octombrie 2018
telecabina deva revizie

Telecabina de la Cetatea Devei rămâne oprită

HunedoaraMea.ro15 octombrie 2018