INVESTIGAȚII – SUNTEM CU OCHII PE EI

Ginerele lui Mircea Moloț a câștigat contracte de peste 2 milioane de euro de la Consiliul Județean Hunedoara. Cum au costat lucrările la fațada CJ cât un castel pe Valea Loarei

Ginerele lui Mircea Moloț a câștigat contracte de peste 2 milioane de euro de la Consiliul Județean Hunedoara. Cum au costat lucrările la fațada CJ cât un castel pe Valea Loarei

Firma Olivent Invest a apărut dintr-o dată în afacerile cu statul și s-a remarcat prin contractele câștigate cu Consiliul Județean Hunedoara. Asociat în firmă și beneficiar direct al contractelor cu administrația județului este Robertto Venter, ginerele șefului CJ Hunedoara, Mircea Moloț.

În perioada câștigării contractelor, Moloț nu devenise oficial socrul lui Venter, dar viitorul ginere era deja  parte din familie, lucru pe care șeful CJ, de altfel, nu l-a ascuns. Cel puțin 13 contracte au fost atribuite de Consiliul Județean Hunedoara firmei lui Venter, în actualul mandatl al președintelui Mircea Moloț. În doar doi ani. Valoarea lor depășește 2,3 milioane de euro.

Nefiind oficial ginerele lui Mircea Moloț în perioada câștigării contractelor nu se pune problema conflictului de interese, cel prevăzut de lege, din partea șefului CJ. Pe de altă parte însă, Olivent Invest a cunoscut succesul în afaceri în urma lucrărilor primite de la Consiliul Județean. Fie în urma procedurilor de cerere de ofertă, fie direct, fără concurență, firma ginerului lui Mircea Moloț a reușit să fie unul dintre principalii beneficiari ai contractelor de lucrări gestionate de administrația județului.

Lucrări și în vârful muntelui

De la ”recuperarea valorilor de cult” din satele hunedorene, până la construirea de refugii în Retezat, Olivent Invest a primit lucrări de toate felurile din partea Consiliului Județean Hunedoara. Firma lui Venter a făcut reparații la Spitalul Județean, la Centrul Militar și la sediul Consiliului Județean. După ce și-a  adjudecat contractele de execuție la anumite obiective, a primit prin încredințare directă lucrări suplimentare, unele de ordinul miliardelor de lei vechi –  cum este cazul lucrărilor de amenajare a holurilor principale de acces și casa scării la Consiliului Județean Hunedoara.

Contractele primite de firma Olivent atrag atenția și prin prețul mare de execuție cu care a fost adjudecată lucrarea. Valoarea contractului pentru reparațiile interioare la Centrul Militar Hunedoara și fațada acestuia depășește 2 milioane de lei. 

Fațada CJ, la prețul unui castel

Cel mai controversat contract din punctul de vedere al costului plătit din bani publici are legătură cu o lucrare făcută de Olivent Invest chiar la Consiliul Județean. Reparațiile fațadei clădirii administrației județene au costat 5,5 milioane de lei în 2009. Adică aproape 1,3 milioane de euro la cursul valutar din acea perioadă. Reprezentanții CJ susțin că Olivent Invest a avut „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”, dar la acest contract nu au pus la dispoziție, ca răspuns la solicitarea HunedoaraMea.ro, și ofertele de preț ale altor societăți spre comparație.

Reparațiile fațadei palatului administrativ au costat Consiliul Județean câr ar costa cumpărarea unui castel în Franța. Unele, cu tot cu domeniu și ceva pădure.

La o căutare ușoară pe internet, se pot găsi pe site-uri de profil câteva oferte de castele franțuzești care se încadrează în suma de 1,3 milioane de euro.

De exemplu, pe site-ul moulin.nl se pot vedea 18 castele, mai mici și mai mari, mai vechi și mai noi, care au un preț de vânzare între 1-1,3 milioane de euro. Unele chiar pe Valea Loarei, celebră în toată lumea pentru monumentele ei istorice.

Fațada Consiliului Județean Hunedoara. Contract de reparație -1,3 milioane de euro. Executant – Olivent Invest

 

Chateau Saumur, Valea Loarei (Franța), castel construit în anul 1610, 2000 metri pătrați spațiu locuibil, domeniu de 8 hectare, 80 de locuri de parcare. Preț de vânzare: 1,1 milioane de euro.  (FOTO: moulin.nl)

 

„Sunt cineva în judeţul ăsta”

Afacerile cu statul ale societății Olivent Invest nu se opresc doar la Consiliul Județean Hunedoara. Firma lui Robertto Venter a prins un contract de lucrări și la proiectul de reabilitare şi modernizare a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în municipiile Deva şi Hunedoara. Proiectul este finanțat din fonduri europene și este gestionat de compania Apa Prod, al cărei acționar majoritar este CJ Hunedoara. Cotidianul „Adevărul” a publicat anul trecut o anchetă privind modul defectuos în care s-a realizat acest proiect și a scris și despre implicarea firmei Olivent în acest proiect. „Am lucrat o vreme cu Olivent Invest, dar n-a putut să facă nimic, pentru că nu avea experienţă. S-au retras, pentru că nu au reuşit să facă faţă lucrărilor", a declarat Ioan Radu, directorul filialei Hidroconstrucţia Deva, pentru „Adevărul”.

Contactat de jurnaliștii de la cotidianul central, Mircea Moloț a declarat că nu ar fi intervenit pentru viitorul său ginere (la acea vreme) pentru a primi un contract în cadrul proiectului, dar a susținut că cei de la Hidroconstrucţia i-au cerut acordul de a lucra cu Olivent Invest.

„M-au sunat şi le-am spus că nu am nimic împotrivă. Ce sens ar avea să mă ascund şi să spun că nu îl cunosc pe Robert, când, ce să mai!, este viitorul meu ginere. Dar, asta nu înseamnă că îl favorizez”, a declarat Moloţ pentru “Adevărul”. Întrebat de jurnaliști de ce era nevoie de permisiunea preşedintelui CJ Hunedoara în derularea unui contract,  Mircea Moloţ a spus: „Sunt cineva în judeţul ăsta, am în spate 70.000 de voturi şi era normal să mă întrebe".

În 2011, Robertto Venter și tatăl său, Olimpiu Venter, ambii asociați în Olivent Invest,  și-au cedat părțile sociale deținute în firmă și au renunțat și la funcția de administratori. În prezent, în firma Olivent Invest apar pe acte alți doi asociați.

„Chestia cu faptul că mi-e ginere cade”

L-am întrebat pe Mircea Moloț dacă a contat faptul că, la momentul câștigării contractelor de către firma ginerului său, el era șeful instituției care a atribuit lucrările firmei Olivent Invest. Șeful CJ Hunedoara spune că nu și că firma ginerelui a fost cea mai bună de fiecare dată. „Toate licitațiile au fost pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice – n. red). A participat cine a vrut. Toate lucrările pe care le-a luat orice firmă a fost pe locul întâi. Așa că n-a fost nicio influență a președintelui la nicio firmă. Fiindcă am o comisie care se ocupă de acest lucru, o comisie care  face un caiet de sarcini, o comisie care anunță pe SEAP toate licitațiile. Acolo poate participa oricine, deci sunt baliverne și până la urmă chiar prostii să creadă cineva că pot influența, indiferent cum cheamă firma, poate să fie a mea, deși eu nu mai sunt acționar în nicio firmă de mulți ani de zile, așa că chestia cu faptul că mi-e ginere cade”.

Președintele CJ Hunedoara găsește justificată și suma de 1,3 milioane de euro, valoarea reparațiilor fațadei clădirii, pentru că, spune Mircea Moloț, au fost și lucrări de interior și suprafața este mare. „Uitați-vă cum arată după șase ani de zile. Numai atenție, nu e vorba de fațadă. Este vorba de lucrările care s-au făcut aici și spațiul, uitați-vă cât este. Inclusiv curte, uitați-vă, mergeți jos în subsol să vedeți ce lucrări s-au făcut acolo. Când am venit eu aici erau șobolani. Este vorba de interior, de tot ce este acest mastodont și nu mi-e rușine”.

Olivent Invest a câștigat două contracte de lucrări separate pentru reabilitarea clădirii Consiliului Județean Hunedoara – Reparațiile fațadei (contractul de 1,3 miloane de euro) și lucrări suplimentare de amenajare a holurilor principale de acces și la casa scării (aproape 400.000 de lei, contract primit prin negociere directă de la CJ).

Contracte câștigate de Olivent Invest SRL cu Consiliul Județean Hunedoara

Reparații capitale la Secția de Pneumoftiziologie , Spitalul Județean Deva, et.II, extindere corp A, reparații interioare corp A+B

Data contractului: 11.06.2008

Valoarea contractului: 96.793 lei

Lucrări suplimentare la obiectivul ”Reparații capitale la Secția de Pneumoftiziologie , Spitalul Județean Deva, et.II-extindere corp A, reparații interioare corp A+B”

Data contractului: 21.08.2008

Valoarea contractului: 48.243 lei

Procedura de atribuire: negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare

Lucrări suplimentare la obiectivul ”Amenajare hol principal de acces și casa scării la sediul Consiliului Județean Hunedoara”

Data contractului: 21.08.2008

Valoarea contractului: 392.237 lei

Procedura de atribuire: negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare

Reabilitare clădire Centrul Militar Județean Hunedoara, et.I- Refacere învelitoare

Data contractului: 09.12.2008

Valoarea contractului: 343.242 lei

Reabilitare clădire Centrul Militar Județean Hunedoara, etapa II-reparații interioare și fațade

Data contractului: 08.04.2009

Valoarea contractului: 2.040.719 lei

Lucrări suplimentare la obiectivul ”Reabilitare clădire Centrul Militar Județean Hunedoara, et.II Reparații interioare și fațade”

Data contractului: 07.08.2009

Valoarea contractului: 69.845

Procedura de atribuire: negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare

Reparații fațade la sediul Consiliului Județean Hunedoara

Data contractului: 07.09.2009

Valoarea contractului: 5.506.897 lei

Dezvoltarea infrastructurii în zona montană înaltă – construcții baze salvamont și refugii montane în masivul Retezat

Lot 3: Pietrele

Data contractului: 10.08.2009

Valoarea contractului: 426.824 lei

contract expirat-lucrare neîncepută, din cauza de litigii privind teren

Lot 4: Bucura

Data contractului: 10.08.2009

Valoarea contractului: 410.025 lei

contract expirat – lucrare nefinalizată

Lot 5: Paltina

Data contractului: 10.08.2009

Valoarea contractului: 77.900 lei

Lot 6: Stâna de Râu

Data contractului: 10.08.2009

Valoarea contractului: 61.568 lei

Lot 7: Baleia

Data contractului: 10.08.2009

Valoarea contractului: 54.551 lei

Recuperare valori de cult comunele Balșa, Băița, Brănișca, Bunila, Bulzeștii de Sus, Gurasada, Ilia, Peștișu Mic, Toplița, Vața

Data contractului: 24.11.2009

Valoarea contractului: 868.803

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

twelve − four =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

INVESTIGAȚII – SUNTEM CU OCHII PE EI

Mai mult in INVESTIGAȚII – SUNTEM CU OCHII PE EI

elisei pup1

Contractul de modernizare a drumului către Mănăstirea Prislop, în valoare de opt milioane de lei, a fost câștigat de firma unui tânăr de 19 ani, care tocmai dă BAC-ul, nepotul lui Emanoil Pup, anchetat de DNA în Dosarul Moloț

HunedoaraMea.ro3 iulie 2015
dna

Dosarul „Gala Bute”: Firma Termogaz Company din Hațeg, deținută de familia Gărdean, apropiată de ministerele conduse de Elena Udrea și Monica Iacob Ridzi, a plătit 2 milioane de lei companiei lui Rudel Obreja, organizatorul „Galei Bute”

HunedoaraMea.ro24 aprilie 2014
curatenie apaprod 1

Directorul Apa Prod, Victor Arion, își pune angajații să-i curețe buruienile dintre dalele din fața casei și să-i spele strada cu autospeciala firmei și cu apă plătită din bani publici. VEDEȚI imagini surprinse de o cameră de filmat

HunedoaraMea.ro15 aprilie 2014
costa

De la fiul pentru tatăl, fără pic de Duh Sfânt. Consilierul județean Cosmin Costa, în conflict de interese după ce a votat hotărârea prin care parohia și protopopiatul conduse de tatăl său primesc trei miliarde de lei vechi

HunedoaraMea.ro10 aprilie 2014
Firczak_Gheorghe

Deputatul Gheorghe Firczak, doctor în istorie, semnează în ziare texte istorice plătite din bani publici, dar copiate de pe Wikipedia

HunedoaraMea.ro9 martie 2014
calan

Alexandru Gruian, fost consilier al președintelui CJ Hunedoara, Mircea Moloț, și un contract cu dedicație pe ruinele Călanului

HunedoaraMea.ro6 iunie 2013

Senatorul „poporului” și o afacere din banii poporului. Haralambie Vochițoiu a consiliat Primăria Hunedoara pe un proiect respins de la finanțare europeană

HunedoaraMea.ro30 mai 2013

Reclamă la „bijuterii deosebite” pe site-urile mai multor Direcții județene de cultură din țară, inclusiv din Hunedoara. Site-urile sunt controlate de o firmă controversată, care a realizat portaluri pentru mai multe ministere, inclusiv pentru IGPR

HunedoaraMea.ro14 martie 2013

Deputatul hunedorean Dan Radu Ruşanu va conduce PNL în Cameră

HunedoaraMea.ro20 decembrie 2012