REPORTAJ

Vârtolomeii – o sărbătoare „a întoarcerii” timpului

Vârtolomeii – o sărbătoare „a întoarcerii” timpului

În sistemul de gândire a ţăranului tradiţional, timpul se dovedeşte a fi mai profund decât la prima vedere depăşind o simplă ordonare temporală cu interferenţa între sacru şi profan, deci o scurgere banală a timpului.
Calendarul popular reţine mai multe sărbători mici, unite însă prin aceeaşi unitate de idei poziţionate concret în viaţa agricultorului, viticultorului etc., care erau urmărite sistematic în vederea obţinerii unor recolte mai bune.
O astfel de sărbătoare „mică” se petrece la sfârşitul lui gustar (august) se ţine, prin observaţie astronomică, empirică, de perioada când ziua scade iar noaptea creşte numită în popor Vârtolomeii.
Vara își pierde puterea
Asimilată în calendarul ortodox cu Sf. Apostol Bartolomeu, ale cărui moaşte făceau minuni tămăduindu-i pe bolnavi, Vârtolomeii se ţineau între 22 şi 25 august după cum înceta cucul să mai cânte. Bătrânii satelor noastre hunedorene spuneau că această zi era de „întoarcere a cucului în alte ţinuturi”. În comunităţile de pe Valea Mureşului (de la Geoagiu la Zam) se ştia că „vara nu mai are putere şi intră toamna cu toate lucrările sale”, cum ne spunea baba Maria din Gurasada.
Fiindcă-i „timpul de întoarcere, că ziua dă înapoi, iară noaptea-i mai lungă”, în Ţinutul Momârlanilor, mai ales în satele Câmpa şi Jieţ, această sărbătoare era socotită a oilor şi se ţinea, până aproape de zilele noastre, de fiecare cioban pentru sănătatea animalelor.
Dar Vârtolomeii era sărbătorită în special de femei care spuneau „că se duce zâua ca puii în găoace”, după cum credea baba Iuca din Lelese care-şi sfătuia suratele să o ţină neapărat că altfel îşi „puteau suci mânurile da’ şi picioarele… nu mai zâc minţile”.
Prevestirea vremii
Femeile din Ţara Haţegului, cele din satele de munte, nu lucrau nimic din ce presupunea acţiuni de sucire sau învârtire mai ales la tors, ţesut şi cusut pentru că, spuneau ele, ar putea să li se „întoarne gura rău de tăt”. Şi în satele Comunei Baia de Criş, din Ţara Zarandului, ziua avea interdicţie de a „lucra învârtit şi sucit, că multe muieri ce-or lucrat s-or scrântit la minte”, cum ne zicea baba Mărioara din Rişculiţa.
În trecut, sătenii din satul Dumbrăviţa socoteau Vârtolomeii că nu-i zi bună de semănat grâu de toamnă, deoarece, „paiul răsărea învârtit şi cu roadă slabă”, după spusele moşului Gheorghe, iar în satele de câmpie din zona etnofolclorică a Orăştiei, din „Câmpul Pâinii”, femeile mai conservatoare nu făceau mămăligă pentru că trebuiau s-o întoarcă cu mestecăul. Sărbătoarea era şi un reper meteorologic oracular ce prevedea vremea până la sfârşitul anului. Astfel dacă tuna de Vârtolomei, toamna va fi lungă şi cu ploi puţine, dacă nu mai auzeai cucul atuncea va fi iarnă caldă înaintea Crăciunului; alunele şi nucile culese de Vârtolomei de-s seci prevestesc brume şi îngheţuri apropiate; de-i zi cu arşiţă mare,  „cucuruzul s-o usuca aproape tăt”.
Profunzime populară
Descântătoarele satelor noastre socoteau „ziua întoarcerii” benefică pentru strânsul buruienilor de leac şi descântec: mentă creaţă, iarba vântului, busuioc sălbatic, cipăruş, cimbru, măieran, coada şoricelului. Acestea, după informaţiile babei Solomia din Dumbrăviţa, se culegeau dimineaţa pe nemâncate şi „se usucau pe la icoane” după care erau bune „pântru tăte boalele”.
Prin semnificaţia sa, sărbătoarea de Vârtolomei completează tabloul estival al recomandărilor de înfăptuire a anumitor acţiuni pentru bunul mers al treburilor vieţii comunitare. Însumate toate „sărbătoile mici”, cum este şi cea în discuţie, ne dă imaginea unui calendar ţărănesc foarte bogat ce uimeşte şi astăzi, în epoca supermodernismului, prin profunda înţelegere a timpului şi spaţiului existenţei umane.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

ten + 11 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

REPORTAJ

Mai mult in REPORTAJ

sanzienele

Sânzienele păzesc Soarele să nu fie mâncat de vârcolaci. 24 iunie, Ziua de Sânziene, ziua când Soarele merge cu sărituri și nu-și urmează drumul drept. Jocul ritualic când se aruncă coronițe pe casă pentru viață și moarte

HunedoaraMea.ro22 iunie 2018

Drumeție în Cheile Glodului. GALERIE FOTO

HunedoaraMea.ro24 mai 2013

Tradiţii mitico-religioase în Ajunul Crăciunului, în judeţul Hunedoara

HunedoaraMea.ro23 decembrie 2012

Ignatul

HunedoaraMea.ro17 decembrie 2012

Sărbătoarea vărsatului

HunedoaraMea.ro3 decembrie 2012

Noaptea strigoilor

HunedoaraMea.ro29 noiembrie 2012

Postul Crăciunului şi Ovidenia

HunedoaraMea.ro16 noiembrie 2012

Regele Mihai I a poposit la Orăştie în anul 1940

HunedoaraMea.ro15 noiembrie 2012

Sărbătoarea lui Sâmedru

HunedoaraMea.ro1 noiembrie 2012