DOCUMENT

Regele Mihai I a poposit la Orăştie în anul 1940

Regele Mihai I a poposit la Orăştie în anul 1940

Regele Mihai I a vizitat cetăţile dacice din Munţii Orăştiei şi Castelul Corvinilor de la Hunedoara, în două rânduri, în anul 1940. De ambele dăţi a fost găzduit de familia profesorului Aron Demian. La cea de-a doua vizită, când Regele a fost însoţit de Regina-Mamă Elena, a participat şi doamna doctor Ileana Paşca, elevă, pe atunci, la Liceul „Domniţa Ileana“ din  Sibiu.
Într-o zi, trimişi ai Siguranţei din Sibiu o caută la liceu şi o conduc la sediu, fără a-i spune motivul. Acolo este întrebată dacă ştie unde se află domnul inspector Demian, pentru că urma să fie gazda Regelui la Orăştie. Aşa a aflat despre acest eveniment deosebit şi a plecat spre casă pentru a participa la această primire.
Tot ceea ce consemnez în acest scurt material, mi-a fost relatat, zilele trecute, de către doamna doctor Ileana Paşca din Orăştie, fiica profesorului Aron Demian, fost director al Liceului  „Aurel Vlaicu“ între anii 1921-1938 şi inspector general şcolar în Ministerul Învăţământului din anul 1938 până în anul 1945.
La început să spunem câteva cuvinte despre această personalitate proeminentă a Orăştiei interbelice, profesorul Aron Demian, pentru că familia sa a fost cea care l-a găzduit pe rege în locuinţa din incinta liceului. Aron Demian poate figura cu cinste între dascălii de frunte ai poporului român şi cu siguranţă între figurile ilustre ale Ardealului de după Unire. Prin capacitatea sa de organizare a şcolii şi a internatului acesteia, el reuşeşte să ridice liceul la un grad superior, fiind cunoscut ca un exemplu pentru multe licee din ţară. Pentru el profesoratul nu a fost numai o slujbă, ci un apostolat, căci pe lângă conştiinţă şi hărnicie, profesorului i se mai cere să aibă suflet, inimă şi răbdare, să fie devotat carierei sale, să se jertfească pe sine. Absolvenţii liceului orăştian erau cunoscuţi pentru buna pregătire, pentru bogatul bagaj intelectual şi spiritual, reuşita în învăţământul superior fiind garantată.
Simplitate și noblețe
La prima vizită, s-a organizat seara o masă oficială în sala profesorală a liceului, unde au participat Regele cu suita sa, personalităţile oraşului şi cele ale judeţului. Pentru cazare, Regele nu a avut pretenţii deosebite: a dorit un pat pentru o persoană, o pătură pentru acoperit şi pe grătarul de la baie să se aşeze un prosop. Atât.
Impresionat de cele văzute la prima vizită, Regele şi-a dorit şi o a doua, pentru a-i arăta şi Reginei-Mamă aceste plaiuri încărcate de istorie, dovezi ale dăinuirii neamului românesc în acest binecuvântat colţ de ţară. De această dată, Regele a dorit ca masa să fie servită doar în compania familiei Demian şi a primarului oraşului. Masa a fost pregătită în sufrageria locuinţei, liceul dispunând de tacâmuri şi farfurii adecvate meselor oficiale. Un moment amuzant s-a întâmplat când doamna Maria Demian, soţia lui Aron Demian, a observat că platoul cu sandvişuri dispăruse din holul unde era depus. Ce se întâmplase? Regina-Mamă îl luase şi-l dusese în sufragerie, unde toţi se serveau, pentru că îi răzbise foamea. Gazda a apreciat acest gest ca pe unul familiar, dând o notă de atmosferă intimă, prietenească.
Tinerei liceene i-a revenit dificila, dar în acelaşi timp onoranta misiune de a servi băutura înalţilor oaspeţi. La servirea vinului, în paharul Regelui a căzut o bucăţică din dopul de plută. Ileana a dorit să schimbe paharul, cerându-şi scuze pentru incident, dar Regele a prins-o de mână spunând că nu se întâmplă nimic şi a servit vinul din pahar. Din păcate, de la aceste evenimente nu s-au păstrat fotografii, ştiut fiind faptul că asemenea documente reprezentau dovezi grave pentru cei ce le posedau, în era comunistă. Doar o poză (foto sus), rătăcită cine ştie pe unde, mai poate dovedi vizual prezenţa Regelui la Orăştie, în acel an 1940. Aceasta surprinde momentul când Regele intră în locuinţa din liceu a familiei Demian, prin uşa dinspre miazăzi a clădirii.
Dintre cei ce-l înconjoară pe Majestatea Sa Regele Mihai I, distingem pe  domnişoara Ileana Demian (căsătorită Paşca), mătuşa dânsei – Elena Moga din Căpâlna, surprins cu spatele, în uniformă cu diagonală, prefectul de Deva, Costea, Tuţi – fiica profesorului Praţa, prof. Limbianu ş.a. După câte îşi aminteşte doamna doctor, suita regală a plecat spre Bucureşti în acea seară, întrucât capitala era zguduită de un cutremur devastator.
Scrisoare de mulțumire
În semn de mulţumire, pentru ospitalitatea gazdei orăştiene, Casa M.S. Regelui, cu adresa nr. 2221 din 2 noiembrie 1940, trimite următoarea scrisoare: „D-le Inspector General, MAJESTATEA SA REGELE mă însărcinează a vă transmite Înalte Mulţumiri pentru buna primire şi găzduire ce a avut-o, cu prilejul vizitei la Orăştie. Primiţi vă rog, Domnule Inspector General, asigurarea deosebitei mele consideraţiuni. MAREŞALUL CURŢII REGALE, Colonel Adjutant M. Rimniceanu. Domniei Sale, Domnului ARON DEMIAN, Inspector General Şcolar Orăştie.“ Acestea sunt amintirile doamnei doctor Ileana Paşca, despre vizitele Majestăţii Sale Regele Mihai I la Orăştie, păstrate vii şi emoţionante, de-a lungul timpului.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

7 − six =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

DOCUMENT

Mai mult in DOCUMENT

lumina sfanta ierusalim deva

Lumina Sfântă de la Ierusalim, adusă în noaptea de Înviere credincioșilor hunedoreni

HunedoaraMea.ro8 aprilie 2015

„Arhitectura tradițională în județul Hunedoara” – expoziție de fotografii document semnate de istoricul Daniel Iancu, la Muzeul din Deva

HunedoaraMea.ro31 martie 2015
muzeu deva expozitie carte veche

Expoziție de carte veche, la Muzeul din Deva

HunedoaraMea.ro26 martie 2015
atelierul de fotografie pestera

Atelierul de fotografie – întâlnirea lunii martie. “Întuneric și lumină” – fotografii spectaculoase în peșteri

HunedoaraMea.ro23 martie 2015
Dumitru Galatan Jiet momarlani premiantii fara premii

Campania “Premianții fără premii”: Dumitru Gălățan – Jieț, omul care se luptă ca momârlanii și lumea lor să nu se piardă

HunedoaraMea.ro18 martie 2015
accident turda soferita hunedoara

O hunedoreancă a murit după ce intrat cu mașina pe contrasens

HunedoaraMea.ro17 martie 2015
ionel dragan mihai martinesc premiantii fara premii

Campania “Premianții fără premii”: Ionel Drăgan, antrenor de judo, și Mihai Martinesc, campion la karate

HunedoaraMea.ro11 martie 2015
expozitie fotografie nicu jianu colegiul national decebal

“Oameni și locuri” – expoziție de fotografie semnată Nicu Jianu, la Colegiul Național “Decebal”

HunedoaraMea.ro10 martie 2015
principele nicolae lansare carte deva drumul spre casa

O nouă întâlnire regală

HunedoaraMea.ro9 martie 2015