COMUNITATE

(A) La 27 ème édition du Festival International de Théâtre Universitaire de Casablanca. Dimensiunea psihologică a teatrului

(A) La 27 ème édition du Festival International de Théâtre Universitaire de Casablanca. Dimensiunea psihologică a teatrului

Teatrul de Arta Deva a fost selecționat și a participat în premieră la a 27-a ediție a FITUC (Festivalul Internațional de Teatru Universitar Casablanca), festival sub înaltul patronaj al Maiestății Sale Regele Mohammed al VI-lea, poate cel mai important festival de pe continentul african.

Mă simt foarte onorat alături de colegii mei, mai ales că am reprezentat România în deschiderea festivalului ca și spectacol model. Tema sau ,,obligo-ul” pe care l-au primit toți participanții este psihodesignul sau dimensiunea psihologică a teatrului și tocmai aici teatrul nostru excelează prin ultima sa producție, psihodrama ,, Camera de hotel” de Constantin Cubleșan în regia prof.dr. Zoltan Schapira, psihodesignul fiind asigurat de dr. Olivia Costea, ambii cetățeni suedezi de origine română. O surpriză plăcută pentru participanți (Egipt, Croația, Mexic, Germania, România, Sudan, Cehia, Arabia Saudită, Grecia, Maroc etc.), dar și pentru spectatori a fost recitalul colegei noastre solista Elena Lucaci din repertoriul Mariei Tănase, recital care a încântat audiența și a lansat o avalanșă de întrebări despre țara și cultura noastră.

Impresionant a fost impactul cultural ce a generat ruperea oricăror bariere între cultura noastră și cea africană, ceea ce demonstrează încă o dată că teatrul ca artă sincretică este un factor de progres atât în sfera culturii dar și a socialului.

Alături de delegația Teatrului de Artă Deva a participat și echipa Universității de Arte din Tg. Mureș, condusă chiar de rectorul acesteia, prof. univ. dr. Sorin Crișan, și decanul secției române, prof. univ. dr. Oana Leahu, personalități ale teatrului românesc ce au ținut conferințe și workshopuri. Românii noștri s-au bucurat și de sprijinul excelenței sale ambasadoarea României în Maroc, doamna Simona Mariana Ioan, care a adus cuvinte de lauda profesionalismului și implicării delegației române.

Teatrul de Artă Deva are în proiectele sale culturale și organizarea unui festival internațional de teatru ,,Deva Humor Indoor-outdoor 2016” , proiect ce va plasa Deva și județul nostru pe harta culturală a țării și a lumii. În urma participării noastre la FITUC (Festivalul Internațional de Teatru Universitar Casablanca) avem deja cereri de colaborare din Grecia, Germania, Algeria, Mexic și Maroc.

Director artistic,

regizor Mihai Panaitescu

maroc (1)

maroc (2)

maroc (3)

maroc (4)

maroc (5)

maroc (6)

maroc (7)

maroc (8)

maroc (9)

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 + fifteen =

Mai mult in COMUNITATE

Unitatea pentru pacienți cardiaci critici a Spitalului Județean din Deva a devenit funcțională

HunedoaraMea.ro25 noiembrie 2023

Evenimentele de Ziua Națională, în municipiul Hunedoara

HunedoaraMea.ro24 noiembrie 2023

Expoziția “Restituiri istorice”, la Muzeul din Deva

HunedoaraMea.ro24 noiembrie 2023

Dimitrie Cantemir, filozof între regi, rege între filozofi (A)

HunedoaraMea.ro23 noiembrie 2023

Locul de joacă din Parcul ,,Cetate” Deva va fi complet modernizat

HunedoaraMea.ro22 noiembrie 2023

Ziua Națională a României, marcată de Biblioteca Județeană printr-o prezentare a evenimentelor și personalităților care au făurit Marea Unire

HunedoaraMea.ro22 noiembrie 2023

Spectacol caritabil pentru o elevă de la Liceul de Arte din Deva

HunedoaraMea.ro20 noiembrie 2023

Spectacolul folcloric extraordinar la Deva, de Ziua Națională a României

HunedoaraMea.ro16 noiembrie 2023

Concursul județean de cultură generală „Citești și câștigi!” la a X-a ediție (A)

HunedoaraMea.ro16 noiembrie 2023