COMUNITATE

(A) La 27 ème édition du Festival International de Théâtre Universitaire de Casablanca. Dimensiunea psihologică a teatrului

(A) La 27 ème édition du Festival International de Théâtre Universitaire de Casablanca. Dimensiunea psihologică a teatrului

Teatrul de Arta Deva a fost selecționat și a participat în premieră la a 27-a ediție a FITUC (Festivalul Internațional de Teatru Universitar Casablanca), festival sub înaltul patronaj al Maiestății Sale Regele Mohammed al VI-lea, poate cel mai important festival de pe continentul african.

Mă simt foarte onorat alături de colegii mei, mai ales că am reprezentat România în deschiderea festivalului ca și spectacol model. Tema sau ,,obligo-ul” pe care l-au primit toți participanții este psihodesignul sau dimensiunea psihologică a teatrului și tocmai aici teatrul nostru excelează prin ultima sa producție, psihodrama ,, Camera de hotel” de Constantin Cubleșan în regia prof.dr. Zoltan Schapira, psihodesignul fiind asigurat de dr. Olivia Costea, ambii cetățeni suedezi de origine română. O surpriză plăcută pentru participanți (Egipt, Croația, Mexic, Germania, România, Sudan, Cehia, Arabia Saudită, Grecia, Maroc etc.), dar și pentru spectatori a fost recitalul colegei noastre solista Elena Lucaci din repertoriul Mariei Tănase, recital care a încântat audiența și a lansat o avalanșă de întrebări despre țara și cultura noastră.

Impresionant a fost impactul cultural ce a generat ruperea oricăror bariere între cultura noastră și cea africană, ceea ce demonstrează încă o dată că teatrul ca artă sincretică este un factor de progres atât în sfera culturii dar și a socialului.

Alături de delegația Teatrului de Artă Deva a participat și echipa Universității de Arte din Tg. Mureș, condusă chiar de rectorul acesteia, prof. univ. dr. Sorin Crișan, și decanul secției române, prof. univ. dr. Oana Leahu, personalități ale teatrului românesc ce au ținut conferințe și workshopuri. Românii noștri s-au bucurat și de sprijinul excelenței sale ambasadoarea României în Maroc, doamna Simona Mariana Ioan, care a adus cuvinte de lauda profesionalismului și implicării delegației române.

Teatrul de Artă Deva are în proiectele sale culturale și organizarea unui festival internațional de teatru ,,Deva Humor Indoor-outdoor 2016” , proiect ce va plasa Deva și județul nostru pe harta culturală a țării și a lumii. În urma participării noastre la FITUC (Festivalul Internațional de Teatru Universitar Casablanca) avem deja cereri de colaborare din Grecia, Germania, Algeria, Mexic și Maroc.

Director artistic,

regizor Mihai Panaitescu

maroc (1)

maroc (2)

maroc (3)

maroc (4)

maroc (5)

maroc (6)

maroc (7)

maroc (8)

maroc (9)

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × two =

Mai mult in COMUNITATE

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2023. A doua rundă a optimilor

HunedoaraMea.ro9 martie 2023

Bibliotecile anului 2022 (A)

HunedoaraMea.ro7 martie 2023

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2023. Prima rundă a optimilor

HunedoaraMea.ro6 martie 2023

Încep înscrierile la Festivalul Național de Umor „Liviu Oros”

HunedoaraMea.ro6 martie 2023

Centenar Monica Lovinescu (A)

HunedoaraMea.ro2 martie 2023

Biblioteca Județeană din Deva premiază cele mai profesioniste biblioteci publice din județ

HunedoaraMea.ro28 februarie 2023

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2023. A 6-a rundă de confruntări

HunedoaraMea.ro24 februarie 2023

Dor și drag de Dragobete (A)

HunedoaraMea.ro23 februarie 2023

Centenar Monica Lovinescu. Eveniment cultural organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro23 februarie 2023