COMUNITATE

(A) Lucian Blaga – Marele Anonim

(A) Lucian Blaga – Marele Anonim

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a marcat în ziua de 7 mai 2015 împlinirea a 120 de ani de la nașterea poetului, filosofului, omului de cultură Lucian Blaga printr-o manifestare cultural-educativă desfășurată sub genericul „Lucian Blaga – Marele Anonim”. Manifestarea a avut loc la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva.

Au fost prezenți elevi de la colegiile și liceele din Deva precum și persoane doritoare să cunoască mai bine viața și opera poetului de la Lancrăm. A fost prezentat un material conținând numeroase informații despre această mare personalitate a culturii române. Bazată pe o serioasă documentare, prezentarea a urmărit biografia și cariera literară și diplomatică a lui Lucian Blaga, de la naștere (9 mai 1895, la Lancrăm) până în ultima zi de viață (6 mai 1961, Cluj).

Cei prezenți în sală au avut prilejul să-și completeze cunoștințele despre poetul Lucian Blaga, autorul celor opt volume de poezii care au reprezentat un punct de cotitură în lirica românească, poezie care se remarcă prin îmbinarea fericită a discursului poetic cu cel filosofic și prin „vraja verbală inimitabilă”, cum spunea un alt mare poet român, Ștefan Augustin Doinaș; filosoful Lucian Blaga, autorul unui original sistem filosofic în celebrele sale trilogii (a culturii, a cunoașterii, a valorilor și, a patra, cosmologică, neterminată), în care se găsesc concepte precum misterul, Marele Anonim, cunoașterea paradisiacă și luciferică, cenzura transcendentă, a teoretizat „spațiul mioritic” și a încercat să descifreze sufletul românesc pornind de la istoria și mitologia românească, autohtonă; dramaturgul Lucian Blaga, autorul a 11 piese de teatru inspirate și ele din mitologia și istoria românilor (Zamolxe, Meșterul Manole, Avram Iancu, Anton Pann etc.), străbătute de un puternic filon patriotic; traducătorul Lucian Blaga, cel care a oferit minunata tălmăcire a poemului dramatico-filosofic Faust de Goethe și a unor versuri din lirica universală; diplomatul Lucian Blaga, cel care a fost atașat cultural la Varșovia, Praga, Lisabona, Berna și Viena, apoi ministru plenipotențiar al României în Portugalia.

Anii comunismului au însemnat ani de suferință și de izolare a marelui om de cultură Lucian Blaga, cel care a fost nevoit să-și câștige existența, în ultimii ani ai vieții, ca bibliotecar-șef și apoi director-adjunct al filialei din Cluj a Bibliotecii Academiei. După anul 1965 a fost reabilitat, a început să fie studiat în școală, opera lui fiind tot mai cunoscută și mai apreciată.

Întâlnirea dedicată lui Lucian Blaga s-a dorit a fi și o invitație la lectură, o invitație de a completa cunoștințele primite la orele de literatură română cu noi informații despre această impresionantă personalitate a culturii române și europene. Porțile bibliotecii noastre sunt deschise în permanență, numeroasele volume semnate Lucian Blaga își așteaptă cititorii, la noi se pot citi Hronicul și cântecul vârstelor și Luntrea lui Caron, la noi se găsesc pe rafturi poeziile, de la Poemele luminii la Nebănuitele trepte, lucrările filosofice, traducerile și numeroase texte referitoare la „poetul filosof și filosoful poet”, cum a mai fost numit Lucian Blaga.

Întâlnirea așezată sub genericul „Lucian Blaga – Marele Anonim” a avut și scopul de a trezi interesul față de un mare scriitor, un mare reprezentant al civilizației românești. Sperăm că am reușit și, în acest fel, ne-am împlinit menirea de principală instituție de cultură a județului.

La finalul manifestării, elevilor li s-au adresat întrebări legate de prezentare, cele mai bune răspunsuri fiind recompensate cu premii constând în diplome și cărți oferite de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

biblio lucian blaga 2015 (1) biblio lucian blaga 2015 (2) biblio lucian blaga 2015 (3) biblio lucian blaga 2015 (4) biblio lucian blaga 2015 (5) biblio lucian blaga 2015 (6) biblio lucian blaga 2015 (7) biblio lucian blaga 2015 (8) biblio lucian blaga 2015 (9) biblio lucian blaga 2015 (10) biblio lucian blaga 2015 (11) biblio lucian blaga 2015 (12) biblio lucian blaga 2015 (13) biblio lucian blaga 2015 (14) biblio lucian blaga 2015 (15)

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − 14 =

Mai mult in COMUNITATE

În căutarea copilăriei (A)

HunedoaraMea.ro6 iunie 2024

Lansare de carte „Song. Un cântec amuțit. Trei decenii fără Oanță”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro5 iunie 2024

„Trofeul Micului Cititor”, ediția 2024

HunedoaraMea.ro3 iunie 2024

Perenitatea lui Avram Iancu (A)

HunedoaraMea.ro10 mai 2024

Opera Nights 2024, ediție aniversară. Programul festivalului

HunedoaraMea.ro2 mai 2024

Program de vară la Sarmizegetusa Regia

HunedoaraMea.ro1 mai 2024

La aniversarea unui prieten (A)

HunedoaraMea.ro29 aprilie 2024

Conferință internațională „Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro26 aprilie 2024

Serbările Cetății 2024. Artiștii și trupele care vor cânta la Deva

HunedoaraMea.ro25 aprilie 2024