COMUNITATE

(A) Paulina Popa – credință și speranță

(A) Paulina Popa – credință și speranță

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat la sfârșitul lunii aprilie un eveniment cultural de excepție: lansarea volumului de versuri intitulat „Gravitație” semnat de poeta și editoarea Paulina Popa. Volumul a apărut în anul 2014 la Casa de editură EMIA din Deva.

Paulina Popa, membră a Uniunii Scriitorilor din România, este un nume foarte bine cunoscut și apreciat în cultura hunedoreană, poetă de mare și real talent, autoare a peste 30 de volume de poezie, cărți pentru copii, numeroase poeme și texte publicate în antologii, fondatoare a revistei de cultură „Semne”. Pentru meritele sale în domeniul literaturii și culturii a fost distinsă cu numeroase premii și i s-au acordat titluri onorifice. Colaborează constant la principalele reviste literare din țară („Convorbiri literare”, „Arca”, „România literară”, „Luceafărul”, „Reflex”, „Viața Românească”, „Cafeneaua literară”, „Familia” etc.) și din străinătate („Mihai Eminescu” din Australia, „Europoesis” din Franța, „Lumină lină” din New York, „Destine literare” din Canada).

De ani buni, de peste patru decenii, Paulina Popa este o prezență de marcă în peisajul cultural al județului Hunedoara, de patru decenii ne oferă volume de poezie, ne oferă o revistă de cultură – „Semne” – , conduce o prestigioasă casă de editură – Emia – care aduce pe rafturile librăriilor cărți semnate de scriitori hunedoreni și nu numai.

Pe lângă aceste incontestabile realizări și merite, doamna Paulina Popa este o bună prietenă a bibliotecii noastre, ne este alături la numeroasele acțiuni cultural-educative pe care le organizăm peste tot în județul Hunedoara, ia parte la proiectele cultural-editoriale de mare anvergură ale bibliotecii (lucrările „Județul Hunedoara, monografie” și „Monografia municipiului Deva”) și exemplele pot continua.

Motivele florale subliniază delicatețea versurilor în care poeta îmbină cu talent trăirea întru credință cu o nesecată dragoste de viață, de natură, de tot ce înseamnă existență.

Volumul de poezii „Gravitație” este structurat în două părți – „Îngerul cu față arămie” și „Gravitație”. Poeta își așază discursul poetic sub semnul unei lirici al cărei laitmotiv îl reprezintă credința puternică în Dumnezeu și în forța tămăduitoare a iubirii. Laitmotivul primei secțiuni, „Îngerul cu față arămie”, este o prezență angelică puternic spiritualizată care subliniază sentimentul religios intrinsec sufletului poetei și apare ca un memento al unei credințe care nu este niciodată abandonată. Secțiunea a doua, „Gravitație”, care dă și titlul volumului, este străbătută de ideea dualității vis-realitate, visare-ancorare grație gravitației, într-un univers cotidian din care poeta nu poate și nu vrea să se extragă.

Cultul pentru cuvânt, pentru rostirea adevărată reprezintă o veritabilă profesiune de credință a poetei și este sintetizată în câteva versuri emblematice:

Cuvintele

Sunt muzica mea

Piatra din capul unghiului

Piatra cea cu milioane de stări

Apa cea limpede

Apa cea care crește arborii pădurilor

Apa cea care urcă…urcă.

Poeziile sunt ilustrate cu desene în peniță realizate de autoare, desene care subliniază delicatețea unor versuri în care poeta îmbină cu talent trăirea întru credință cu o nesecată dragoste de viață, de natură, de tot ce înseamnă existență.

La finalul lansării a urmat o sesiune de autografe oferite doritorilor de către poeta Paulina Popa.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three + seventeen =

Mai mult in COMUNITATE

ANUNȚ. Redeschiderea Sălii de Lectură a Bibliotecii Județene din Deva (A)

HunedoaraMea.ro20 septembrie 2020

Expoziție de grafică umoristică, la Muzeul din Deva. Artistul Liviu Stănilă prezintă “MAGNA CaricatURIA”

HunedoaraMea.ro18 septembrie 2020

Secția de împrumut a Bibliotecii Județene, închisă temporar

HunedoaraMea.ro18 septembrie 2020

Devenii vor avea o nouă parcare în centrul orașului, în zona Palatului Administrativ

HunedoaraMea.ro27 august 2020

O nouă monografie – Cristur (A)

HunedoaraMea.ro27 august 2020

Geoparcul UNESCO Țara Hațegului, studiu de caz la Școala de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele

HunedoaraMea.ro27 august 2020

Expoziţie de grafică satirică, la Centrul Cultural din Deva

HunedoaraMea.ro27 august 2020

Curs gratuit la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva

HunedoaraMea.ro26 august 2020

Deva Jazz Festival, la a III-a ediție

HunedoaraMea.ro21 august 2020