COMUNITATE

(A) Scriitorul Edy Moțățăianu și-a lansat cartea „Copiii Pământului”, de Ziua Internațională a Pământului. GALERIE FOTO

(A) Scriitorul Edy Moțățăianu și-a lansat cartea „Copiii Pământului”, de Ziua Internațională a Pământului. GALERIE FOTO

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a organizat în ziua de 22 aprilie 2015, la Salle d’Or din incinta Deva Mall, o nouă întâlnire cu artistul și scriitorul Edy Moțățăianu care și-a lansat recenta cartea intitulată „Copiii Pământului”.

Am avut, din nou, bucuria de a ne întâlni cu acest îndrăgit artist și scriitor, cel care s-a declarat prietenul copiilor „de la 3 la 93 de ani”. Ne-am lăsat, și de această dată, călăuziți de lumea personajelor create de el și am pătruns într-un univers plin de farmec. Această întâlnire nu a fost deloc întâmplătoare: ea a avut loc chiar de Ziua Internațională a Pământului, autorul făcând un apel, prin intermediul personajelor cărții, la o atitudine protectoare și prietenoasă față de natura înconjurătoare, față de planeta pe care trăim cu toții.

Cartea intitulată „Copiii Pământului”, pe care a lansat-o Edy Moțățăianu, este o impresionantă pledoarie, realizată prin intermediul personajelor din povestire, la protejarea naturii, la grija față de tot ce este viu pe această planetă a noastră atât de încercată în ultimele decenii.

Personajele cărții fac pledoarii explicite și pline de căldură pentru păstrarea sănătății mediului, pentru o atitudine respectuoasă față de Pământ. Grija față de Natură este exprimată de Zâna Naturii, personaj al cărții, care spune: „Cu cât o vom murdări mai tare, cu atât (…) mai greu se va putea curăța singură… Iar dacă Natura e murdară, nu mai e frumoasă și nici sănătoasă.” Este un veritabil manifest pentru sănătatea Pământului.

Artistul și scriitorul Edy Moțățăianu ne-a oferit de această dată o continuare a aventurilor și pățaniilor lui Ionel Bocănel, ne-a readus în atenție personajele binecunoscute de cei care au citit precedentele cărți și piese de teatru ale sale. Autorul a realizat și o variantă dramatizată a povestirii „Copiii Pământului”, variantă care se pretează la o punere în scenă de către copii, sub îndrumarea profesorilor.

Și de această dată, talentul literar și fantezia creatoare a autorului, dragostea și înțelegerea sa față de fascinanta și irepetabila lume a copilăriei, a basmelor și poveștilor, au adus în fața noastră o creație literar-dramatică de mare originalitate, care va atrage copiii cu vârste cuprinse între 3 și 93 de ani, cum spune autorul.

Se remarcă dialogurile vii, naturale, pline de umor, spumoase, ipostazele complicate, întâmplările neașteptate care, toate, se încheagă într-o acțiune fluentă, bine condusă de autor, acțiune care stârnește interesul.

Este cu atât mai lăudabilă această nouă apariție editorială semnată Edy Moțățăianu cu cât se știe cât de exigenți sunt copiii, cu câtă atenție și sensibilitate urmăresc mesajele care li se adresează. Aplauzele lor sunt întotdeauna acordate numai celor care le merită cu adevărat, ei nu știu ce este prefăcătoria, ei nu aplaudă din politețe. Iar aplauzele care au răsunat cu ocazia acestei noi lansări au fost un semn de apreciere și bucurie pentru evenimentul cu totul special oferit de Edy Moțățăianu.

Tot cu aplauze a fost răsplătit și momentul artistic dedicat Zilei Internaționale a Pământului susținut de trupa „Cu Moț… în Frunte”: „Bocănel cel Murdărel și Zâna Naturii”.

În final a avut loc o sesiune de autografe oferite celor prezenți de îndrăgitul Edy Moțățăianu.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

 

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × one =

Mai mult in COMUNITATE

ANUNȚ. Redeschiderea Sălii de Lectură a Bibliotecii Județene din Deva (A)

HunedoaraMea.ro20 septembrie 2020

Expoziție de grafică umoristică, la Muzeul din Deva. Artistul Liviu Stănilă prezintă “MAGNA CaricatURIA”

HunedoaraMea.ro18 septembrie 2020

Secția de împrumut a Bibliotecii Județene, închisă temporar

HunedoaraMea.ro18 septembrie 2020

Devenii vor avea o nouă parcare în centrul orașului, în zona Palatului Administrativ

HunedoaraMea.ro27 august 2020

O nouă monografie – Cristur (A)

HunedoaraMea.ro27 august 2020

Geoparcul UNESCO Țara Hațegului, studiu de caz la Școala de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele

HunedoaraMea.ro27 august 2020

Expoziţie de grafică satirică, la Centrul Cultural din Deva

HunedoaraMea.ro27 august 2020

Curs gratuit la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva

HunedoaraMea.ro26 august 2020

Deva Jazz Festival, la a III-a ediție

HunedoaraMea.ro21 august 2020