ACTUALITATE

ALEGERI PREZIDENȚIALE. Secțiile din județ, numărul hunedorenilor cu drept de vot și informații utile despre procedura de votare

ALEGERI PREZIDENȚIALE. Secțiile din județ, numărul hunedorenilor cu drept de vot și informații utile despre procedura de votare

Secțiile de votare din țară pentru alegerile prezidențiale s-au deschis astăzi, la ora 7.00. Pentru românii din străinătate este a treia zi în care își pot exercita dreptul de vot.
În județul Hunedoara sunt înscrise pe listele electorale permanente 383.368 de persoane și au fost organizate 524 secții de votare.
La nivel național sunt înscrise pe listele electorale permanente 18.217.156 de persoane.

Delimitarea și numerotarea secțiilor de votare din județul Hunedoara este disponibilă AICI

Informații despre organizarea alegerilor prezidențiale

În cazul în care niciunul dintre candidați nu întrunește în urma alegerilor din 10 noiembrie majoritatea de voturi valabil exprimate ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, se organizează al doilea tur de scrutin, în data de 24 noiembrie 2019.
Votarea începe duminică la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00. Prin excepție, votarea în străinătate s-a desfășurat și pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă anterioare zilei votării.
Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot își pot să exercita dreptul de vot până cel mult la ora 23.59.
Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării  se află în țară își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

Cine are drept de vot

Pot vota cetățenii români care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.
Nu au drept de vot: debilii sau alienații mintal puși sub interdicție și nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Unde se poate vota

Alegătorul votează la una dintre următoarele secții de votare:
– în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde își are domiciliul sau reședința, poate vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul ori reședința, conform legii;
– în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din cadrul acesteia;
– în cazul în care îndeplinește funcția de membru al biroului electoral al secției de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secției de votare ori asigură menținerea ordinii, votează la secția de votare unde își desfășoară activitatea;
– în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție de votare care îi asigură accesul la vot;
– în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate.
De asemenea, cetățenii români au posibilitatea de a vota prin corespondență, dacă s-au înregistrat online în acest sens.
Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din țară, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoțită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puțin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării – ștampilă cu mențiunea “VOTAT”, buletine de vot și timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.
Cererile de votare prin intermediul urnei speciale formulate de persoanele cu drept de vot internate în spitale pot fi depuse, cel mai târziu în preziua votării, la mai multe secții de votare din localitatea în care se află spitalul, stabilite prin decizie a biroului electoral județean sau a biroului electoral al sectorului municipiului București, după caz.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five − four =

Mai mult in ACTUALITATE

Informare meteo. Ninsori, vreme rece, vânt puternic și polei

HunedoaraMea.ro1 decembrie 2019

FOTO / VIDEO. 1 Decembrie, la Hunedoara

HunedoaraMea.ro1 decembrie 2019

FOTO. Ziua Națională a României, la Deva

HunedoaraMea.ro1 decembrie 2019

BREAKING NEWS. Directorul general al CAS Hunedoara, Liliana Vaidner, și-a anunțat demisia: “Consider acești ani de mandat o reușită”

HunedoaraMea.ro29 noiembrie 2019

Ziua Naţională a României, marcată de poliţiştii hunedoreni prin evocări istorice şi recunoaşterea meritelor profesionale

HunedoaraMea.ro29 noiembrie 2019

Comunicat de presă

HunedoaraMea.ro29 noiembrie 2019

Accident rutier grav pe DN66, la Ciopeia.O femeie și-a pierdut viața și alte două persoane sunt rănite

HunedoaraMea.ro29 noiembrie 2019

30 de ani de la trecerea la cele veșnice a părintelui Arsenie Boca. 10.000 de pelerini, așteptați la Mănăstirea Prislop

HunedoaraMea.ro28 noiembrie 2019

Pesediștii contraatacă. Sorin Vasilescu, pus la zid de un grup de aproape 50 de parlamentari, primari și consilieri județeni PSD, după atacul la Nistor și Intotero

HunedoaraMea.ro26 noiembrie 2019