Organizatorii “Atelierului de fotografie” (AF) propun pentru întâlnirea din luna martie o prezentare despre fotografia de modă, susținută de un artist cu experiență – fotograful Adrian Stoica.
A 18-a ediție a AF, având tema “Fashion, Fine Art & Beauty”, va avea loc joi, la ora 17.30, în Sala Studio a Colegiului Național „Decebal din Deva.
Fotograful Adrian Stoica, coordonatorul întâlnirii de joi, s-a născut în anul 1972 în Simeria. A studiat cursurile de electronică de la Facultatea Politehnică din Timișoara și este, în același timp, IT-ist. A început să fotografieze acum 6 ani. În acest timp, a testat aproape toată gama de aparte și obiective Nikon. Primul aparat DSRL pe care l-a ținut în mână a fost, însă, un Olympus. De aproximativ trei ani se ocupă de fotografia de Fashion și Fine Art. Este membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România (AAFRO) din 2014 și colaborează cu diverși designeri vestimentari și agenții de modeling. Publică permanent fotografii în mediul on-line.
“Atelierul de fotografie” este deschis celor pasionați de imagine, artă, fotografie și tuturor celor care simt necesitatea de a se exprima, implicându-se activ în crearea producțiilor artistice contemporane, nu doar ca simpli spectatori. Intrarea este liberă.
Grigore Roibu, organizator al “Atelierului de fotografie”, profesor la Liceul de Arte din Deva, oferă mai multe detalii despre întâlnirea de joi.
“Adrian Stoica ne va vorbi în cadrul acestei întâlniri AF despre experiența pe care a acumulat-o în fotografia de modă. Fotografia de modă este, în primul rând, o afacere ce trebuie să fie profitabilă, fiind legată de promovarea unui produs prezentat prin intermediul unui model aflat în mișcare. Pentru a îmbina arta și meseria, amândouă fiind importante, echipamentul folosit este esențial. Adrian Stoica va face o scurtă descriere a aparatelor, obiectivelor și setărilor pe care el le folosește. Un fotograf aflat la un eveniment de modă trebuie să „speculeze” lumina existentă sau, atunci când acest lucru este posibil, să se ajutate de cea artificială. Nu în ultimul rând vom discuta despre dialogul pe care fotograful îl are în permanență cu designerul în cadrul ședințelor foto, toate aceste văzute, de această dată, prin ochiul celui care produce imaginea, și anume a fotografului. Fotografia de modă înseamnă o lume plină de frumos, grație și rafinament, o lume aflată în afara grijilor și greutăților zilnice.
Fotografia Fine-art, la fel ca cea clasică de portret, presupune prelucrare digitală, având ca scop transmiterea unui mesaj artistic. Adrian Stoica va prezenta imagini din portofoliul său, fotografii ce vor fi puse în discuție prin prisma diverselor programe de editare pe care le folosește. Cu toții știm că este important să cunoaștem ce facem cu o fotografie după ce o capturăm. Fotografia de Fine-art este o reprezentare a unei situații în care fotograful aduce un aport estetic pentru a pune în practică o idee conceptuală. În această ediție AF vom afla care sunt principalele programe, software-uri specializate, plug-in-uri și filtre care transformă o simplă imagine în fotografie cu încărcătură artistică. Toate aceste programe de prelucrare digitală, de care fotografia actuală este strâns legată, deschid posibilități infinite pentru expresia creativă, care până nu de mult timp au fost străine fotografiei, fiind specifice picturii. Tehnicile pentru manipularea digitală pot părea, de multe ori, o abatere incomodă de la fotografierea propriu zisă, dar este inevitabilă în realizarea imaginii artistice.
Pe parcursul întâlnirii vom pune în practică diferite proceduri de fotografiere și vom testa modalități de surprindere a un model aflat în mișcare. Particularitatea fotografiilor din genul beauty pun accentul pe make-up și frumusețea modelului. Vom vedea, cu această ocazie, cum se face machiajul unui model profesionist și care sunt principalele momente pe care un fotograf nu trebuie să le rateze în cadrul unui spectacol de modă. Pentru etapa practică, participanții sunt rugați să vină cu aparat de fotografiat”.
Facebook
YouTube
RSS