COMUNITATE

“Atelierul de fotografie”. Despre fotografia documentară, cu Ciprian Hord

“Atelierul de fotografie”. Despre fotografia documentară, cu Ciprian Hord

(Ciprian Hord – Out of the dark
Adrian și soția sa Vera dansează la petrecerea de Anul Nou. Ambii sunt nevăzători. Arad, România, 2015)

Prima ediție din acest an a “Atelierului de fotografie”(AF) va avea ca temă fotografia documentară și va fi coordonată de fotojurnalistul Ciprian Hord.

Evenimentul, care marchează a 25-a întâlnire a “Atelierului de fotografie”, va avea loc luni, 27 februarie, începând cu ora 17:30, la Colegiul Național „Decebal” din Deva, în Laboratorul Multimedia (Sala 25 – aflată deasupra Sălii Festive „Jean Monnet”).

„În deschiderea ″Atelierului de fotografie″, în această primă ediție din anul 2017, am hotărât, pentru a strânge legătura dintre fotografii profesioniști și elevii dornici de a învăța tainele artelor vizuale împărtășind experiențele și poveștile lor de fotograf, să avem reprezentanți ai ambelor categorii. În acest sens propunem un proiect inedit, intitulat „Povestea din spatele blocului”, aparținând elevei Sabrina Luca. Elevă în clasa a XII-a Filologie la Colegiul Național „Decebal”, Sabrina Luca se declară o aventurieră – căutând câte-o bucată de mister în fiecare colț de stradă. Nemaiavând tangențe cu fotografia, dar legată de artă prin pasiunea de a scrie, Sabrina și-a transformat tema de casă într-o proiecție a propriei conștiințe dornice de a-și regăsi sinele. Astfel a prins contur, prin imagini, povestea din spatele blocului”, spune Grigore Roibu, organizator al “Atelierului de fotografie”, profesor la Liceul de Arte din Deva.

sabrina-luca-1

(Sabrina Luca – Povestea din spatele blocului)

După acest acest scurt proiect, fotojurnalistul Ciprian Hord va prezenta ce însemnă să fi implicat în proiecte fotografice pe termen lung.

Ciprian Hord este născut în 1980 la Săvârșin și este Licențiat în Psihologie la Universitatea de Vest din Timișoara. Colaborează cu GettyImages Editorial și face parte din colectivul @everydayeasterneurope, EverydayProjects. Ciprian Hord fotografiază de la vârsta de 29 de ani și face fotografie documentară, dar o fotografie ce se distanțează de tradiția fotojurnalistică. El experimentează noi metode de relatare, folosind sunet, video sau fotografierea cu telefonul.

Pentru el fotografia documentară presupune surprinderea realității prin intermediul unor imagini simple, directe și puternice, care să reușească să transmită cât mai mult din adevărul unei situații sau al unei povești.

„Mulți oameni vor să cunoască povești care nu sunt prezentate pe principalele canale media, povești interesante, fotografiate cu pasiune și dedicație”, spune Ciprian Hord.

Fotografiile lui Ciprian Hord au apărut în publicații, precum, Vice Magazine USA, Times MagazineLightbox, Washington Post, DeutscheWelle, Bloomberg, Featureshoot, documentEAST, Transition Online, Photomagazine, Scena9, Crossingborders Picture Fund și a participat la serie serie de expoziții, cum ar fi, de exemplu, FotoIstanbul (Turcia,2016), Centrul Român de Fotografie documentară (București, 2016), Artencounters (Arad, 2015), Mediafax Foto Best Of 2010-2011.

„Acum e un moment favorabil pentru fotografia documentară, când se poate debarasa de partea de breaking-news. Toată lumea poate face acum cu ușurință live-uri video, fotografii cu telefonul care sunt urcate instant pe rețele de socializare, pe site-uri de știri”, completează Ciprian Hord.

În cadrul AF 25 publicul va face cunoștință cu o serie de proiecte la care lucrează Ciprian Hord.

„Out of the dark” este, de exemplu, un proiect  despre viața persoanelor nevăzătoare.

„Vreau ca viața acestor oameni să iasă din “întuneric”, să vedem noi, care de multe ori suntem mai orbi decât ei, cum trăiesc, cum muncesc, cum se distrează, cum iubesc”, adaugă Ciprian Hord.

„Provinciales” este un proiect fotografic despre visul de a scăpa dintr-un oraș provincial aflat pe moarte, iar „Politika” este o poveste despre voință, dorința de putere, conformism, lăcomie și corupție. Este vorba despre politică și politicieni. Este, de asemenea, despre victimele colaterale ale jocurilor politice.

„Atelierul de fotografie” este deschis tuturor celor pasionați de imagine, artă și fotografie. Intrarea este liberă.

Evenimentul îl găsiți și pe Facebook AICI.

af-xxv-av21

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty − 7 =

Mai mult in COMUNITATE

Se deschide Ștrandul Municipal din Deva

HunedoaraMea.ro9 iulie 2020

Sala de Lectură a Bibliotecii Județene va fi modernizată (A)

HunedoaraMea.ro29 iunie 2020

Se redeschid sălile de lectură și centrele Biblionet ale Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” din Deva

HunedoaraMea.ro24 iunie 2020

Începe distribuirea produselor de igienă în Deva, tranșa a doua

HunedoaraMea.ro17 iunie 2020

Platforma produsdehunedoara.ro, lansată oficial

HunedoaraMea.ro16 iunie 2020

Artefacte restaurate de Muzeul din Deva: un vas ceramic preistoric, descoperit pe șantierul autostrăzii Deva-Orăştie

HunedoaraMea.ro15 iunie 2020

ANUNȚ ANGAJARE. Angajăm personal Magazin Fornetti Deva

HunedoaraMea.ro15 iunie 2020

Fără penalizări la cărțile împrumutate de la Biblioteca Județeană înaintea stării de urgență

HunedoaraMea.ro20 mai 2020

Biblioteca Județean din Deva se redeschide pentru public

HunedoaraMea.ro19 mai 2020