COMUNITATE

Biblioteca Județeană le prezintă elevilor viața și opera lui Arthur C. Clarke, la împlinirea unui secol de la nașterea scriitorului

FOTO: youtube.com
Biblioteca Județeană le prezintă elevilor viața și opera lui Arthur C. Clarke, la împlinirea unui secol de la nașterea scriitorului

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva organizează în ziua de 19 decembrie, la ora 13.30, în Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, o manifestare cultural-educativă prilejuită de împlinirea unui secol de la nașterea scriitorului, inventatorului și futurologului Arthur C. Clarke, intitulată „Arthur C. Clarke – copilărie, spațiu, timp”.

Născut la 16 decembrie 1917 în orașul englez Minehead, Arhur C. Clarke este unanim considerat drept unul dintre cei mai importanți și mai îndrăgiți scriitori de literatură SF, alături de celebrii Robert A. Heinlein și Isaac Asimov.

Încă din copilărie, pasionat de astronomie și de literatură de anticipație, Arthur C. Clarke a activat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în domeniul comunicațiilor radar, ulterior fiind licențiat în matematică și fizică la renumitul King’s College din Londra. După război, a fost membru în consiliul Societății Interplanetare Britanice (BIS) și a avut susținute preocupări în domeniul spațial, al sateliților geostaționari, al comunicațiilor. Toate acestea și-au pus amprenta asupra creației sale literare, puternic influențate de celebrul H. G. Wells, subiectele SF fiind predominante în opera sa. A fost preocupat de viitorul omenirii, de impactul uriaș pe care îl are și îl va avea calculatorul și internetul, de comunicațiile intergalactice.

Cărțile scrise de Arthur C. Clarke s-au bucurat și se bucură de o uriașă popularitate și au făcut ca, încă din timpul vieții, autorul lor să fie considerat un clasic al genului SF.

Dintre cele mai importante romane trebuie amintite: Sfârșitul copilăriei, Orașul și stelele, Fântânile Paradisului, celebra serie de patru volume Odiseea spațială 2001 (ecranizată de regizorul Stanley Kubrik), 2010, 2061 și 3001; Universul Rama (în patru volume) etc.

Viața și creația lui Arthur C. Clarke, din copilăria petrecută în Anglia, până la ultimii ani pe care i-a trăit în Sri Lanka, vor fi prezentate publicului, cu preponderență elevi de colegiu și liceu interesați de literatura SF.

Ca de obicei, în finalul prezentării vor fi adresate întrebări din subiectul urmărit, cei care vor oferi răspunsuri corecte fiind răsplătiți cu frumoase premii constând în cărți și diplome oferite de Biblioteca Județeană.

Afis Arthur Clarke

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + 12 =

Mai mult in COMUNITATE

Expoziție de fotografie Horea Preja – „Zona fără semnal”, la Galeria Națională de Artă „FORMA” din Deva

HunedoaraMea.ro9 februarie 2025
Târgul mărțișorului la Deva. Unde vor fi amplasate standurile cu mărțișoare

Târgul mărțișorului la Deva. Unde vor fi amplasate standurile cu mărțișoare

HunedoaraMea.ro8 februarie 2025
Concert caritabil cu părintele Radu Trifon și invitații săi, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean”

Concert caritabil cu părintele Radu Trifon și invitații săi, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean”

HunedoaraMea.ro7 februarie 2025

Au început înscrierile la Festivalul Naţional „Drăgan Muntean”, ediția a 12-a

HunedoaraMea.ro5 februarie 2025

Cursuri gratuite la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva

HunedoaraMea.ro29 ianuarie 2025

Pe-al nostru steag e scris Unire… (A)

HunedoaraMea.ro23 ianuarie 2025

Atelier cu povești și jocuri pentru copii din familii vulnerabile

HunedoaraMea.ro20 ianuarie 2025

Manifestări cu ocazia Unirii Principatelor Române, organizate de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro16 ianuarie 2025

Undă verde pentru studiul de fezabilitate al proiectului TransRegio Hunedoara – Sântuhalm – Autostrada A1

HunedoaraMea.ro15 ianuarie 2025