Ovidiu PETROVAI
Președintele – director general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Hunedoara, Liliana Vaidner, și-a anunțat, vineri seara, demisia din funcție.
Managerul instituției precizează de la începutul comunicatului prin care își anunță demisia că alege să nu comenteze motivele care au stat la baza acestei decizii. Nu este, însă, greu de intuit că decizia vine în urma schimbării de guvernare și a valului de demiteri pe care aceasta îl va produce în toate județele. Guvernul PNL va înlocui cam tot ce au însemnat funcții de conducere în guvernarea PSD, inclusiv managerii de instituții care nu au fost membri PSD, cum este cazul Lilianei Vaidner. Tăvălugul nu va ține cont de performanță sau de meritocrație, așa puțină, câtă este, ci de politic. Depolitizarea funcțiilor publice, atât de cerută de cetățeni la fiecare ciclu electoral, mai are de așteptat.
Președintele – director general al CAS Hunedoara alege să-și anunțe demisia cu eleganță. Lasă deoparte politicul, care n-a contat în modul în care și-a îndeplinit mandatul, n-a contat în relația cu asigurații, cu spitalele, cu furnizorii de servicii medicale. Liliana Vaidner consideră că este mai just să se adreseze celor pe care i-a reprezentat, hunedorenilor – căci despre ei a fost vorba în mandatul ei – și echipei Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara – pentru că un manager fără o echipă bună în spate nu reușește să facă ce-și propune.
Liliana Vaidner a venit la conducerea CAS Hunedoara cu experiență în Sănătate și cu o performanță care nu a fost egalată în sistemul public: a preluat un spital cu datorii, cu un manageriat lipsit de viziune – ca atâtea alte spitale din țară – și l-a transformat într-un exemplu de bune practici în sănătate la nivel național. Este vorba despre Spitalul General CF Simeria, pe care Liliana Vaidner a reușit să-l aducă la standarde occidentale și să le ofere pacienților condiții și servicii medicale care prețuiesc demnitatea umană, iar angajaților să le ofere o perspectivă la care nu sperau: că poți fi profesionist și în sistemul public. Și, da, într-un spital din Simeria, mai mult decât într-un spital universitar. Povestea de succes a Spitalului General CF Simeria a fost subiect de știri și reportaje pentru televiziunile centrale și locale. A pus județul Hunedoara pe harta sistemului de sănătate din România ca exemplu de bună practică. Când țara era măcinată de cele mai mari scandaluri de corupție și de incompetență din sistem din ultimii 30 de ani.
Toate guvernările le-au promis românilor că vor reforma sistemul. Guvernările au eșuat, dar unii oamenii și-au luat în serios treaba și au dovedit că poți reforma sistemul. Liliana Vaidner a reușit. Și-a luat funcția în serios și și-a asumat responsabilitatea. Sănătatea hunedorenilor. Și la Spitalul din Simeria și la Casa de Sănătate. Prin demisia Lilianei Vaidner, hunedorenii pierd un profesionist într-o instituție vitală pentru sănătatea lor. Sistemul câștigă, însă, o funcție numită politic. Începe o nouă “reformă”. Într-o Românie normală, în care partidele ar pune preț pe profesioniști în funcții publice și nu pe membri de partid, Liliana Vaidner nu și-ar fi dat demisia. Indiferent că era guvernare PSD, PNL, USR-PLUS etc. Toți și-ar fi dorit să meargă cu ea la drum. Dar suntem departe de o Românie normală.
Comunicatul integral al președintelui – director general al Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara, Liliana Vaidner
“Astăzi, 29.11.2019, demisionez din funcția de Președinte – Director General al Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara. Motivele am să aleg să nu le comentez.
Mandatul pe care l-am avut, timp de mai bine de doi ani, a fost unul plin de emoție, de implicare, destinat sănătății sutelor de mii de hunedoreni, asigurați ai Casei de Asigurări de Sănătate. Așa cum am simțit și acționat – personal și instituțional – consider acești ani de mandat o reușită. Această reușită aparține însă și unei echipe minunate, căreia îi mulțumesc. Alături de echipa Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara, mulțumesc tuturor celor care, pe durata mandatului meu, mi-au acordat sprijin, încredere și mi-au susținut inițiativele.
A gestiona calitatea sănătății a peste 450.000 de persoane este un efort susținut și unul care trece dincolo de diferențe, opinii, interese. Acest fapt s-a întâmplat constat, iar lucrul bine făcut se vede în sănătatea din județul Hunedoara.
În acest mandat au fost multe momente de cotitură, care au condus cel puțin la o victorie pentru sănătatea din județul Hunedoara. Aceasta este înființarea Oficiului de Asigurări de Sănătate Petroșani, compartiment al Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara, cu activitate permanentă, zilnică, în Valea Jiului, care deservește mai bine de 25% din populația județului, adică peste 119.000 de asigurați.
Domeniul sănătății este unul dinamic, cu multe provocări, care implică viziune și gândire strategică, dar și acțiune suportivă. Cred că toate aceste aspecte au caracterizat mandatul meu de Președinte – Director General al Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara în timpul celor peste doi ani în care l-am deținut.
Acum, la bilanț, doresc mult succes celor care vor coordona acest complex aspect al vieții hunedorenilor, astfel încât calitatea serviciilor asigurate să fie una cel puțin constantă”.
Facebook
YouTube
RSS