ACTUALITATE

Călin Ilieș, elev al Colegiului Național „Decebal”, pe podiumul Campionatului Mondial de Dezbateri Academice pentru Liceeni, cu lotul național al României

Călin Ilieș (al doilea din stânga), alături de colegii din lotul național al României la dezbateri academice (SURSA FOTO: Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică)
Călin Ilieș, elev al Colegiului Național „Decebal”, pe podiumul Campionatului Mondial de Dezbateri Academice pentru Liceeni, cu lotul național al României

Lotul național al României la dezbateri academice a urcat pe podiumul Campionatului Mondial de Dezbateri Academice pentru Liceeni (World Schools Debating Championship), pentru prima dată în 14 ani de când participă la această competiție. Echipa României a ocupat Locul 1 la categoria sa de limbă (la categoria English as a Foreign Language – limba engleză ca limbă străină ). Din lotul național al României a făcut parte și Călin Ilieș, elev în clasa a 11-a (acum a 12-a) la Colegiul Național „Decebal” din Deva, pentru prima dată în echipa națională a României pentru Campionatul Mondial.

Încă din anul 2004, o echipă formată din cinci tineri debateri, arbitri și antrenori participă la WSDC, cea mai prestigioasă competiție la nivel mondial în acest domeniu. Ediția din 2018 s-a desfășurat la Zagreb, în Croația, în perioada 17-27 iulie, iar echipa de liceeni români a fost formată din:

Smaranda Moroșanu, elevă în clasa a 12-a (acum absolventă) la Colegiul Național Iași, începând din toamna lui 2018 studentă a prestigioasei Universități din Oxford. Este la a doua participare la Campionatul mondial și practică dezbaterile de aproape 4 ani.

Miruna Cozianu, elevă în clasa a 11-a (acum a 12-a) la Colegiu Național „Emil Racoviță” din Iași. Miruna face dezbateri de 3 ani și a participat pentru a doua oară la Campionatul mondial.

Alexandru Dănescu, elev în clasa a 11-a (acum a 12-a) la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” din București, face dezbateri de 3 ani, pentru prima dată membru al echipei naționale a României.

Călin Ilieș, elev în clasa a 11-a (acum a 12-a) la Colegiul Național „Decebal” din Deva, pentru prima dată în echipa națională a României pentru Campionatul Mondial.

Teodora Munteanu, elevă în clasa a 12-a (acum absolventă) la Colegiul Național „George Coșbuc” din București și face dezbateri de patru ani, anul acesta participantă pentru a treia oară la Campionatul Mondial.

Pe lângă performanța lotului național al României de a obține, ca echipă, Locul 1 la categoria sa de limbă, Smaranda Moroșanu, debater în lotul național, a primit premiul de Cel mai bun vorbitor la aceeași categorie de limbă (Best EFL Speaker). Cea de-a treia mare realizare a lotului național de anul acesta este faptul că, tot pentru prima dată, România avansează dincolo de fazele preliminarii, în cele eliminatorii, ceea ce situează țara noastră pe a 14-a poziție la nivel mondial.

Campioana mondială a ediției din acest an a World Schools Debating Championship a fost China, urmată pe locul al doilea de India și pe trei de Anglia.

„Lotul României a concurat alături de țări cu tradiție în practicarea dezbaterilor academice printre care Canada, Țara Galilor sau Scoția, echipe care s-au situat mai jos în clasament și care provin din sisteme educaționale în care dezbaterile academice sunt materii studiate în școală. Printre temele dezbătute în runde se numără: ″Acest Parlament crede că statele ar trebui să permită tuturor migranților care muncesc dar care nu au statut de cetățean să voteze în cadrul alegerilor locale și naționale″ sau ″Acest Parlament regretă convingerea larg răspândită că a fi mamă este o experiență plină de satisfacții″”, potrivit Asociației Române de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR).

Șerban Pitic, antrenorul principal al lotului național, spune despre rezultatul României de anul acesta că: „reprezintă încununarea unui efort depus an de an de nenumărați oameni care au crezut în talentul și dedicarea unor liceeni care au făcut din dezbateri mai mult decât o activitate extra-școlară. Alături de concurenții care au făcut o treabă extraordinară, merită felicitată întreaga echipă pe care am avut-o alături: antrenorii și arbitrii de anul acesta, dar și cei din ultimii 14 ani, care au dedicat, voluntar, timp și energie antrenării Lotului. În condițiile în care există țări în care dezbaterile se studiază în sistemul de învățământ, loturile naționale sunt finanțate, iar antrenorii sunt dedicați profesional (angajați și remunerați), acest rezultat este cu atât mai impresionant și, sperăm noi, va contribui la generarea unei susțineri din ce în ce mai mari atât a Lotului cât și a întregii mișcări de dezbateri din România.”

Echipa de antrenori a fost formată din următorii reprezentanți ai ARDOR:

Șerban Pitic este, de peste 5 ani, principalul antrenor al Lotului Național de Dezbateri al României și pregătește în fiecare an echipa de liceeni care participă la Campionatul Mondial. Este președintele ARGO (asociație regională ce face parte din ARDOR) și coordonează din această poziție activitatea de debate din județul Prahova. După ce parcursul său competițional l-a adus în poziția de câștigător în cadrul uneia dintre cele mai prestigioase competiții internaționale pentru studenți (Oxford IV), și-a continuat activitatea în domeniul dezbaterilor drept instructor și arbitru, ajungând să arbitreze sferturile de finală ale Campionatului Mondial de Dezbateri Academice. Din 2007, de când și-a început cariera ca trainer, a livrat sute de training-uri și workshop-uri către elevi, studenți și profesori, pe teme legate de public speaking, gândire critică și dezbateri.

Andrei Olaru este în lumea dezbaterilor de 10 ani. A fost mai întâi membru al lotului național, apoi antrenor asistent și, în acest an, co-antrenor. Este antreprenor în domeniul jocurilor video cu caracter de responsabilitate socială și trainer de dezbateri la British Council București.

Ioana Covei face dezbateri de aproape 12 ani. Ca trainer, a lucrat pentru instituții precum British Council Bucharest, Complexul Educațional Lauder-Reut sau Școala ARC drept trainer de dezbateri și discurs public, a fost reprezentant de Tineret la Organizația Națiunilor Unite în mandatul 2017-2018 și  a colaborat în cadrul Centrului pentru Advocacy și Drepturile Omului (CADO). WSDC 2018 a reprezentat prima ei participare la Campionatul Mondial.

Vlad Surdea este membru al comunității de dezbateri de aproape 7 ani, timp în care a fost membru al lotului național pentru WSDC 2015, întorcându-se în această echipă anul acesta ca antrenor asistent al lotului.

România a fost reprezentată în cadrul Campionatului și de următorii arbitri:

Laura Drăgoi este absolventă a Academiei de Studii Economice din București. Este trainer ARDOR de 5 ani, și își ocupă majoritatea timpului „de debate” cu instruirea celor care își doresc să învețe ce sunt dezbaterile. Ocazional, își exersează abilitatea de a practica acest sport și competitiv, amintindu-și de „vremurile bune”, când se califica în finalele unor competiții cum ar fi Oxford IV (ESL) sau Sofia Open. În timpul liber, pictează și se bucură de teatru.

Simona Mazilu este instructor, arbitru și formator de instructori de debate și este co-autor al primului Manual de Dezbateri Academice din România (1999). Din 2006 până în prezent, a reprezentat România ca arbitru internațional la Campionatele din Țara Galilor, Coreea de Sud, Grecia, SUA, Qatar, Scoția, Africa de Sud, Turcia.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

sixteen − two =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in ACTUALITATE

medicina legala

Tragedie la Orăștie. Un tânăr a murit, înecat într-o baltă de la marginea orașului

HunedoaraMea.ro13 iunie 2019
accident bretea strei 2

TRAGEDIE pe DN 66, la Bretea Streiului. Doi morți și un rănit grav, într-un cumplit accident. FOTO

HunedoaraMea.ro12 iunie 2019
accident ilia

Patru muncitori la autostradă, răniți după ce microbuzul care îi transporta pe șantier a intrat într-un copac

HunedoaraMea.ro10 iunie 2019
accident lesnic dn 7

Accident cu trei răniți, pe DN 7, la Leșnic. Se circulă alternativ

HunedoaraMea.ro8 iunie 2019
inundatii cristur (9)

Peste 100 de gospodării inundate, în Cristur și Cîrjiți. FOTO

HunedoaraMea.ro6 iunie 2019
drum straja

Stadiul proiectelor de infrastructură din Valea Jiului, gestionate de Consiliul Județean Hunedoara

HunedoaraMea.ro5 iunie 2019
liviu dragnea

BREAKING NEWS. Liviu Dragnea, condamnat la trei ani și jumătate de închisoare. Decizie definitivă

HunedoaraMea.ro27 mai 2019
alegeri rezultate

Rezultate provizorii europarlamentare. PNL: 27,69%. Luptă pentru locul doi între PSD și USR-PLUS

HunedoaraMea.ro27 mai 2019
DSC_5599

Exit-poll ora 21.00. PSD și PNL, la egalitate – 25.7%. USR-PLUS – 23.9%

HunedoaraMea.ro26 mai 2019