COMUNITATE

Campania PREMIANȚII FĂRĂ PREMII: Cristian Ciobanu, un om care a prins „drag de Hațeg”, pune trup și suflet pentru Geoparcul Dinozaurilor și promovează Țara Hațegului

Campania PREMIANȚII FĂRĂ PREMII: Cristian Ciobanu, un om care a prins „drag de Hațeg”, pune trup și suflet pentru Geoparcul Dinozaurilor și promovează Țara Hațegului

Avem bucuria de a anunța o nouă ediție a campaniei noastre, dedicată descoperirii unui nou mod de viață prin redescoperirea valorilor românești. Considerăm că valoarea umană este patrimoniul cel mai depreț al omenirii, iar încercările noastre de a privi oamenii în mod admirativ ca urmare a eforturilor făcute de ei în folosul societății, adică al nostru, al tuturor, reprezintă manifestarea unui mod de conviețuire urmărit și acceptat de cei mai mulți dintre noi. Protagonistul următoarei ediții a campaniei PREMIANȚII FĂRĂ PREMII este un om de toată isprava. Cristian Ciobanu este bucureşteanul care a ales să construiască pentru Ţara Haţegului.

Când unii aleg să îşi construiască o carieră de succes în Capitală sau într-o cu totul altă ţară, Cristian Ciobanu şi familia lui, bucureşteni get-beget, au ales Ţara Haţegului. Şi asta cu toate că, la nici 30 de ani, Cristian devenea doctor în Geografie cu o lucrare într-un domeniu încă nou pentru România – geografia mentală. Dar a ales bine. Pentru că numele lui este astăzi asociat cu cel al Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti. Cristian Ciobanu nu a ales doar să se stabilească în Ţara Haţegului, ci să construiască în Ţara Haţegului.

A început cu propria familie şi propria căsuţă la Densuş şi a continuat implicându-se trup şi suflet în construcţia de relansare a Geoparcului, o destinaţie unică în România, structură membră a Reţelei Globale a Geoparcurilor (susţinută de UNESCO). Dacă vă întrebaţi cine a amplasat panourile care ne anunţă că am intrat în Geoparc, ei bine, Cristi este acela. Contribuţia lui majoră s-a reflectat şi în participarea la amenajarea a patru puncte de vizitare ale Geoparcului, dintre care Casa Vulcanilor îi aparţine de la idee până la realizare.

Casa Vulcanilor a devenit o destinaţie turistică şi un proiect care a primit nu mai puţin de trei premii naţionale în anul 2014 datorită ideii inovatoare de a explica ce înseamnă vulcanii într-o căsuţă construită din lut, paie, lemn, nisip şi apă, dar şi pentru implicarea unui număr important de voluntari de toate vârstele.

Talentul de constructor al lui Cristian Ciobanu se reflectă şi în construcţia de relaţii umane. Este cel care a pus bazele unui grup – „Voluntari pentru Geoparc” (care în prezent reuneşte în jur de 200 de tineri din Ţara Haţegului) şi a contribuit la dezvoltarea cluburilor „Exploratorii”, destinate elevilor de şcoală primară şi gimnazială de pe teritoriul Geoparcului.

Câteva sute de tineri şi de copii sunt astăzi implicaţi în activităţi educaţionale, culturale şi sportive, devenind un reper pentru o întreagă comunitate pentru că un bucureştean cu suflet de haţegan a ales să construiască din drag de Haţeg. Iar „Drag de Haţeg” a devenit numele unui ONG, partener strategic al Geoparcului, în care Cristian Ciobanu, alături de soţia lui, Alina Ciobanu, şi de alţi voluntari, activează şi continuă să construiască pentru toţi cei care voit sau întâmplător ajung să descopere tărâmul care, acum vreo 70 de milioane de ani, era doar o insulă pe care trăiau dinozaurii pitici, rămaşi, până azi, unici în lume.

Este vorba, iată, despre un om dedicat profesiei sale, pe care o practică, fără a se putea tăgădui asta, cu o pasiune uriașă. Acest om a reușit să construiască, să crească gradul de atractivitate turistică a Țării Hațegului, să pună umărul la dezvoltarea acestei bucăți de Românii extraordinar de frumoase.

Vă propunem să ne întâlnim cu acest om să-i spunem că e minunat, că suntem mândri de el și că-l susținem, fie chiar și moral, în ceea ce face. Sâmbătă, 16 mai 2015, ora 11.00, domnul Cristian Ciobanu vine să-l cunoaștem. Aveți ocazia să-l priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind în fața statuii lui Decebal din centrul Devei.

Despre proiectul „Premianții fără premii”

E vremea să facem ceva.

A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui „să se facă”. Dintr-un singur şi banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet faţă de cum ne-am fi dorit, şi merge în continuare. Proiectul social „Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice.

Probabil vă întrebați cine sunt acești premianți și de ce nu au premii. Ei sunt oamenii de lângă noi pe care toți îi văd și nimeni nu-i „ascultă”. Tăcuți duc România mai departe. Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor fără ca ei să fie cunoscuți. Ei sunt cei care ne fac viața mai frumoasă prin munca lor. Artiști, inventatori, meșteșugari și alții care ne arată că frumosul și utilul sunt aici, lângă noi. Nu vor premii, nu au primit, nu știu că munca lor e prețuită de ceilalți și de aceea trebuie să le spunem asta.

Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi necunoscuţilor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect.

Vă invităm să fiţi parteneri ai unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere valorile României. (Dan Terteci, iniţiatorul campaniei „Premianţii fără premii”)

—————–

Ideea proiectului îi aparține lui Dan Terteci, directorul Cancelariei Prefectului județului Hunedoara, care este sprijinit de prietenii săi. Toți hunedorenii care participă la această campanie sunt membri ai proiectului, „Premianții fără premii” fiind o acțiune a societății civile.

HunedoaraMea.ro este partener media al campaniei.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

six + sixteen =

Mai mult in COMUNITATE

„Citești și câștigi!” la a X-a ediție (A)

HunedoaraMea.ro18 aprilie 2024

Echipa Colegiului Naţional „Iancu de Hunedoara” a câștigat finala concursului „Citeşti şi câştigi!” (FOTO/VIDEO)

HunedoaraMea.ro18 aprilie 2024

Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2024. Finala mică (FOTO / VIDEO)

HunedoaraMea.ro17 aprilie 2024

„Vladimir Nabokov – Omul la răscrucea istoriei”. Eveniment dedicat scriitorului organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro16 aprilie 2024

Încep înscrierile la concursul național „Deva Music Star”!

HunedoaraMea.ro15 aprilie 2024

O nouă ediție a Festivalului Național de Umor „Liviu Oros”, la Deva

HunedoaraMea.ro2 aprilie 2024

Telecabina spre Cetatea Devei a fost pusă în funcțiune

HunedoaraMea.ro29 martie 2024

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2024. Semifinalele competiției. Cine sunt echipele care se vor confrunta în marea finală

HunedoaraMea.ro29 martie 2024

A fost inaugurat noul loc de joacă din Parcul ,,Cetate” Deva

HunedoaraMea.ro22 martie 2024