COMUNITATE

Campania “Premianții fără premii”: Fabiani Prcsina, cel mai bun pianist din lume la categoria lui de vârstă

Campania “Premianții fără premii”: Fabiani Prcsina, cel mai bun pianist din lume la categoria lui de vârstă

Bucurie, emoție, mândrie, tristețe și speranță. Acestea sunt emoțiile cu care vă invităm sâmbătă la următoarea ediție a campaniei „Premianții fără premii”. Vorbim despre trăiri pentru că o să avem privilegiul de a-l felicita, de a-i zâmbi celui mai bun pianist al lumii la categoria lui de vârstă. Este Fabiani Prcsina, elevul de 12 ani din Valea Jiului care a uimit lumea muzicală cu talentul său.

Greu încercat de viață, cu un suflet nobil, Fabiani Prcsina se contopește cu pianul, pe care-l transformă în prelungirea sufletului său, iar efectul este o muzică aproape divină. Fabiani studiază pianul din clasa I, de când mama lui l-a înscris la școala de muzica din Petroșani. Acum este în clasa a V-a și are în palmares mai multe premii la concursuri naționale și internaționale de interpretare. Anul acesta a fost chiar câștigătorul marelui premiu la festivalul de Nisa. Fabiani spune că-i place foarte mult muzica, simte că se eliberează atunci când atinge clapele pianului, fapt care a făcut-o pe profesoara lui să spună că „Dumnezeu a pus în acest copil tot ce este mai bun și mai frumos, dotat cu o mare sensibilitate, o sensibilitate ce l-a ajutat să se apropie de muzică și să facă din pian o mare pasiune”.

Cea care i-a fost întotdeauna alături lui Fabiani – mama sa – a murit anul trecut, în Joia Patimilor, în urma unui accident rutier. La o săptămână după tragedie, băiatul a câștigat locul I și premiul Uniunii Compozitorilor, la un concurs internațional de interpretare. Într-un interviu televizat, Fabiani a spus că „Orice premiu aș lua îl dedic mamei, iar toate recitalurile pe care le voi da, tot mamei le voi dedica”.

Fabiani nu și-a cunoscut niciodată tatăl, iar acum e în grija mătușii sale.

Pentru exemplul oferit, pentru întreaga strădanie a unui asemenea copil de excepție, vă propunem să ne întâlnim cu el și să-i spunem că-i mulțumim pentru ceea ce ne oferă, un model de suflet. Sâmbătă, 14 noiembrie 2015, ora 11.00, micuțul Fabiani Prcsina vine să-l cunoaștem. Aveți ocazia să îl priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind în fața statuii lui Decebal din centrul Devei.

Despre proiectul „Premianții fără premii”

E vremea să facem ceva.

A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui „să se facă”. Dintr-un singur şi banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet faţă de cum ne-am fi dorit, şi merge în continuare. Proiectul social „Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice.

Probabil vă întrebați cine sunt acești premianți și de ce nu au premii. Ei sunt oamenii de lângă noi pe care toți îi văd și nimeni nu-i „ascultă”. Tăcuți duc România mai departe. Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor fără ca ei să fie cunoscuți. Ei sunt cei care ne fac viața mai frumoasă prin munca lor. Artiști, inventatori, meșteșugari și alții care ne arată că frumosul și utilul sunt aici, lângă noi. Nu vor premii, nu au primit, nu știu că munca lor e prețuită de ceilalți și de aceea trebuie să le spunem asta.

Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi necunoscuţilor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect.

Vă invităm să fiţi parteneri ai unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere valorile României. (Dan Terteci, iniţiatorul campaniei „Premianţii fără premii”)

————-

Inițiativa proiectului îi aparține lui Dan Terteci, directorul Cancelariei Prefectului județului Hunedoara, care este sprijinit de prietenii săi. Toți hunedorenii care participă la această campanie sunt membri ai proiectului, „Premianții fără premii” fiind o acțiune a societății civile.

HunedoaraMea.ro este partener media al campaniei.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × three =

Mai mult in COMUNITATE

Se deschide Ștrandul Municipal din Deva

HunedoaraMea.ro9 iulie 2020

Sala de Lectură a Bibliotecii Județene va fi modernizată (A)

HunedoaraMea.ro29 iunie 2020

Se redeschid sălile de lectură și centrele Biblionet ale Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” din Deva

HunedoaraMea.ro24 iunie 2020

Începe distribuirea produselor de igienă în Deva, tranșa a doua

HunedoaraMea.ro17 iunie 2020

Platforma produsdehunedoara.ro, lansată oficial

HunedoaraMea.ro16 iunie 2020

Artefacte restaurate de Muzeul din Deva: un vas ceramic preistoric, descoperit pe șantierul autostrăzii Deva-Orăştie

HunedoaraMea.ro15 iunie 2020

ANUNȚ ANGAJARE. Angajăm personal Magazin Fornetti Deva

HunedoaraMea.ro15 iunie 2020

Fără penalizări la cărțile împrumutate de la Biblioteca Județeană înaintea stării de urgență

HunedoaraMea.ro20 mai 2020

Biblioteca Județean din Deva se redeschide pentru public

HunedoaraMea.ro19 mai 2020