COMUNITATE

Campania PREMIANȚII FĂRĂ PREMII: Ionuț Ursu, studentul care și-a vândut bunurile personale pentru a pleca în sprijinul populației afectate de cutremurul din Nepal

Campania PREMIANȚII FĂRĂ PREMII: Ionuț Ursu, studentul care și-a vândut bunurile personale pentru a pleca în sprijinul populației afectate de cutremurul din Nepal

La următoarea ediție a campaniei PREMIANȚII FĂRĂ PREMII urmează să ne întâlnim cu un om extraordinar, care reprezintă, din punctul nostru de vedere, un model de umanitate, devotament pentru valoarea umană. La numai 26 de ani, un student din București și-a vândut bunurile personale pentru a putea pleca în sprijinul populației afectate de cutremurul din Nepal. Ionuț Ursu este poveste de viață despre cum poți rămâne nealterat de răutățile din jur, despre cum poți să oferi mâna întinsă celor din jur în semn de ajutor. A plecat departe de casă pentru a scoate de sub dărâmături ființe umane care aveau nevoie de ajutor sau cărți aflate în pericol să dispară sub grămezile de moloz.

A fost născut în urmă cu 26 de ani și abandonat pe treptele unui spital din Piatra-Neamț. Copilăria i-a fost presărată cu multe evenimente, de majoritatea dintre nu vrea să-și reamintească, fiind dintre acelea care au lăsat răni în sufletul lui. Ionuț Ursu consideră că principala valoarea pe care trebuie să o respectăm este umanitatea, atenția față de suferințele celor din jur și încercarea de a-i ajuta pe oamenii de lângă noi. Chiar dacă a crescut fără părinți naturali, fără familie, acest lucru nu a reprezentat pentru Ionuț un impediment. Și-a dezvoltat un sistem de valori stabil, a înțeles că de modul în care se construiește el ca om așa va fi și lumea din jurul lui. Principalul câștig este faptul că, deși a crescut într-un mediu impropriu, nu a căzut pradă răului, fapt care îl face să fie mândru de ceea ce este el acum.

Ionuț Ursu este student la Geografie și voluntar la Serviciul de Ambulanță din București. Are bursă la facultate și își mai rotunjește veniturile din editarea și realizare de diferite proiecte pe calculator.

Când a avut loc cutremurul din Nepal, tânărul despre care vorbim și-a vândut lucrurile personale – laptop, telefon, mașina de spălat, frigiderul și tableta – pentru a face rost de bani să plece ca voluntar în sprijinul oamenilor de acolo. A fost un sprijin pentru echipele medicale, a ajutat la consiliere posttraumatică, a făcut tot ceea ce s-a priceput pentru a fi un sprijin pentru oamenii greu încercați de nenorocirea abătută asupra lor.

Iată ce ne-a spus Ionuț în momentul în care documentam această ediție a campaniei noastre: „Am revenit în România pe data de 1 iunie, 23:30, ora locală, cu multă încărcătură emoţională, experienţă profesională şi, mai ales, cu multe amintiri de neuitat. A fost o lună în care am acumulat multe cunoştinţe medicale şi experienţă de viaţă. Vreau în primul rând să le mulţumesc celor care m-au sprijinit pentru a ajunge în Nepal şi pentru a-mi continua activitatea acolo: Mihai Lupu şi Anca Dănilă; mulţumiri celor care m-au susţinut şi au avut grijă de mine în Nepal – Gopi şi Ranju. Mulţumesc sponsorilor principali: Florin Mădă, directorul general al companiei Temad Distribution din Braşov, Ancăi Rădulescu şi tuturor celor care au fost un sprijin real pentru a putea desfăşura această acţiune. Mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în acţiunile mele de voluntariat, tuturor celor care au fost acolo, alături de mine, cu inima, gânduri bune şi sfaturi de încurajare. Aşa am putut rezista acolo, departe de ţară: ştiindu-vă pe voi toţi alături de mine, simţindu-mă susţinut şi având sentimentul că nu sunt singur.

Experienţă din Nepal, în care am luat contact cu oamenii de acolo, a fost una deosebită, specială şi emoţionantă. Deşi au trecut printr-un dezastru, m-au impresionat mult comportamentul oamenilor, modul de cooperare al acestora cu echipele de intervenţie medicală, cooperarea cu oficialităţile din Nepal. M-a marcat în mod deosebit și interacţionarea cu pacienţii din Nepal.

Prima săptămână s-a desfăşurat în satul Dahding, unde am lucrat alături de o echipă de patru medici și doi farmacişti… Următoarele două săptămâni am lucrat cu echipa de chirurgi şi echipa medicală de pe ambulanţa din Kathmandu, în care am avut foarte multe urgenţe şi cazuri diverse. Programul a fost foarte încărcat, dar benefic oamenilor ce aveau nevoie de sprijinul nostru. La fiecare intervenţie chirurgicală la care am participat am învăţat să preţuiesc mai mult viaţa. În spitalul din Kathmandu am ajutat echipa de medici chirurgi, dându-le instrumentarul la mână, apoi în saloane am pansat pacienţii şi am pus perfuzii sau am acordat orice alt sprijin la care m-am priceput.

Am ajutat pentru scoaterea manualelor de sub o şcoală afectată de cutremur; am lăsat ca donaţie şcolii, trusa de prim ajutor, iar cortul şi echipamentul de munte au ajuns la o familie care a rămas fără adăpost în urma cutremurului”.

Vă propunem să ne întâlnim cu acest om să-i spunem că e minunat modul în care își manifestă dragostea față de oameni, că suntem mândri de el și că-l susținem, fie chiar și moral, în ceea ce face. Sâmbătă, 13 iunie 2015, ora 11.00, domnul Ionuț Ursu vine să-l cunoaștem. Aveți ocazia să-l priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind în fața statuii lui Decebal din centrul Devei.

Despre proiectul „Premianții fără premii”

E vremea să facem ceva.

A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui „să se facă”. Dintr-un singur şi banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet faţă de cum ne-am fi dorit, şi merge în continuare. Proiectul social „Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice.

Probabil vă întrebați cine sunt acești premianți și de ce nu au premii. Ei sunt oamenii de lângă noi pe care toți îi văd și nimeni nu-i „ascultă”. Tăcuți duc România mai departe. Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor fără ca ei să fie cunoscuți. Ei sunt cei care ne fac viața mai frumoasă prin munca lor. Artiști, inventatori, meșteșugari și alții care ne arată că frumosul și utilul sunt aici, lângă noi. Nu vor premii, nu au primit, nu știu că munca lor e prețuită de ceilalți și de aceea trebuie să le spunem asta.

Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi necunoscuţilor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect.

Vă invităm să fiţi parteneri ai unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere valorile României. (Dan Terteci, iniţiatorul campaniei „Premianţii fără premii”)

—————-

Inițiativa proiectului îi aparține lui Dan Terteci, directorul Cancelariei Prefectului județului Hunedoara, care este sprijinit de prietenii săi. Toți hunedorenii care participă la această campanie sunt membri ai proiectului, „Premianții fără premii” fiind o acțiune a societății civile.

HunedoaraMea.ro este partener media al campaniei.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one + nineteen =

Mai mult in COMUNITATE

Campanie de vaccinare anti-COVID-19 în Certeju de Sus, cu medici voluntari de la Spitalul Județean din Timișoara

HunedoaraMea.ro6 martie 2021

Expoziție cu vânzare de mărțișoare handmade, la Deva

HunedoaraMea.ro25 februarie 2021

Spitalul din Hunedoara revine la normal. Unitatea medicală a redevinit „spital suport COVID”

HunedoaraMea.ro11 februarie 2021

Trei cabinete de vaccinare cu AstraZeneca în județul Hunedoara. Programările încep astăzi

HunedoaraMea.ro10 februarie 2021

Cursuri gratuite de manager proiect, expert în fonduri europene și contabilitate, la Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro29 ianuarie 2021

Moș Crăciun vine la Biblioteca Județeană (A)

HunedoaraMea.ro6 decembrie 2020

ANUNȚ. Redeschiderea Sălii de Lectură a Bibliotecii Județene din Deva (A)

HunedoaraMea.ro20 septembrie 2020

Expoziție de grafică umoristică, la Muzeul din Deva. Artistul Liviu Stănilă prezintă “MAGNA CaricatURIA”

HunedoaraMea.ro18 septembrie 2020

Secția de împrumut a Bibliotecii Județene, închisă temporar

HunedoaraMea.ro18 septembrie 2020