COMUNITATE

Campania „Premianții fără premii”: muzeograful Daniel I. Iancu, premiat pentru cercetarea etnografică a satelor hunedorene de la „marginea lumii”

Campania „Premianții fără premii”: muzeograful Daniel I. Iancu, premiat pentru cercetarea etnografică a satelor hunedorene de la „marginea lumii”

Pentru următoarea ediție a campaniei „Premianții fără premii” vă propunem să ne întâlnim cu un muzeograf, un om îndrăgostit de satul românesc, despre care putem spune fără teama de a greși că este colecționarul satelor aflate la marginea lumii. Daniel I. Iancu a început un proiect de colecționare fotografică și documentară a satelor uitate de lume.

„Inițial a fost pasiunea pentru munte, la sfârșitul anilor ’80, apoi, tot mergând „pe dealuri” cum le zic eu, am descoperit satele. În anii ’90 erau totuși mult mai populate și mult mai autentice din punct de vedere al arhitecturii tradiționale. Din păcate, pe atunci aveam un aparat de fotografiat mic, pe film, un Smena. Ulterior, când am lucrat în presa județeană, am folosit deplasările pe teren pentru a vedea cât mai multe asemenea sate izolate. În 2007 m-am angajat la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Orăștie, iar prima temă de cercetare a fost „Măgureni, un sat părăsit”, apoi m-am gândit că lucrurile se pierd, se schimbă, iar unele aspecte de etnografie merită consemnate până nu dispar definitiv, așa că s-a născut un alt proiect de inventariere a satelor izolate, a cătunelor. Pagina SATE LA MARGINEA LUMII este doar vârful unui iceberg, materialul adunat (fotografii, planșe, date, obiceiuri, povești despre oameni etc.) e mult mai vast, dar fotografiile cu tentă etnografico-documentară au un impact mai mare, este varianta soft a unui proiect științific care necesită încă multă muncă de teren. Nu toate sunt fotografii artistice, dar nu latura asta mă interesează în primul rând, ci constituirea unei baze de date” – ne-a spus Daniel I. Iancu despre propriul proiect.

L-am mai rugat pe acest om să ne spună de ce a acceptat invitația noastră și iată răspunsul lui: „pentru că mi-a fost adresată de niște oameni pe care îi apreciez. Nu înțeleg de ce mi-a fost adresată mie pentru că, fără a încerca să par modest, cred că există mulți alții care meritau să fie premiați în locul meu. Ceea ce fac eu e munca mea, care din fericire pentru mine, se împletește și cu pasiunea mea, dar multă lume cred că face același lucru. Să pozezi niște case părăsite nu pare prea spectaculos. Am mai acceptat invitația pentru că e și un motiv de mândrie. Cineva, un premiat anterior, mi-a spus că ori de câte ori îi este greu sau se simte demoralizat, se uită la diploma cu semnăturile oamenilor și asta îl face să meargă mai departe, spune că îi dă energie, oricum, e un motiv de mândrie să fi apreciat chiar dacă nu înțelegi întotdeauna pentru ce ești apreciat. Și apropo, pentru lucrurile pentru care voi mă premiați, alți m-au dat în judecată, spunând că îmi neglijez copilul, doar că în ultimul an Îngerul meu a fost peste tot cu mine, pe toate dealurile și pe toți munții. Nu știu dacă am fost destul de explicit și, oricum, când am acceptat să ne vedem pe 21 noiembrie, inițial am crezut că e vorba despre vreun concert sau acțiune organizată de voi, cum ați mai făcut, de aia am zis da din prima, apoi când mi-ai explicat mai mult, mi s-a uscat gura de emoții”.

Pentru exemplul oferit, pentru întreaga strădanie a acestui om de a ne împiedica să uităm tradițiile rurale românești vă propunem să ne întâlnim cu el și să-i spunem că-i mulțumim pentru ceea ce ne oferă. Sâmbătă, 21 noiembrie 2015, ora 11.00, domnul Daniel I. Iancu vine să-l cunoaștem. Aveți ocazia să îl priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind în fața statuii lui Decebal din centrul Devei.

Despre proiectul „Premianții fără premii”

E vremea să facem ceva.

A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui „să se facă”. Dintr-un singur şi banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet faţă de cum ne-am fi dorit, şi merge în continuare. Proiectul social „Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice.

Probabil vă întrebați cine sunt acești premianți și de ce nu au premii. Ei sunt oamenii de lângă noi pe care toți îi văd și nimeni nu-i „ascultă”. Tăcuți duc România mai departe. Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor fără ca ei să fie cunoscuți. Ei sunt cei care ne fac viața mai frumoasă prin munca lor. Artiști, inventatori, meșteșugari și alții care ne arată că frumosul și utilul sunt aici, lângă noi. Nu vor premii, nu au primit, nu știu că munca lor e prețuită de ceilalți și de aceea trebuie să le spunem asta.

Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi necunoscuţilor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect.

Vă invităm să fiţi parteneri ai unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere valorile României. (Dan Terteci, iniţiatorul campaniei „Premianţii fără premii”)

————–

Inițiativa proiectului îi aparține lui Dan Terteci, directorul Cancelariei Prefectului județului Hunedoara, care este sprijinit de prietenii săi. Toți hunedorenii care participă la această campanie sunt membri ai proiectului, „Premianții fără premii” fiind o acțiune a societății civile.

HunedoaraMea.ro este partener media al campaniei.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen − fourteen =

Mai mult in COMUNITATE

Se deschide Ștrandul Municipal din Deva

HunedoaraMea.ro9 iulie 2020

Sala de Lectură a Bibliotecii Județene va fi modernizată (A)

HunedoaraMea.ro29 iunie 2020

Se redeschid sălile de lectură și centrele Biblionet ale Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” din Deva

HunedoaraMea.ro24 iunie 2020

Începe distribuirea produselor de igienă în Deva, tranșa a doua

HunedoaraMea.ro17 iunie 2020

Platforma produsdehunedoara.ro, lansată oficial

HunedoaraMea.ro16 iunie 2020

Artefacte restaurate de Muzeul din Deva: un vas ceramic preistoric, descoperit pe șantierul autostrăzii Deva-Orăştie

HunedoaraMea.ro15 iunie 2020

ANUNȚ ANGAJARE. Angajăm personal Magazin Fornetti Deva

HunedoaraMea.ro15 iunie 2020

Fără penalizări la cărțile împrumutate de la Biblioteca Județeană înaintea stării de urgență

HunedoaraMea.ro20 mai 2020

Biblioteca Județean din Deva se redeschide pentru public

HunedoaraMea.ro19 mai 2020