COMUNITATE

„Cardinalul”, un film despre rezistența episcopilor greco-catolici în fața terorii comuniste, la Cinema Patria din Deva. VIDEO

„Cardinalul”, un film despre rezistența episcopilor greco-catolici în fața terorii comuniste, la Cinema Patria din Deva. VIDEO

„Cardinalul”, în regia lui Nicolae Margineanu, este un film despre viața și personalitatea episcopului greco-catolic Iuliu Hossu și, mai cu seamă, despre tragedia vieții sale din perioada încercării de convertire forțată, în penitenciarul Sighet, la ordinele KGB și Securității comuniste.

Regimul comunist a desființat Biserica Greco-Catolică din România, i-a arestat și închis pe cei șapte episcopi greco-catolici în penitenciarul de la Sighet, a confiscat lăcașurile de cult și proprietățile Bisericii Greco-Catolică. Toți ierarhii greco-catolici au rămas fermi în credință și în fidelitatea lor pentru Biserica Română Unită cu Roma.

Episcopul Iuliu Hossu a fost arestat în octombrie 1948, împreună cu ceilalți episcopi români uniți, în timpul prigoanei staliniste dezlănțuite împotriva Bisericii Greco-Catolice. Între 1950 și 1954, a fost întemnițat la închisoarea din Sighet, în urma refuzului său repetat de a-și părăsi Biserica. Începând din august 1956, a fost izolat cu domiciliu obligatoriu la mănăstirea ortodoxă Căldărușani vreme de aproape 14 ani. În 1969 a fost făcut cardinal in pectore de Papa Paul al VI-lea. A murit la spitalul Colentina din București la 28 mai 1970.

Filmul „Cardinalul” va putea fi vizionat la Cinema Patria din Deva sâmbătă, 16 noiembrie, ora 15.00, duminică, 17 noiembrie, ora 15.00, și joi, 21 noiembrie, ora 17.30.

Sinopsis

În 1950 întregul lot al conducătorilor Bisericii greco-catolice este arestat și închis în penitenciarul Sighet. Aici, după gratii, se întâlnesc cu cei care au făurit Marea Unire, printre care Iuliu Maniu și Gheorghe Brătianu. Alături de marii politicieni români, personalitățile religioase din Transilvania sunt ultimele „relicve” ale unei societăți considerate apuse. Noua conducere impusă de sovietici nu admite existența unei biserici paralele celei ortodoxe, mai ales a uneia care are legături cu Vaticanul.

Obiectivul torționarilor e simplu : directorul închisorii și politrucul sovietic ajutați de un torționar neobișnuit, cu neputință de învins fac presiuni continue pentru convertirea religioasă a preoților. In fața lor se ridică un singur om care treptat devine o călăuză pentru ceilalți preoți : episcopul Iuliu Hossu. Aceasta este povestea sa și a tovarășilor săi de suferință.

Distribuţia

Radu Botar, Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Cristi Iacob

Regizat de

Nicolae Margineanu

Scenariu de

Bogdan Adrian Toma

Producători

Ager Film

cardinalul afis

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × four =

Mai mult in COMUNITATE

Donați jucării pentru copiii din centrele de plasament din județ. Campanie organizată de Biblioteca Județeană din Deva, de Ziua Copilului

HunedoaraMea.ro16 februarie 2020

Un aparat de fotografiat cu burduf, din prima jumătate a secolului al 20-lea, expus la Muzeul din Deva

HunedoaraMea.ro13 februarie 2020

Primăria Deva lansează al doilea program de bugetare participativă

HunedoaraMea.ro9 februarie 2020

Anul Nou Chinezesc – Anul Șobolanului de Metal (A)

HunedoaraMea.ro5 februarie 2020

Expoziție cu piese reprezentative din colecția de arheologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane

HunedoaraMea.ro4 februarie 2020

Premieră la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva. Comedia „De… VERDE!”, pusă în scenă de actorii trupei PRO SCENIUM

HunedoaraMea.ro4 februarie 2020

Aparat RMN la Spitalul din Hunedoara, operat de o firmă privată. Licitație pentru închirierea spațiului

HunedoaraMea.ro29 ianuarie 2020

Începutul Anului Nou Chinezesc, sărbătorit de Biblioteca Județeană printr-un eveniment special

HunedoaraMea.ro29 ianuarie 2020

Hora Unirii la Biblioteca Județeană (A)

HunedoaraMea.ro24 ianuarie 2020