COMUNITATE

„Cardinalul”, un film despre rezistența episcopilor greco-catolici în fața terorii comuniste, la Cinema Patria din Deva. VIDEO

„Cardinalul”, un film despre rezistența episcopilor greco-catolici în fața terorii comuniste, la Cinema Patria din Deva. VIDEO

„Cardinalul”, în regia lui Nicolae Margineanu, este un film despre viața și personalitatea episcopului greco-catolic Iuliu Hossu și, mai cu seamă, despre tragedia vieții sale din perioada încercării de convertire forțată, în penitenciarul Sighet, la ordinele KGB și Securității comuniste.

Regimul comunist a desființat Biserica Greco-Catolică din România, i-a arestat și închis pe cei șapte episcopi greco-catolici în penitenciarul de la Sighet, a confiscat lăcașurile de cult și proprietățile Bisericii Greco-Catolică. Toți ierarhii greco-catolici au rămas fermi în credință și în fidelitatea lor pentru Biserica Română Unită cu Roma.

Episcopul Iuliu Hossu a fost arestat în octombrie 1948, împreună cu ceilalți episcopi români uniți, în timpul prigoanei staliniste dezlănțuite împotriva Bisericii Greco-Catolice. Între 1950 și 1954, a fost întemnițat la închisoarea din Sighet, în urma refuzului său repetat de a-și părăsi Biserica. Începând din august 1956, a fost izolat cu domiciliu obligatoriu la mănăstirea ortodoxă Căldărușani vreme de aproape 14 ani. În 1969 a fost făcut cardinal in pectore de Papa Paul al VI-lea. A murit la spitalul Colentina din București la 28 mai 1970.

Filmul „Cardinalul” va putea fi vizionat la Cinema Patria din Deva sâmbătă, 16 noiembrie, ora 15.00, duminică, 17 noiembrie, ora 15.00, și joi, 21 noiembrie, ora 17.30.

Sinopsis

În 1950 întregul lot al conducătorilor Bisericii greco-catolice este arestat și închis în penitenciarul Sighet. Aici, după gratii, se întâlnesc cu cei care au făurit Marea Unire, printre care Iuliu Maniu și Gheorghe Brătianu. Alături de marii politicieni români, personalitățile religioase din Transilvania sunt ultimele „relicve” ale unei societăți considerate apuse. Noua conducere impusă de sovietici nu admite existența unei biserici paralele celei ortodoxe, mai ales a uneia care are legături cu Vaticanul.

Obiectivul torționarilor e simplu : directorul închisorii și politrucul sovietic ajutați de un torționar neobișnuit, cu neputință de învins fac presiuni continue pentru convertirea religioasă a preoților. In fața lor se ridică un singur om care treptat devine o călăuză pentru ceilalți preoți : episcopul Iuliu Hossu. Aceasta este povestea sa și a tovarășilor săi de suferință.

Distribuţia

Radu Botar, Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Cristi Iacob

Regizat de

Nicolae Margineanu

Scenariu de

Bogdan Adrian Toma

Producători

Ager Film

cardinalul afis

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × five =

Mai mult in COMUNITATE

Sala de Lectură a Bibliotecii Județene va fi modernizată (A)

HunedoaraMea.ro29 iunie 2020

Se redeschid sălile de lectură și centrele Biblionet ale Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” din Deva

HunedoaraMea.ro24 iunie 2020

Începe distribuirea produselor de igienă în Deva, tranșa a doua

HunedoaraMea.ro17 iunie 2020

Platforma produsdehunedoara.ro, lansată oficial

HunedoaraMea.ro16 iunie 2020

Artefacte restaurate de Muzeul din Deva: un vas ceramic preistoric, descoperit pe șantierul autostrăzii Deva-Orăştie

HunedoaraMea.ro15 iunie 2020

ANUNȚ ANGAJARE. Angajăm personal Magazin Fornetti Deva

HunedoaraMea.ro15 iunie 2020

Fără penalizări la cărțile împrumutate de la Biblioteca Județeană înaintea stării de urgență

HunedoaraMea.ro20 mai 2020

Biblioteca Județean din Deva se redeschide pentru public

HunedoaraMea.ro19 mai 2020

Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva returnează banii pe bilete la spectacolele anulate

HunedoaraMea.ro15 mai 2020