ACTUALITATE

CAS Hunedoara: Principalele noutăţi prevăzute în proiectul Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru în anul 2018 în asistența medicală primară

FOTO: pixabay.com
CAS Hunedoara: Principalele noutăţi prevăzute în proiectul Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru în anul 2018 în asistența medicală primară

Proiectul Normelor metodologice de aplicare în anul 2018 a Contractului-cadru ce reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018-2019 cuprinde o serie de noutăți.

În continuare, reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Hunedoara prezintă principalele noutăți ce privesc asistența medicală primară.

  1. În Pachetul de servicii de bază:
  • în cadrul activității de suport (în cadrul cărora sunt eliberate, ca urmare a unui act medical propriu, unele documente medicale), au fost introduse:

– adeverințe încadrare în muncă pentru șomerii beneficiari ai pachetului de bază;

– fișă medicală sintetică necesară copiilor cu dizabilități pentru încadrarea și reevaluare în grad de handicap;

  • în cadrul serviciilor de administrare de medicamente, a fost introdus serviciul de administrare schema tratament strict supravegheat (TSS) pentru bolnavul TBC confirmat.

Pentru perioada de vacanţă, precum şi pentru celelalte perioade de absenţă, medicul de familie îndrumă bolnavii TBC către dispensarul teritorial de pneumoftiziologie, și anunță în prealabil dispensarul cu privire la aceste cazuri; în luna respectivă, serviciul de administrare a tratamentului strict supravegheat pentru bolnavii TBC nu se suportă din FNUASS.

  • în cadrul serviciilor adiționale au fost introduse unele servicii ce vor fi decontate în cadrul plății per capita, respectiv:

– spirometrie – pentru monitorizarea astmului bronşic şi bolii cronice respiratorie obstructive – BPOC la pacienții cu diagnostic confirmat;

– efectuare şi interpretare EKG pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate;

– efectuare și interpretare Holter TA – pentru 24h pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate.

  1. A fost lărgită paleta serviciilor medicale paraclinice ce pot fi recomandate de medicii de familie; ex.: toate serviciile de microbiologie din pachetul de servicii de bază din asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile paraclinice; (în prezent poate recomanda numai unele dintre acestea); Ag HBs și Anticorpi Anti HCV pot fi recomandate de medicii de familie pentru toate categoriile de asiguraţi (în prezent pot fi recomandate de medicii de familie numai pentru gravide şi contacţii cazurilor diagnosticate).
  1. Pentru fiecare caz oncologic suspicionat de medicul de familie și confirmat de medicul specialist se acordă un punctaj de 15 puncte/caz în luna în care medicul de familie a primit confirmarea, și intră în plata pe serviciu medical.
  2. Pentru administrare schemă tratament strict supravegheat (TSS) pentru bolnavul TBC confirmat (conform schemei stabilite de către medical pneumolog) se acordă 40 puncte/ lună/asigurat cu condiţia realizării schemei complete de tratament.
  3. Valoarea minimă garantată a punctului per capita – 5,8 lei (față de 4,8 lei în prezent). Valoarea minimă garantată a punctului pe serviciu – 2,8 lei (față de 2,2 lei în prezent).
  4. Venitul cabinetelor medicale în care îşi desfăşoară activitatea medicii de familie nou-veniţi într-o localitate – unitate administrativ-teritorială/zonă urbană, pentru o perioadă de maximum 6 luni, perioadă considerată necesară pentru întocmirea listei şi pentru care medicul de familie are încheiată o convenţie de furnizare de servicii medicale cu casa de asigurări de sănătate, format din:
  5. a) o sumă reprezentând plata „per capita” pentru o listă echilibrată de 800 de asigurați, calculată prin înmulțirea numărului de puncte per capita cu valoarea minimă garantată pentru un punct per capita; numărul de puncte per capita aferent listei echilibrate de asigurați, este de 6937 puncte/an și se ajustează în raport de gradul profesional și de condițiile în care se desfășoară activitatea; (în prezent suma echivalentă cu media dintre salariul maxim şi cel minim prevăzute în sistemul sanitar bugetar pentru gradul profesional obţinut, cu ajustările
  6. b) o sumă necesară pentru cheltuielile de administrare şi funcţionare a cabinetului medical, inclusiv pentru cheltuieli de personal aferente personalului angajat, cheltuieli cu medicamentele şi materialele sanitare pentru trusa de urgenţă, calculată prin înmulțirea sumei stabilită potrivit lit. a) cu 1,5.
  7. Pentru perioada de vacanță, activitatea medicului de familie se va prealua de un medic înlocuitor (convenție de înlocuire/convenție de reciprocitate). A fost reglementată situația lipsei unui medic înlocuitor, situație în care medicul de familie are obligația să anunțe casa de asigurări de sănătate care este/sunt medicul/medicii desemnați la care asigurații înscriși pe lista sa proprie se pot prezenta pentru acordarea următoarelor servicii:
  8. a) consultații pentru situațiile de urgență medico-chirurgicală;
  9. b) consultații în caz de boală pentru afecțiuni acute, subacute și acutizări ale unor afecțiuni cronice. C) consultații pentru afecțiuni cronice.

Decontarea acestor servicii se face prin tarif pe serviciu medical exprimat în puncte, în aceleași condiții ca și pentru asigurații de pe lista proprie a medicului desemnat.

Pentru aceste situații, medicul are obligația să afișeze la cabinet, cu cel puțin o zi lucrătoare anterior perioadei de absență, care este/sunt medicul/medicii la care asigurații înscriși pe lista proprie se pot prezenta și datele de contact ale acestora.

  1. S-a precizat că perioadele de absență motivată a medicului înlocuitor se referă și la concediul pentru îngrijirea copilului bolnav până la 7 ani, sau copil cu handicap pentru afecțiuni intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani – pentru coroborare cu legislaţia privind concediile medicale.
Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 1 =

Mai mult in ACTUALITATE

CJ Hunedoara vrea să modernizeze „Drumul Regelui” şi drumul spre cetatea dacică Sarmizegetusa Regia

HunedoaraMea.ro25 martie 2024

Reabilitarea Incintei I a Cetății Deva, aproape de final

HunedoaraMea.ro21 martie 2024

S-au depus ofertele pentru proiectarea şi execuţia noului stadion „Michael Klein” din Hunedoara

HunedoaraMea.ro5 martie 2024

CNAS lansează a doua ediție a „Ghidului asiguratului”

HunedoaraMea.ro4 martie 2024

6 ONG-uri își unesc forțele pentru a forma competențe de educație media digitală în rândul tinerilor din România

HunedoaraMea.ro15 februarie 2024

Servicii electronice extinse pentru deveni. Peste 40 de taxe pot fi plătite cu cardul

HunedoaraMea.ro18 ianuarie 2024

Când se pot plăti impozitele și taxele locale în municipiul Orăștie

HunedoaraMea.ro3 ianuarie 2024

Au fost finalizate lucrările de modernizare a Telecabinei de la Cetatea Devei

HunedoaraMea.ro23 decembrie 2023

Lotul 1 al Culoarului Trafic Mureș Nord, recepționat în întregime

HunedoaraMea.ro21 decembrie 2023