ADMINISTRAȚIE

Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara: Studenții, asigurați gratuit până la 26 de ani

Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara: Studenții, asigurați gratuit până la 26 de ani

Peste doar câteva zile începe un nou an universitar. De aceea, studenții, masteranzii și doctoranzii trebuie să știe că, până la vârsta de 26 de ani, beneficiază de asigurare de sănătate gratuită, informează Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara.

CAS Hunedoara reamintește că,  potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare, art.224 alin (1), sunt asigurați fără obligația plății contribuției „a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenți, studenții-doctoranzi care desfășoară activități didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4 – 6 ore convenționale didactice pe săptămână, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști”.

Întrucât CNAS nu a finalizat protocolul de colaborare cu MEN cu privire la transmiterea bazelor de date de către instituțiile de învățământ universitare și postuniversitare pentru tinerii care au împlinit 18 ani și sunt studenți, masteranzi sau doctoranzi, înregistrarea acestora în sistemul informatic ca asigurați se face în baza adeverinței eliberată de instituția de învățământ pe care o frecventează și a documentului de identitate. Documentele pot fi depuse la sediul CAS Hunedoara din Deva în fiecare zi de luni, între orele 08.30 – 18.30 și marți – vineri, în intervalul orar 08.30 – 16.30. De asemenea pot fi transmise prin fax la numărul 0254.218.911, sau pe e-mail creantehd@cjashd.ro.

Puteți verifica dacă sunteți înregistrați ca asigurați accesând Platforma Informatică a asigurărilor de Sănătate, respectiv http://www.cnas.ro/cjashd/page/verificare-asigurat.html.

În ceea ce privește studenții care urmează cursurile universitare sau postuniversitare într-o altă țară din UE/SEE/Elveția nu mai sunt asigurați în România. Potrivit prevederilor Regulamentului European nr.883/2004, studenții care urmează o formă de învățămant într-un stat membru UE sau pe teritoriul SEE ori al Confederației Elvețiene, se vor asigura în statul de reședință, respectiv în statul unde sunt studenți și locuiesc temporar, în conformitate cu art.11 alineatul (3) litera e) din Regulamentul nr.883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Pentru perioada vacanțelor sau vizitelor în România, pentru a beneficia de asistență medicală decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, aceștia vor solicita cardul european de sănătate casei de asigurări de sănătate din statul membru UE/SEE/Elveția, în evidența căreia se află.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − 17 =

Mai mult in ADMINISTRAȚIE

Devenii vor avea o nouă parcare în centrul orașului, în zona Palatului Administrativ

HunedoaraMea.ro27 august 2020

Un angajat al Consiliului Județean Hunedoara, depistat pozitiv la testul pentru coronavirus

HunedoaraMea.ro31 iulie 2020

Municipalitatea Devei a preluat terenul poligonului din zona Archia. Primarul Florin Oancea: „Avem 1.100 de tineri care au solicitat teren gratuit pentru construirea de locuințe”

HunedoaraMea.ro10 iulie 2020

Se deschide Ștrandul Municipal din Deva

HunedoaraMea.ro9 iulie 2020

Deva va avea un nou Plan Urbanistic General, după 21 de ani

HunedoaraMea.ro24 iunie 2020

Începe distribuirea produselor de igienă în Deva, tranșa a doua

HunedoaraMea.ro17 iunie 2020

Platforma produsdehunedoara.ro, lansată oficial

HunedoaraMea.ro16 iunie 2020

Continuă lucrările de modernizare a drumului județean Hunedoara – Călan. În ce stadiu este investiția

HunedoaraMea.ro20 mai 2020

Primăria Deva continuă acțiunea de trasare a parcărilor rezidențiale din oraș

HunedoaraMea.ro19 mai 2020