ADMINISTRAȚIE

Ce taxe si impozite pot plati devenii si care e valoarea lor

Ce taxe si impozite pot plati devenii si care e valoarea lor

Toţi contribuabilii persoane fizice şi juridice din Deva isi pot achita impozitul pe mijloacele de transport şi pe clădiri, taxele locale, amenzile şi restanţele din anii anteriori, cu excepţia impozitului pe teren. În acest din urmă caz, se aşteaptă actualizarea programului informatic, în urma modificărilor legislative apărute în 31 decembrie 2015.

Contribuabilii care îşi achită integral impozitul până in 31 martie anul acesta beneficiază de o bonificaţie de 5 la suta.

Pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, Consiliul Local Deva a păstrat cota de impozitare de 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii (la fel ca şi în anii trecuţi), iar creşterea impozitului este cauzata de modificările aduse de noul Cod fiscal.

I. În cazul contribuabililor persoane fizice:

– majorarea normei în lei/mp de clădire, ceea ce conduce la majorarea valorii de impozitare a clădirilor (majorare cu aproximativ 7%);

– majorarea coeficientului de transformare a suprafeţei utile în suprafaţă construită, (de la 1,2 la 1,4) care va influenţa valoarea de impozitare a clădirii în sensul creşterii cu 16,66% (la blocuri şi clădirile care nu pot fi măsurate pe conturul exterior);

– condiţionarea modului de calcul a impozitului pe clădiri, în cazul clădirilor nerezidenţiale, de evaluarea acestora la fiecare 5 ani;

– impozitarea suprafeţelor de teren ocupate de construcţii;

– impozitarea şi scăderea de la impozitare în cazul vânzării/cumpărării pe parcursul unui an se va  face cu data de 1 ianuarie a anului următor (ex.: Dacă pe 31 decembrie 2015 eraţi proprietarul unei case, al unui teren sau al unui mijloc de transport pe care le vindeţi pe 15 ianuarie 2016, sunteţi obligat la plata impozitului pe întreg anul 2016).

– eliminarea cotelor de majorare care se aplicau clădirilor în cazul persoanelor cu mai multe proprietăţi.

În concluzie, în cazul impozitului pe clădiri, la persoanele fizice care deţin clădiri rezidenţiale, impozitul pe clădiri pentru anul 2016 este influenţat de:

-creşterea cu aproximativ 7% a valorii de impozitare a clădirilor  – în cazul caselor,

-creşterea cu aproximativ 23,66% – în cazul blocurilor, unde coeficientul de transformare a suprafeţei utile în suprafaţă construită desfăşurată s-a modificat de la 1,2 la 1,4.

Persoanele fizice care deţin clădiri nerezidenţiale şi/sau clădiri cu destinaţie mixtă – (clădiri în care se desfăşoară activităţi economice, care includ: spaţii comerciale, birouri de avocatură, birouri notariale, spatii de cazare a turiştilor, cabinete medicale, frizerii, cosmetică, săli de sport private etc.) au obligaţia de a depune declaraţii până la 31 martie 2016 la Primăria Municipiului Deva, Serviciul Impozite şi Taxe Locale – Compartiment constatare persoane fizice

II. În cazul contribuabililor persoane juridice:

1.Impozitul pe clădiri:

– sunt descreşteri  în cazul în care  societăţile comerciale deţin  clădiri  rezidenţiale (folosite ca locuinţă); cota de impozit este de 0,3%.

– sunt descreşteri  în cazul  clădirilor nereevaluate în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinţă; cota de impozit este de 7,5%.

2.Impozitul pe teren creşte prin efectul legii, prin impozitarea  suprafeţelor ocupate de construcţii.

La impozitul pe mijloacele de transport deţinute în proprietate nu există modificări.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 5 =

ADMINISTRAȚIE

Mai mult in ADMINISTRAȚIE

„Târgul European al Castelelor”, la Castelul Corvinilor

HunedoaraMea.ro6 iunie 2024

Demersurile pentru o secţie de Urgenţe modernă în municipiul Hunedoara intră în linie dreaptă

HunedoaraMea.ro5 iunie 2024

Castelul Nopcsa, redat comunității

HunedoaraMea.ro3 iunie 2024

Proiecte importante pentru municipiul Hunedoara au intrat în faza licitaţiilor publice

HunedoaraMea.ro16 aprilie 2024

Proiect propus de municipalitatea Devei. Reduceri la impozitul pe clădiri și terenuri pentru donatorii de sânge

HunedoaraMea.ro15 aprilie 2024

Finanţare de 20 de milioane de euro câştigată de Primăria Hunedoara pentru înfiinţarea unui consorţiu de învăţământ dual

HunedoaraMea.ro11 aprilie 2024

Telecabina spre Cetatea Devei a fost pusă în funcțiune

HunedoaraMea.ro29 martie 2024

CJ Hunedoara vrea să modernizeze „Drumul Regelui” şi drumul spre cetatea dacică Sarmizegetusa Regia

HunedoaraMea.ro25 martie 2024

A fost inaugurat noul loc de joacă din Parcul ,,Cetate” Deva

HunedoaraMea.ro22 martie 2024