COMUNITATE

„Centenarul Filmului Românesc”, la Deva. Ce filme vor fi proiectate și cine sunt invitații speciali ai evenimentului

„Centenarul Filmului Românesc”, la Deva. Ce filme vor fi proiectate și cine sunt invitații speciali ai evenimentului

Caravana „Centenarul Filmului Românesc” va ajunge sâmbătă, 30 noiembrie, la Deva. Proiectul iniţiat anul trecut continuă seria de proiecţii de filme româneşti aducând în faţa hunedorenilor două producţii care nu trebuie ratate: „Dacii”, primul lungmetraj regizat de Sergiu Nicolaescu, şi documentarul Agerpres „Marea Unire, România, la 100 de ani”.

Filmele vor rula la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva în prezenţa a doi invitaţi speciali: criticul de film Irina-Margareta Nistor şi actriţa Ileana Popovici.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Un documentar bazat pe oameni şi pe mărturiile lor

Primul film care va fi prezentat este „Marea Unire, România, la 100 de ani”, la ora 18.00. Filmul este un documentar Agerpres, filmat pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia.

Filmul ilustrează dramatismul anilor 1940-1941. Nu este o lecţie seacă de istorie. Este un documentar bazat pe oameni şi pe mărturiile lor. Fricile, bucuriile şi speranţele lor însoţesc spectatorul timp de 80 de minute într-o călătorie provocatoare pentru cei care vor să simtă emoţia.

„România, la 100 de ani” înseamnă şi suferinţa celor care au fost despărţiţi de familiile lor şi deportaţi sau condamnaţi la închisoare, iar finalul, deschis, invită la meditaţie.

La ora 20.30 va avea loc proiecția filmului „Dacii”, o co-producţie româno-franceză, care a avut premiera pe 9 februarie 1967.

„Dacii”, unul dintre cele mai vizionate filme româneşti din toate timpurile

„Dacii” este primul film regizat de Sergiu Nicolaescu, dar şi pelicula în care Sergiu Nicolescu a interpretat primul său rol. Filmările au avut loc în perioada mai-octombrie 1966, iar o parte dintre cadrele exterioare au fost filmate în fosta capitală a statului dac de la Sarmizegetusa Regia. Cu peste 13 milioane de spectactori, „Dacii” se află pe locul 4 în topul celor mai vizionate filme româneşti din toate timpurile, realizat de Centrul Naţional al Cinematografiei.

În rolurile principale: Amza Pellea (Regele Decebal), Pierre Brice (generalul Severus), Emil Botta (marele preot dac), Gyorgy Kovacs (Împăratul roman Domiţian), Geo Barton (senatorul roman Attius), Marie Jose Nat (Meda, fiica lui Decebal), Alexandru Herescu (Cotyso, fiul lui Decebal).

Acţiunea filmului se petrece în anul 87 î.Hr. Pe malul sudic al Dunării, romanii se pregătesc să-i atace pe daci, dar divergenţele dintre Împăratul roman Domiţian şi generalii săi, Severus şi Fuscus, îi împiedică să ia o decizie definitivă. Între timp, Decebal este nevoit să-şi ofere fiul drept ofrandă pentru zei, iar generalul Severus află că tatăl său este dac. Acesta intră în război fiind nevoit să aleagă între devotamentul pentru ţara sa adoptivă şi legăturile de sânge cu dacii.

100 de filme în 100 de localităţi

„Centenarul Filmului Românesc” este un proiect iniţiat în 2018 de Asociaţia „Artis” din Iaşi pentru a celebra 100 de ani de la Marea Unire. Caravana Cinematografică a Centenarului a pornit la drum cu 100 de filme prin 100 de localităţi din România, Republica Moldova şi Cernăuţi, pentru a întregi harta României Mari prin film.

”Ne face o plăcere deosebită să găzduim, la Deva, un eveniment cultural de amploare națională. Județul în care se află fosta capitală a dacilor nu putea lipsi de pe harta Centenarului Filmului Românesc. Localnicii și turiștii, deopotrivă, au ocazia să vizioneze două producții care aduc noul și vechiul istoric – atât prin film artistic, cât și prin peliculă de tip documentar. Vă invit să participați la acest eveniment de excepție.” (primarul Devei, Florin Oancea)

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × three =

Mai mult in COMUNITATE

Târg de Mărțișor, în centrul istoric al Devei

HunedoaraMea.ro17 februarie 2020

Biblioteca Județeană organizează cursuri gratuite de limbă și cultură chineză

HunedoaraMea.ro17 februarie 2020

Donați jucării pentru copiii din centrele de plasament din județ. Campanie organizată de Biblioteca Județeană din Deva, de Ziua Copilului

HunedoaraMea.ro16 februarie 2020

Un aparat de fotografiat cu burduf, din prima jumătate a secolului al 20-lea, expus la Muzeul din Deva

HunedoaraMea.ro13 februarie 2020

Primăria Deva lansează al doilea program de bugetare participativă

HunedoaraMea.ro9 februarie 2020

Anul Nou Chinezesc – Anul Șobolanului de Metal (A)

HunedoaraMea.ro5 februarie 2020

Expoziție cu piese reprezentative din colecția de arheologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane

HunedoaraMea.ro4 februarie 2020

Premieră la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva. Comedia „De… VERDE!”, pusă în scenă de actorii trupei PRO SCENIUM

HunedoaraMea.ro4 februarie 2020

Aparat RMN la Spitalul din Hunedoara, operat de o firmă privată. Licitație pentru închirierea spațiului

HunedoaraMea.ro29 ianuarie 2020