COMUNITATE

„Centenarul Filmului Românesc”, la Deva. Ce filme vor fi proiectate și cine sunt invitații speciali ai evenimentului

„Centenarul Filmului Românesc”, la Deva. Ce filme vor fi proiectate și cine sunt invitații speciali ai evenimentului

Caravana „Centenarul Filmului Românesc” va ajunge sâmbătă, 30 noiembrie, la Deva. Proiectul iniţiat anul trecut continuă seria de proiecţii de filme româneşti aducând în faţa hunedorenilor două producţii care nu trebuie ratate: „Dacii”, primul lungmetraj regizat de Sergiu Nicolaescu, şi documentarul Agerpres „Marea Unire, România, la 100 de ani”.

Filmele vor rula la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din Deva în prezenţa a doi invitaţi speciali: criticul de film Irina-Margareta Nistor şi actriţa Ileana Popovici.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Un documentar bazat pe oameni şi pe mărturiile lor

Primul film care va fi prezentat este „Marea Unire, România, la 100 de ani”, la ora 18.00. Filmul este un documentar Agerpres, filmat pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia.

Filmul ilustrează dramatismul anilor 1940-1941. Nu este o lecţie seacă de istorie. Este un documentar bazat pe oameni şi pe mărturiile lor. Fricile, bucuriile şi speranţele lor însoţesc spectatorul timp de 80 de minute într-o călătorie provocatoare pentru cei care vor să simtă emoţia.

„România, la 100 de ani” înseamnă şi suferinţa celor care au fost despărţiţi de familiile lor şi deportaţi sau condamnaţi la închisoare, iar finalul, deschis, invită la meditaţie.

La ora 20.30 va avea loc proiecția filmului „Dacii”, o co-producţie româno-franceză, care a avut premiera pe 9 februarie 1967.

„Dacii”, unul dintre cele mai vizionate filme româneşti din toate timpurile

„Dacii” este primul film regizat de Sergiu Nicolaescu, dar şi pelicula în care Sergiu Nicolescu a interpretat primul său rol. Filmările au avut loc în perioada mai-octombrie 1966, iar o parte dintre cadrele exterioare au fost filmate în fosta capitală a statului dac de la Sarmizegetusa Regia. Cu peste 13 milioane de spectactori, „Dacii” se află pe locul 4 în topul celor mai vizionate filme româneşti din toate timpurile, realizat de Centrul Naţional al Cinematografiei.

În rolurile principale: Amza Pellea (Regele Decebal), Pierre Brice (generalul Severus), Emil Botta (marele preot dac), Gyorgy Kovacs (Împăratul roman Domiţian), Geo Barton (senatorul roman Attius), Marie Jose Nat (Meda, fiica lui Decebal), Alexandru Herescu (Cotyso, fiul lui Decebal).

Acţiunea filmului se petrece în anul 87 î.Hr. Pe malul sudic al Dunării, romanii se pregătesc să-i atace pe daci, dar divergenţele dintre Împăratul roman Domiţian şi generalii săi, Severus şi Fuscus, îi împiedică să ia o decizie definitivă. Între timp, Decebal este nevoit să-şi ofere fiul drept ofrandă pentru zei, iar generalul Severus află că tatăl său este dac. Acesta intră în război fiind nevoit să aleagă între devotamentul pentru ţara sa adoptivă şi legăturile de sânge cu dacii.

100 de filme în 100 de localităţi

„Centenarul Filmului Românesc” este un proiect iniţiat în 2018 de Asociaţia „Artis” din Iaşi pentru a celebra 100 de ani de la Marea Unire. Caravana Cinematografică a Centenarului a pornit la drum cu 100 de filme prin 100 de localităţi din România, Republica Moldova şi Cernăuţi, pentru a întregi harta României Mari prin film.

”Ne face o plăcere deosebită să găzduim, la Deva, un eveniment cultural de amploare națională. Județul în care se află fosta capitală a dacilor nu putea lipsi de pe harta Centenarului Filmului Românesc. Localnicii și turiștii, deopotrivă, au ocazia să vizioneze două producții care aduc noul și vechiul istoric – atât prin film artistic, cât și prin peliculă de tip documentar. Vă invit să participați la acest eveniment de excepție.” (primarul Devei, Florin Oancea)

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 5 =

Mai mult in COMUNITATE

Peste 2000 de elevi hunedoreni au participat la simularea examenului de Bacalaureat

HunedoaraMea.ro22 martie 2021

Campanie de vaccinare anti-COVID-19 în Certeju de Sus, cu medici voluntari de la Spitalul Județean din Timișoara

HunedoaraMea.ro6 martie 2021

Expoziție cu vânzare de mărțișoare handmade, la Deva

HunedoaraMea.ro25 februarie 2021

Spitalul din Hunedoara revine la normal. Unitatea medicală a redevinit „spital suport COVID”

HunedoaraMea.ro11 februarie 2021

Trei cabinete de vaccinare cu AstraZeneca în județul Hunedoara. Programările încep astăzi

HunedoaraMea.ro10 februarie 2021

Cursuri gratuite de manager proiect, expert în fonduri europene și contabilitate, la Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro29 ianuarie 2021

Moș Crăciun vine la Biblioteca Județeană (A)

HunedoaraMea.ro6 decembrie 2020

ANUNȚ. Redeschiderea Sălii de Lectură a Bibliotecii Județene din Deva (A)

HunedoaraMea.ro20 septembrie 2020

Expoziție de grafică umoristică, la Muzeul din Deva. Artistul Liviu Stănilă prezintă “MAGNA CaricatURIA”

HunedoaraMea.ro18 septembrie 2020