ACTUALITATE

Cetățile dacice din Munții Orăștie vor fi administrate de Consiliul Județean Hunedoara

SURSA FOTO: patrimoniu.ro
Cetățile dacice din Munții Orăștie vor fi administrate de Consiliul Județean Hunedoara

Consiliul Județean Hunedoara va administra cetățile dacice din Munții Orăștiei, monumente înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO, aflate pe teritoriul județului – Costești-Blidaru, Costești-Cetățuie, Luncani-Piatra Roșie și Bănița.

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a aprobat marți, cu 260 de voturi pentru și o abținere, Proiectul de Lege privind regimul juridic al Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO şi unele măsuri privind protejarea acestora.

Potrivit actului legislativ, cele patru cetăți vor intra în administrarea Consiliului Județean Hunedoara, iar Consiliul Județean Alba va fi responsabil pentru cetatea dacică de la Căpâlna.

Sarmizegetusa Regia, cea mai importantă cetate dacică din complexul fortificat din Munții Orăștiei, a fost preluată în administrare de Consiliul Județean Hunedoara în 2013.

Proiectul de Lege privind regimul juridic al Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei a fost inițiat de 32 de parlamentari. Potrivit proiectului, consiliile județene au obligația să protejeze, să conserve și să pună în valoare cetățile dacice din Munții Orăștiei, să asigure paza monumentelor istorice, a zonei de protecție a acestora, iar Jandarmeria Română are obligația să asigure măsurile de ordine și siguranță publică.

Puteți citi proiectul adoptat marți de Camera Deputaților AICI.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen − one =

Mai mult in ACTUALITATE

FOTO. Accident grav la Cristur. Un camion a intrat într-un stâlp și l-a doborât peste un autoturism care staționa. Șoferul mașinii, un tânăr de 31 de ani, a murit

HunedoaraMea.ro14 iulie 2020

Municipalitatea Devei a preluat terenul poligonului din zona Archia. Primarul Florin Oancea: „Avem 1.100 de tineri care au solicitat teren gratuit pentru construirea de locuințe”

HunedoaraMea.ro10 iulie 2020

GALERIE FOTO. O femeie a murit, iar soțul și cei trei copii au fost răniți, într-un accident pe autostradă, între Deva și Ilia

HunedoaraMea.ro10 iulie 2020

GALERIE FOTO. O fată de 7 ani a dispărut în canalul de apă în care se scălda împreună cu sora ei. Operațiune de căutare a pompierilor este în desfășurare

HunedoaraMea.ro9 iulie 2020

Semnal de alarmă. 27 de persoane, depistate cu COVID-19 în județul Hunedoara într-o singură zi. Unii infectați refuză orice formă de supraveghere medicală

HunedoaraMea.ro9 iulie 2020

VIDEO. Cabana Cheile Buții din Câmpu lui Neag, distrusă de un incendiu

HunedoaraMea.ro29 iunie 2020

Deva va avea un nou Plan Urbanistic General, după 21 de ani

HunedoaraMea.ro24 iunie 2020

GALERIE FOTO. Inundații în mai multe localități hunedorene

HunedoaraMea.ro24 iunie 2020

Patru cazuri noi de COVID-19, în județul Hunedoara. Bilanțul a ajuns la 645 de persoane

HunedoaraMea.ro24 iunie 2020