COMUNITATE

„Citești și câștigi!” la a IX-a ediție (A)

„Citești și câștigi!” la a IX-a ediție (A)

Iată-ne ajunși astăzi la capătul unui drum deloc ușor, la capătul celei de-a IX-a ediții a îndrăgitului concurs județean de cultură generală „Citești și câștigi!”.

De-a lungul anilor, pot să afirm că acest concurs pe care biblioteca noastră l-a inițiat și organizat a devenit o veritabilă marcă a bibliotecii noastre, un veritabil brand cu care ne mândrim.

Și cum să nu fim mândri când fiecare ediție a concursului a scos la iveală puternica dorință de a ști, de a afla, de a acumula și a asimila cât mai multe cunoștințe de către minunații noștri liceeni de pe tot cuprinsul județului Hunedoara.

Cu fiecare ediție, competiția a devenit tot mai strânsă, pregătirea concurenților s-a dovedit tot mai înaltă. Urmărind cu emoție atâtea și atâtea runde ale concursului, nu puteam să nu mă gândesc la vorbele unor oameni celebri legate de ideea de competiție, de luptă onestă, de confruntare strânsă a unor minți însetate de cunoaștere.

Ca să te angrenezi într-o competiție cum este concursul județean de cultură generală „Citești și câștigi!” este nevoie, în primul rând, de curaj, pentru că, așa cum spunea marele poet german Goethe, „Pentru orice realizare, primul pas este curajul”.

Iar elevii au dat dovadă din plin de tot curajul și temeritatea tinereții, pentru că a fost nevoie de curaj ca să studieze atâtea și atâtea subiecte care au depășit litera manualului școlar și i-au purtat în toate ascunzișurile universului cunoașterii.

Fiecare ediție a adus în fața concurenților noi domenii, noi veritabile provocări cărora tinerii le-au făcut față cu succes.

De fiecare dată, elevii au dat dovadă de tenacitate, de seriozitate și, mai ales, de perseverență și de aceea sunt victorioși. Pentru că, așa cum spunea împăratul Napoleon, „Victoria aparține celui perseverent.”

Concursul județean de cultură generală „Citești și câștigi!” a fost inițiat și organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, al unor sponsori generoși și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Hunedoara și Complexul Deva Mall.

Colegiile/liceele participante la această ediție a îndrăgitului concurs au fost:

 1. Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara
 2. Colegiul Economic „Hermes” Petroșani
 3. Colegiul Național „Decebal” Deva
 4. Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Hunedoara
 5. Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani
 6. Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva
 7. Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani
 8. Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva
 9. Liceul Tehnologic „Constantin Bursan” Hunedoara
 10. Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Petroșani
 11. Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva
 12. Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani
 13. Liceul Tehnologic „Transilvania” Deva
 14. Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu
 15. Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria
 16. Liceul Teoretic „Avram Iancu” Brad
 17. Liceul Teoretic „I. C. Brătianu” Hațeg
 18. Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni
 19. Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia
 20. Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Hunedoara
 21. Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva
 22. Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva

Sunt sigur că cele nouă ediții ale concursului „Citești și câștigi!” și-au atins scopul, toți concurenții au câștigat cunoștințe extrem de prețioase, cultura lor generală fiind acum incomparabil mai bogată decât la începutul competiției.

Startul acestei noi și originale ediții a concursului „Citești și câștigi!” s-a dat în ziua de 17 noiembrie 2022, când s-au tras la sorți grupele preliminare.

De fiecare dată, prin întrebările formulate, am dorit să deschidem calea concurenților spre domenii mai puțin sau deloc studiate la școală. La această ediție, temele pe care elevii au fost invitați să le studieze și să le aprofundeze au fost foarte incitante și au contribuit mult la formarea unei culturi generale solide. Domeniul Științe/ Generalități a propus un amplu periplu prin istoria navigației, a diferitelor tipuri de nave, vapoare și corăbii, urmat de întrebări legate de folosirea plantelor medicinale, tămăduitoare de-a lungul timpurilor la noi și la diferite popoare și, în sfârșit, întrebări ce au avut în prim-plan figura medicului vienez Sigmund Freud, întemeietorul psihanalizei. Artele și sportul au fost, la rândul lor, bine aspectate prin întrebări legate de instrumente muzicale și istoria acestora, figuri de mari regizori din celebre școli cinematografice, precum și cele mai cunoscute sporturi de echipă. Întrebările din literatura română și universală au aruncat un mare arc peste timp, pornind de la Odiseea lui Homer la celebrele romane polițiste ale Agathei Christie și terminând cu creația poetică și filozofică a lui Lucian Blaga. Nu mai puțin interesante au fost întrebările din domeniul geografiei care au propus frumoase călătorii imaginare prin America de Sud, ariile naturale protejate din România și principalii vulcani ai lumii. O veritabilă lecție de istorie, o galerie a marilor personalități medievale (Carol cel Mare, Iustinian, Gingis Han, Tamerlan, Mahomed al II-lea, Suleyman etc.), o incursiune în tumultuoasa poveste a Casei de Windsor și principalele momente „fierbinți” ale Războiului rece, toate acestea au fost o nouă dovadă a profesionalismului și a seriozității cu care echipa de bibliotecari a conceput întrebările acestei ediții a concursului „Citești și câștigi”.

Concurenții s-au pregătit cu seriozitate, au fost la înălțimea așteptărilor pe care le-am avut, dând dovadă de maturitate și stăpânire de sine, ținând cont de faptul că întreg concursul a fost transmis în direct pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, pe postul regional de televiziune HD 365 și difuzat pe postul regional de televiziune Antena 3 Deva.

Toți cei care s-au implicat, cu tot entuziasmul, în acest concurs – profesori, elevi, bibliotecari – merită felicitări și mulțumiri.

Calitatea deosebită a fiecărei ediții a concursului a fost dată, fără nicio îndoială, de originalitatea întrebărilor la care elevii au fost chemați să răspundă, întrebări formulate cu profesionalism, pe baza unei vaste documentări, de colegii mei.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva dorește să demonstreze și prin acest concurs că este o instituție culturală care își respectă menirea și oferă comunității locale activități cultural-educative de înaltă ținută.

Fiecare etapă a concursului a reprezentat un pas spre marea zi a confruntării finale în care au rămas Colegiul Național „Decebal” din Deva și Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Brad. Ultima confruntare din ediția aceasta a fost palpitantă, concurenții s-au luptat pentru victorie până la ultima întrebare. Ei au demonstrat că seriozitatea, dorința de cunoaștere și perseverența nu depind de numele școlii, ci sunt o opțiune a fiecărui licean care a luat parte la acest concurs. De aceea, felicitările noastre de astăzi sunt o dovadă a prețuirii celor care au muncit cu asiduitate, au studiat, au citit și au reușit să ajungă în finală.

Au fost emoții atât de partea concurenților, a celor implicați în mod direct în concurs, dar și în rândul celor prezenți în public, a celor din spatele echipelor, colegi, profesori, părinți, care au venit în sală pentru a-i încuraja și a se bucura împreună de victorie.

Concursul a fost câștigat de Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Brad, pe locul doi s-a clasat Colegiul Național „Decebal” Deva, iar locul al treilea a fost ocupat de Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” din Hunedoara.

Mențiune – Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva,

Locul 5 – Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva,

Locul 6 – Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani,

Locul 7 – Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani,

Locul 8 – Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani,

Locul 9 – Liceul Teoretic „I. C. Brătianu” Hațeg,

Locul 10 – Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Hunedoara,

Locul 11 – Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva,

Locul 12 – Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva,

Locul 13 – Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu,

Locul 14 – Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia,

Locul 15 – Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni,

Locul 16 – Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara,

Locul 17 – Liceul Tehnologic „Constantin Bursan” Hunedoara,

Locul 18 – Liceul Tehnologic „Transilvania” Deva,

Locul 19 – Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Petroșani,

Locul 20 – Colegiul Economic „Hermes” Petroșani,

Locul 21 – Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria,

Locul 22 – Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva

Au fost puse în joc premii importante: pentru locul I – 8 trotinete electrice și 8 ceasuri inteligente, pentru locul al II-lea – 8 biciclete, pentru locul al III-lea – 8 trotinete nonelectrice, pentru locul al IV-lea (mențiune) – 8 mini steppere, 176 de pachete cu cărți, trofee, diplome, precum și premii surpriză care au fost atribuite prin tragere la sorți chiar în ziua marii finale: trei drone, o undiță, patru invitații la restaurant pentru patru echipe, un tort pentru o echipă, un premiu constând în 300 de lei, patru pachete cu rechizite și 56 de vouchere a câte o băutură răcoritoare pentru șapte echipe.

Premiul juriului a fost acordat concurenților de la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva și Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani, care au avut o evoluție constantă de-a lungul confruntărilor, au manifestat interes pentru temele propuse spre studiu și au dovedit spirit de echipă și fair-play.

Premiile au putut fi oferite cu sprijinul generos al Consiliului Județean Hunedoara și al unor sponsori precum: S.C. Anorom S.R.L. Hunedoara, Cofetăria Arta Deva, Banca Comercială Română, Restaurant Castelo Deva, Tipografia S.C. Colofon Print S.R.L. Deva, Pizzeria De la Casa Deva, DHS Fitness, Restaurant Etiquette Deva, Magazin Fishing Center Deva, Ingeco S.R.L., The Refresh Deva, Rom Insurance – Broker de Asigurare, S.C. Supercom S.A., S.C. Top Tech S.R.L. Deva, Pizzeria Veneția Deva.

Și astăzi, Consiliul Județean Hunedoara ne-a fost alături, în persoana domnului administrator public Costel Avram, căruia îi mulțumesc pentru faptul că ne-a onorat cu prezența, acest lucru punând în lumină sprijinul permanent pe care această autoritate județeană o acordă bibliotecii noastre.

Trebuie remarcat efortul deosebit al bibliotecarilor Diana Ferencz, Camelia Mestecănean, Daniel Oprean, Sorin Pascu, Diana Trif, Mihaela Țoța care, cu profesionalism și meticulozitate, au alcătuit întrebările la care cei mai buni dintre concurenți au oferit răspunsuri corecte.

Încheiem astăzi o ediție și deja ne pregătim pentru ediția viitoare. Vreau să amintesc aici cuvintele celebre ale nu mai puțin celebrului Winston Churchill care spunea că „succesul nu este final: ceea ce contează este curajul de a continua”.

Sunt convins că elevii vor continua să fie la fel de competitivi, la fel de implicați în activități care îi determină să-și măsoare puterile, să își arate cunoștințele, toate acestea fiind dovezi limpezi ale faptului că cine a citit a câștigat.

Felicitări câștigătorilor, felicitări tuturor concurenților, felicitări profesorilor, ne bucurăm împreună de această reușită a noastră.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × four =

Mai mult in COMUNITATE

În căutarea copilăriei (A)

HunedoaraMea.ro6 iunie 2024

Lansare de carte „Song. Un cântec amuțit. Trei decenii fără Oanță”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro5 iunie 2024

„Trofeul Micului Cititor”, ediția 2024

HunedoaraMea.ro3 iunie 2024

Perenitatea lui Avram Iancu (A)

HunedoaraMea.ro10 mai 2024

Opera Nights 2024, ediție aniversară. Programul festivalului

HunedoaraMea.ro2 mai 2024

Program de vară la Sarmizegetusa Regia

HunedoaraMea.ro1 mai 2024

La aniversarea unui prieten (A)

HunedoaraMea.ro29 aprilie 2024

Conferință internațională „Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro26 aprilie 2024

Serbările Cetății 2024. Artiștii și trupele care vor cânta la Deva

HunedoaraMea.ro25 aprilie 2024