COMUNITATE

Concursul “Citești și câștigi!”, organizat de Biblioteca Județeană, la a patra ediție. 22 de colegii și licee din județ participă la competiția de cultură generală. Vezi grupele și programul concursului. GALERIE FOTO

Concursul “Citești și câștigi!”, organizat de Biblioteca Județeană, la a patra ediție. 22 de colegii și licee din județ participă la competiția de cultură generală. Vezi grupele și programul concursului. GALERIE FOTO

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a dat startul celei de-a patra ediții a îndrăgitului și, deja, tradiționalului concurs de cultură generală „Citești și câștigi!”, care și-a propus de la bun început să testeze cunoștințele de cultură generală ale elevilor de la colegiile și liceele din județul Hunedoara.

Acest concurs s-a bucurat de la un an la altul atât de aprecierea participanților, cât și de prețuirea deosebită a publicului. Anul acesta, cea de-a patra ediție înregistrează un adevărat record de participare, fiind înscrise 22 de colegii și licee din județul Hunedoara.

– Colegiul Național „Avram Iancu” Brad

– Colegiul Național „Decebal” Deva

– Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva

– Colegiul Național Sportiv „Cetate” Deva

– Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva

– Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva

– Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva

– Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva

– Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu

– Colegiul Național „I. C. Brătianu” Hațeg

– Colegiul Economic „Emanoil Gojdu” Hunedoara

– Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Hunedoara

– Colegiul Național de Informatică „Traian Lalescu” Hunedoara

– Colegiul Tehnic „Matei Corvin” Hunedoara

– Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia

– Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni

– Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăștie

– Colegiul Economic „Hermes” Petroșani

– Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani

– Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani

– Liceul Tehnologic „Retezat”  Uricani

– Colegiul Tehnic „Mihai Viteazu” Vulcan

Organizată cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, Complexului Deva Mall (locul de desfășurare al concursului), al unor sponsori generoși: Banca Comercială Română, Bistro Lex Deva, Editura All București, Editura Humanitas București, Editura Nemira București, Editura Niculescu București, Editura Polirom Iași, Eurosport DHS S.A., Grupul Editorial Rao București, Grupul Editorial Trei București, Grupul Editorial Tritonic București, S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A., S.C. Drupo S.R.L. Călan, S.C. Top Tech S.R.L. Deva, www.okian.ro și în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, competiția are o denumire a cărei alegere nu este întâmplătoare. Biblioteca Județeană, ca instituție de cultură a județului, și-a propus să scoată în evidență rolul determinant, hotărâtor în educație, al lecturii, al cărții.

Cititul este condiția de bază în formarea unei culturi generale solide cu care orice tânăr trebuie să se prezinte în lume, mai ales într-o lume dinamică și în plină schimbare, ca cea în care trăim. Numai citind zi de zi, din domenii cât mai variate, tinerii pot să fie competitivi, să aibă un profil intelectual complex, să știe să navigheze, nu numai pe internet, ci și printre miile de pagini care le vor îmbogăți cunoștințele despre evenimente, personalități, curente artistice, literare etc. Concursul nostru, așa cum este gândit și organizat, se bazează atât pe cunoștințele dobândite de concurenți la școală, cât și pe ceea ce vor afla după parcurgerea bibliografiei aferente domeniilor și temelor stabilite pentru concurs. Este o bibliografie amplă, complexă, pentru toate cele cinci domenii ce fac obiectul concursului, pe care dacă o vor parcurge atent, vor avea toate șansele să se bucure de împlinirea îndemnului din genericul concursului nostru: ″Citești și câștigi!″. Desigur, pornind de la temele din care se vor adresa întrebări, concurenții acestui concurs vor avea deplina libertate de a căuta informații, de a merge pe firul lor, din aproape în aproape și în profunzime, cu alte cuvinte de a citi mult și cu folos. Prin urmare, importanța acestui concurs este foarte mare, participând, elevii vor acumula multe cunoștințe care le vor fi de folos în viață, vor așeza o temelie serioasă la edificiul atât de necesar al culturii lor generale. Într-o lume în care informația se propagă mai rapid decât gândul, pentru a folosi o metaforă, a fi la curent cu multitudinea de informații din cele mai importante domenii ale cunoașterii umane este o necesitate. Biblioteca Județeană, ca instituție de cultură a județului, ca instituție formatoare în domeniul culturii, dar și al educației, a înțeles perfect această necesitate, motiv pentru care a inițiat și organizat acest concurs de mare anvergură și cu mare impact atât în rândul elevilor, cât și al publicului larg, care va putea urmări transmisiile directe la televizor”, a declarat managerul Bibliotecii Județene, Ioan Sebastian Bara.

Concurs va fi transmis în direct pe postul local de televiziune Info HD, începând cu data de 1 martie, când va avea loc prima confruntare, până în data de 31 mai, ziua marii finale.

Cei interesați vor putea vedea și vor putea citi informații despre acest concurs și cu ajutorul partenerilor media ai Bibliotecii Județene: „HunedoaraMea.ro”, „Antena 1 Deva”, „Avântul liber”, „Accent Media”, „Big FM”, „Click News Tv”, „Glasul Hunedoarei”, „Go Hunedoara”, „Hunedoara 100%”, „Hunedoara Liberă”, „HunedoaraTV”, „Info HD”, „KapitalTV”, „Mesagerul Hunedorean”, „Servus Hunedoara”, „Știri din Vest”, „Vocea Hunedoarei”, „Vorba”, „Ziarul Exclusiv”, „Ziarul Hunedoreanului”, „Ziarul Văii Jiului”.

Chiar dacă este un concurs de cultură generală, el se va desfășura după modelul unui campionat sportiv: vor exista grupe preliminare, sferturi, semifinale, finala mică și finala mare.

Fiecare echipă va fi formată din cinci elevi (un lider și patru coechipieri), doi elevi rezerve și un profesor coordonator. Acesta va comunica componența fiecărei echipe înainte de începerea confruntării. În timpul concursului se va putea face o schimbare în componența echipei, la solicitarea liderului de echipă, rezerva va rămâne în concurs până la finalul confruntării respective.

Grupe

Colegiile şi liceele înscrise la concurs sunt împărţite în 8 grupe prin tragere la sorţi. Echipele din grupe se vor confrunta între ele. În cazul unei situaţii de egalitate la puncte, la finalul confruntărilor din grupe, echipa cu cel mai mare număr de răspunsuri corecte va trece în etapa următoare.

Sferturi

Cele 8 echipe care au ajuns în sferturi vor disputa confruntări eliminatorii stabilite prin tragere la sorți. Din sferturi se vor califica în semifinale 4 echipe. În cazul unei situaţii de egalitate, vor fi adresate 5 întrebări de baraj. Dacă se păstrează egalitatea, se vor adresa întrebări până la stabilirea unui câștigător.

Semifinale

În semifinale, echipa câștigătoare din confruntarea I va întâlni echipa câștigătoare din confruntarea III, iar echipa câștigătoare din confruntarea II va întâlni echipa câștigătoare din confruntarea IV. În cazul unei situaţii de egalitate, vor fi adresate 5 întrebări de baraj. Dacă se păstrează egalitatea, se vor adresa întrebări până la stabilirea unui câștigător.

Finale

Echipele câştigătoare din semifinale se vor întâlni în finală, iar echipele rămase vor disputa locul 3.

Se vor adresa întrebări cu patru variante de răspuns, din care doar o variantă este corectă, şi întrebări cu răspuns Adevărat/Fals, din cinci domenii:

– Științe

– Artă/Sport

– Literatură

– Geografie

– Istorie

În cadrul fiecărui domeniu există şase teme de cultură generală pe care echipele le vor putea alege în timpul confruntărilor. Concursul fiind pe teme de cultură generală, întrebările vor viza cunoştinţele acumulate de elevi de-a lungul anilor, şcolar sau extraşcolar.

La fiecare întâlnire va fi obligatoriu ca echipele să răspundă la 40 de întrebări din toate cele cinci domenii, din fiecare domeniu vor fi câte opt întrebări. Într-o confruntare se vor putea alege doar patru teme din cele șase existente în cadrul aceluiași domeniu.  Dificultatea întrebărilor va creşte de la o etapă la alta.

Întrebările și variantele de răspuns vor fi afișate pe ecranul de proiecție. Pentru ambele echipe, liderul de grup va alege răspunsul pe laptopul aflat în față, iar la expirarea timpului, varianta aleasă va apărea automat pe ecran.

Timpul alocat unei întrebări și răspunsului este de 1 minut, în acest timp echipa poate oricând să anuleze răspunsul ales, iar când timpul expiră, ecranul se va bloca.

Un răspuns corect=1 punct.

Echipa cu cele mai multe răspunsuri corecte va fi declarată câștigătoarea confruntării.

În clasamentul general pe grupe, pentru fiecare dispută câștigată se vor acorda 3 puncte, echipele aflate la egalitate vor primi 1 punct, iar echipa care va pierde nu va fi punctată.

În caz de neprezentare, echipa absentă va fi declarată învinsă, iar echipa prezentă va primi 3 puncte în clasamentul pe grupă (40 de răspunsuri corecte).

La finalul etapei de calificare din grupe se realizează un clasament pe baza punctajelor obținute în timpul concursului. În cazul unei situații de egalitate la finalul etapei de calificare, departajarea se va face în funcție de numărul răspunsurilor corecte.

În cazul unei situații de egalitate în sferturi, semifinale sau finale, stabilirea echipei câştigătoare se va face prin mai multe întrebări de departajare alese de către organizatori.

Echipele ajunse în finale vor răspunde la un set de 40 de întrebări de cultură generală, alese de organizatori din cele 5 domenii, care vor fi obligatorii.

Pe parcursul confruntărilor, echipele vor putea veni însoțite de un grup de susținători de la fiecare colegiu/ liceu.

Pentru aprofundarea temelor se poate folosi orice sursă de informare şi documentare care abordează subiectul respectiv. Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva împreună cu bibliotecile publice din județ vor pune la dispoziția participanților o bibliografie orientativă, care nu este obligatorie.

Au fost puse în joc premii importante: 8 laptopuri pentru locul I, 8 biciclete pentru locul II, 8 dispozitive Kindle pentru locul III, 176 de pachete cu cărți, trofee, diplome, precum și premii surpriză care  vor fi atribuite concurenților, prin tragere la sorți, chiar în ziua finalei.

Dar dincolo de premii, marele câștig al acestui concurs îl reprezintă cunoștințele pe care elevii participanți le vor dobândi după ce vor parcurge diverse surse de informare.

Juriul concursului este asigurat de Biblioteca Județeană, el fiind format din: Ioan Sebastian Bara, manager, Luminița Mioara Vulcan, șef Serviciu Relații cu Publicul, Carmen Drăgoi, bibliotecar, Diana Ferencz, bibliotecar, Camelia Mestecănean, bibliotecar, Diana Trif, bibliotecar, Mihaela Țoța, bibliotecar, Daniel Oprean, analist programator.

Va fi o competiție serioasă, deloc ușoară, dar calea spre succes este presărată cu spini, este o cale pe care o vor străbate cu fruntea sus și cu multe cunoștințe acumulate. Fie ca cei mai buni să câștige!”, este mesajul pentru concurenți al managerului Bibliotecii Județene.

Grupele concursului “Citești și câștigi!”, ediția 2017

Grupa nr. 1

 1. Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” Deva
 2. Colegiul Naţional „Decebal” Deva
 3. Colegiul Naţional „Avram Iancu” Brad

Grupa nr. 2

 1. Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Petroşani
 2. Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva
 3. Colegiul Tehnic „Mihai Viteazu” Vulcan

Grupa nr. 3

 1. Colegiul Naţional „I. C. Brătianu” Haţeg
 2. Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva
 3. Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani

Grupa nr. 4

 1. Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva
 2. Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăştie
 3. Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria” Deva

Grupa nr. 5

 1. Colegiul Naţional de Informatică „Carmen Sylva” Petroşani
 2. Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni
 3. Colegiul Economic „Emanoil Gojdu” Hunedoara

Grupa nr. 6

 1. Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia
 2. Colegiul Tehnic „Matei Corvin” Hunedoara
 3. Colegiul Economic „Hermes” Petroşani

Grupa nr. 7

1. Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu

2. Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara” Hunedoara

Grupa nr. 8

1. Colegiul Naţional Sportiv „Cetate” Deva

2. Colegiul Naţional de Informatică „Traian Lalescu” Hunedoara

Etapele de calificare

01.03.2017

Ora 13.00

Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” Deva

Colegiul Naţional „Decebal” Deva

Ora 15.00

Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Petroşani

Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva

02.03.2017

Ora 13.00

Colegiul Naţional „I. C. Brătianu” Haţeg

Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva

Ora 15.00

Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva

Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăştie

09.03.2017

Ora 13.00

Colegiul Naţional de Informatică „Carmen Sylva” Petroşani

Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni

Ora 15.00

Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia

Colegiul Tehnic „Matei Corvin” Hunedoara

15.03.2017

Ora 13.00

Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu

Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara” Hunedoara

Ora 15.00

Colegiul Naţional Sportiv „Cetate” Deva

Colegiul Naţional de Informatică „Traian Lalescu” Hunedoara

16.03.2017

Ora 13.00

Colegiul Naţional „Decebal” Deva

Colegiul Naţional „Avram Iancu” Brad

Ora 15.00

Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva

Colegiul Tehnic „Mihai Viteazu” Vulcan

22.03.2017

Ora 13.00

Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva

Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani

Ora 15.00

Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăştie

Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria” Deva

23.03.2017

Ora 13.00

Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni

Colegiul Economic „Emanoil Gojdu” Hunedoara

Ora 15.00

Colegiul Tehnic „Matei Corvin” Hunedoara

Colegiul Economic „Hermes” Petroşani

29.03.2017

Ora 13.00

Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” Deva

Colegiul Naţional „Avram Iancu” Brad

Ora 15.00

Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Petroşani

Colegiul Tehnic „Mihai Viteazu” Vulcan

30.03.2017

Ora 13.00

Colegiul Naţional „I. C. Brătianu” Haţeg

Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani

Ora 15.00

Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva

Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria” Deva

05.04.2017

Ora 13.00

Colegiul Naţional de Informatică „Carmen Sylva” Petroşani

Colegiul Economic „Emanoil Gojdu” Hunedoara

Ora 15.00

Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia

Colegiul Economic „Hermes” Petroşani

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + 15 =

Mai mult in COMUNITATE

Amintirea unui cântec frânt… (A)

HunedoaraMea.ro13 iunie 2024

În căutarea copilăriei (A)

HunedoaraMea.ro6 iunie 2024

Lansare de carte „Song. Un cântec amuțit. Trei decenii fără Oanță”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro5 iunie 2024

„Trofeul Micului Cititor”, ediția 2024 (A)

HunedoaraMea.ro3 iunie 2024

Lansare de carte Isabela Maria Hașa. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro30 mai 2024

O jucărie pentru fiecare (A)

HunedoaraMea.ro28 mai 2024

„Trofeul Micului Cititor”, o nouă ediție. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro27 mai 2024

Perenitatea lui Avram Iancu (A)

HunedoaraMea.ro10 mai 2024

Opera Nights 2024, ediție aniversară. Programul festivalului

HunedoaraMea.ro2 mai 2024