ACTUALITATE

Cosana Vinca, deținătoare a titlului de ”Tezaur Uman Viu”, a devenit Cetățean de Onoare al Județului Hunedoara

Cosana Vinca, deținătoare a titlului de ”Tezaur Uman Viu”, a devenit Cetățean de Onoare al Județului Hunedoara

În ședința ordinară a Consiliului Județean Hunedoara din 17 decembrie, Cosana Vinca, în vârstă de 88 de ani, din satul Cerișor, comuna Lelese, a primit cea mai înaltă distincție a județului, titlul de „Cetățean de Onoare” în semn de recunoștință pentru întreaga contribuție adusă la păstrarea și valorificarea cântecului popular și a culturii tradiționale din Ținutul Pădurenilor.

Cosana Vinca este păstrătoarea unui tezaur muzical remarcabil și a învățat mare parte a repertoriului în casa părintească. De asemenea, și-a adus contribuția la promovarea muzicii locale prin creativitate și inovații aduse textului sau melodiei, fără să se abată de la motivele și linia melodică tradițională. Depozitar al acestor valori, cu o memorie extraordinară și înzestrată cu creativitate, Cosana Vinca a atras atenția iubitorilor de folclor, dar și a cercetătorilor împreună cu care a valorificat tot acest tezaur specific Ținutului Pădurenilor.

„Nu am crezut, nu am visat vreodată sa ajung aici… Eu, o femeie cu patru clase, de la țară, să ajung aici. Vă mulțumesc pentru această onoare la care nu mă așteptam!”, a spus cu emoție în glas Cosana Vinca.

De-a lungul vremii, Cosana Vinca a colaborat cu reputați cercetători printre care Emilia Comișel, Harry Brauner, Rusalin Ișfănoni, Ioan Bocșa sau Alina Stan cu care a realizat înregistrări pentru arhivele naționale de folclor, ori pentru colecții instituționale sau private, instrumente de bază care stau la baza studiilor de specialitate dedicate Ținutului Pădurenilor.

”Mă încearcă un sentiment de mândrie atunci când știu că sunt contemporan cu oameni de o asemenea valoare. Și cum Consiliul Județean Hunedoara a dat dovadă că știe să prețuiască valorile, am decis să conferim acest titlu nanei Cosana, așa cum îi spune profesorul Ioan Bocșa. Este un titlu pe care îl merită pe deplin, alături de cel de Tezaur Uman Viu”, a declarat președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − 6 =

Mai mult in ACTUALITATE

Parlamentul European susține înființarea un tribunal internațional special pentru crimele de agresiune împotriva Ucrainei

HunedoaraMea.ro20 mai 2022

Târgul European al Castelelor, la Castelul Corvinilor

HunedoaraMea.ro20 mai 2022

Rezultatele monitorizării segregării școlare în România, prezentate la Parlamentul European

HunedoaraMea.ro20 mai 2022

Revizuirea tratatelor UE, propunerea lui Macron și de ce se opune România

HunedoaraMea.ro13 mai 2022

Parlamentul European a votat rezoluția în care solicită acordarea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova

HunedoaraMea.ro5 mai 2022

Inițiativa legislativă privind taxa plătită de firme și PFA-uri pentru “Catalogul firmelor”, contestată de CONAF: “Este birocratică, excesivă și inoportună”

HunedoaraMea.ro4 mai 2022

Parlamentul European: Revizuirea tratatelor UE este necesară pentru implementarea propunerilor Conferinței privind viitorul Europei

HunedoaraMea.ro4 mai 2022

Încă trei proiecte depuse de Primăria Deva pe Programul PNRR

HunedoaraMea.ro28 aprilie 2022

Consiliul Județean Hunedoara își deschide porțile pentru tineri, de Ziua Tineretului

HunedoaraMea.ro28 aprilie 2022