COMUNITATE

Dacii, din nou la muzeul devean

Dacii, din nou la muzeul devean

Între ofertele de divertisment aflate pe piaţa deveană, expoziţiile muzeale nu au fost prea dese în ultimii ani. Iar între ele, cele dedicate dacilor au fost cu atât mai rare. Anul trecut am încercat să deschid o serie de astfel de evenimente, în încercarea de a descoperi publicului civilizaţia dacică, aşa cum apare în lumina descoperirilor arheologice. Împreună cu colegii, am gândit pe termen lung o suită de expoziţii, care să fie vernisate anual sub genericul: „Artă şi meşteşug în epoca Regatului Dac”. Am debutat prezentând vasele din ceramică – la prima vedere cele mai banale obiecte descoperite prin săpături, de către cercetători, dar şi întâmplător, de către cei mai mulţi dintre noi. Am încercat să prezint felul cum arătau recipientele, la ce erau folosite, cum erau folosite, iar mai apoi, cum erau ele confecţionate. Am încercat să scot la iveală povestea fascinantă care se ascunde în spatele acestor … cioburi de oale vechi. A început la Deva şi mai apoi la Brad, publicul a putut să viziteze expoziţia până la sfârşitul anului 2011. Am reuşit să edităm şi un catalog, în paginile căruia demersul nostru va dăinui în continuare.

Dacă încercarea noastră a reuşit sau nu, dumneavoastră, publicul, sunteţi în măsură să vă pronunţaţi.

Anul acesta continuăm seria începută sub acelaşi generic generos: „Artă şi meşteşug în epoca Regatului Dac”. De data aceasta am ales să prezentăm unele dintre cele mai rare obiecte descoperite în aşezările şi cetăţile dacilor: obiectele realizate din oase şi coarne de animale. Pe cât de rare, pe atât de fascinante, micile produse ale artizanilor daci ne introduc într-o lume nebănuită. Vom încerca să pătrundem în spatele obiectului, ilustrând fauna domestică şi sălbatică, vom puncta mici detalii privind modul în care erau procurate materiile prime şi, bineînţeles, felul în care erau confecţionate. Vom prezenta piese originale şi replici realizate ştiinţific, în încercarea de a reconstitui tehnica şi arta meşterilor daci.

În ce măsură am reuşit? Dumneavoastră vă veţi pronunţa.

View Comments (1)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 4 =

COMUNITATE

Mai mult in COMUNITATE

ANUNȚ. Biblioteca Județeană din Deva organizează concurs de angajare (A)

HunedoaraMea.ro12 octombrie 2021

Concert cameral susținut de chitaristul Costin Soare şi violonistul Valentin Şerban, la Deva

HunedoaraMea.ro11 octombrie 2021

Ediția din acest an a Salonului Hunedorean al Cărții, anulată din cauza creșterii numărului de cazuri de infectare cu COVID-19

HunedoaraMea.ro6 octombrie 2021

GALERIE FOTO / Noaptea Bibliotecilor, ediția a X-a

HunedoaraMea.ro4 octombrie 2021

Turneul național „Clasic la puterea a treia” ajunge din nou la Deva

HunedoaraMea.ro3 octombrie 2021

Centenarul criticilor (A)

HunedoaraMea.ro28 septembrie 2021

Înscrieri în Ansamblul Folcloric „Silvana” al Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva

HunedoaraMea.ro28 septembrie 2021

Reguli de acces la „Noaptea bibliotecilor”, în contextul pandemiei COVID-19

HunedoaraMea.ro27 septembrie 2021

În lumea teatrului cu Mihai Mălaimare (A)

HunedoaraMea.ro26 septembrie 2021