COMUNITATE

De Ziua Națională (A)

De Ziua Națională (A)

În fiecare an, așteptăm ziua de 1 Decembrie cu emoție, cu bucurie și cu recunoștință pentru cei care au făurit România Mare acum aproape un secol. Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva a dedicat, în ziua de 26 noiembrie, o activitate specială, destinată în primul rând tineretului. În Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, sală atât de familiară elevilor care, an de an, iau parte la această manifestare, a avut loc o prezentare a momentului istoric reprezentat de Marea Unire de la 1918, o trecere în revistă a evenimentelor care au precedat această importantă pagină a istoriei noastre, evidențiindu-se contextul intern și internațional în care s-a creat România Mare. Prezentarea s-a bazat pe o suită de imagini care au ilustrat principalele evenimente politice care, în anul 1918, au adus Basarabia, Bucovina şi Transilvania alături de Țara-Mamă.

Desigur, istoria noastră este bogată, plină de pagini mărețe, glorioase, pe care le cunoaștem foarte bine. Dar, dintre numeroasele momente de răscruce istorică pe care le-a trăit poporul român, nu există o zi mai dragă inimilor noastre decât ziua de 1 Decembrie, zi devenită în urmă cu 25 de ani, în 1990, sărbătoare națională, Ziua României. Este ziua când, nu departe de noi, în inima Ardealului, la Alba Iulia, a răsunat din mii de piepturi dorința fierbinte de unire a Transilvaniei cu România, unire favorizată de condițiile internaționale ale sfârșitului Primului Război Mondial.

Din acel decembrie 1918, de când România s-a configurat în hotarele ei firești, ziua de 1 Decembrie ocupă un loc aparte în inimile tuturor celor care sunt fii ai acestei țări, ai acestui pământ.

Această zi a fost îndrăgită chiar şi în vremuri grele, tulburi, atunci când 1 Decembrie părea că s-a șters din cărțile de istorie, când această zi a fost eliminată din şirul sărbătorilor neamului, aşa cum au fost ignorate şi marile personalități cărora le datorăm Marea Unire: Regele Ferdinand Întregitorul, Regina Maria, Ion I. C. Brătianu, Take Ionescu, generalii Eremia Grigorescu, Alexandru Averescu, C-tin Prezan.

Istoria a făcut, însă, dreptate și a așezat această zi glorioasă la locul de mare cinste ce i se cuvine în mod firesc. Marele nostru istoric Nicolae Iorga a sintetizat admirabil semnificația Unirii de la 1918: „Unirea românilor trebuie înfăţişată totdeauna – potrivit adevărului – ca urmare firească a unei pregătiri istorice de sute de ani, în cursul cărora acest popor de eroi şi de mucenici a izbutit să-şi apere cu uimitoare stăruinţă «sărăcia şi nevoile şi neamul» (…), rămânând, împotriva tuturor năvălirilor barbare şi vremelnicelor stăpâniri străine, în cea mai strânsă legătură cu pământul strămoşesc în care, ca într-un liman de mântuire, şi-a putut adăposti traiul de-a lungul vremilor de urgie.”

Noi, hunedorenii, suntem mândri că la Marea Adunare de la Alba Iulia au luat parte și numeroși locuitori ai județului Hunedoara și avem multe documente care relatează cum sute de locuitori din Zărand, de pe Valea Mureşului, a Streiului și Cernei, din Valea Jiului, cu steaguri tricolore, au fost martorii însuflețiți ai unui moment de importanță crucială din istoria României.

Este bine, de aceea, ca tinerii de azi să afle cât mai multe despre această minunată zi de mare praznic al românilor, să ştie ce datorăm înaintaşilor noştri, să treacă dincolo de datele istorice seci şi să se aplece cu interes asupra unor evenimente care ne-au marcat destinul ca naţiune europeană demnă. Acesta este și motivul pentru care, an de an, din suita manifestărilor culturale organizate de Biblioteca Județeană, cinstirea zilei de 1 Decembrie nu a lipsit, nu lipsește și nu va lipsi niciodată. Este prilejul să spunem, an de an, cu aceeași însuflețire, cu bucurie și speranță: La mulţi ani, România!

La finalul prezentării, elevilor de gimnaziu prezenți în sală li s-au adresat o serie de întrebări, iar răspunsurile corecte au fost răsplătite cu premii constând în diplome și cărți oferite de Biblioteca Județeană.

Managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 − nine =

Mai mult in COMUNITATE

Deva celebrează Ziua Națională a României cu un spectacol folcloric de excepție

HunedoaraMea.ro22 noiembrie 2024

Mister, magie și suspans în curtea Bibliotecii Județene (A)

HunedoaraMea.ro31 octombrie 2024

Dumitru Hurubă, cărturar și om de spirit (A)

HunedoaraMea.ro25 octombrie 2024

Stelele Cetății strălucesc din nou la Deva

HunedoaraMea.ro24 octombrie 2024

Petrecere de Halloween la Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro24 octombrie 2024

“Cum respiră pământul”. Expoziție de artă fotografică a regizorului Dan Mihalcea, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane

HunedoaraMea.ro22 octombrie 2024

McDonald’s în municipiul Hunedoara. Au început lucrările. Când se va deschide

HunedoaraMea.ro21 octombrie 2024

Turneul Naţional „Zâmbetul Muzicii” ajunge la Deva. Programul evenimentului

HunedoaraMea.ro21 octombrie 2024

Scriitorul Dumitru Hurubă, aniversat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro20 octombrie 2024