
Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în cazul a 32 de actuali și foști parlamentari, printre care și deputații Laurențiu Nistor, liderul PSD Hunedoara, și Gheorghe Firczak, reprezentant al Uniunii Culturale a Rutenilor din România, a anunțat miercuri instituția de integritate.
Inspectorii de integritate susțin că cei doi parlamentari hunedoreni au încălcat legea angajându-și rude la propriile birouri parlamentare. În legislatura 2008 – 2012, Nistor a încheiat două contracte civile prin care și-a angajat fiica și ginerele în funcția de expert, iar Firczak a încheiat un contract individual de muncă prin care și-a angajat fiul în funcția de consilier. În baza contractelor încheiate, fiica liderul PSD a obţinut venituri salariale de peste 34.000 de lei, iar ginerele acestuia, de peste 45.000 de lei. Fiul lui Firczak a încasat salarii de peste 62.000 de lei ca angajat la biroul parlamentar al tatălui său.
Potrivit legii, conflictul de interese este situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative. Principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităţilor publice şi funcţiilor publice sunt: imparţialitatea, integritatea, transparenţa deciziei şi supremaţia interesului public.
Angajarea de către parlamentari a rudelor la propriile birouri parlamentare intră sub incidența Codului Penal. Acesta prevede că „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.
Doar în cazul a trei foști deputați și a unui senator, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru verificarea indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese. În cazul celorlalți 28 de parlamentari a intervenit termenul de prescripție de 5 ani pentru conflictul de interese de natură penală.
Valoarea totală a contractelor încheiate în situație de conflict de interese în cazul celor 32 de parlamentari este de peste 1 milion de lei (aproximativ 240.000 de euro). ANI a anunțat că face demersurile necesare anulării actelor emise, adoptate sau întocmite cu încălcarea prevederilor legale privind conflictul de interese.
Facebook
YouTube
RSS