COMUNITATE

Dor și drag de Dragobete (A)

Dor și drag de Dragobete (A)

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani, a organizat evenimentul cultural-literar „Dor și drag de Dragobete”, în foaierul Teatrului „Ion D. Sîrbu” din Petroșani, în ziua de 22 februarie 2024.

Dragobetele este una dintre cele mai frumoase și mai îndrăgite sărbători ale românilor, o sărbătoare a primăverii, a renașterii naturii, a bucuriei de a trăi. Rădăcinile acestei sărbători coboară adânc în istoria poporului român, Dragobetele fiind considerat un personaj mitologic, un tânăr chipeș care „sărută fetele” și aduce bucuria iubirii în inimile celor tineri ca un veritabil sol al dragostei curate. Ziua de 24 Făurar este „capul primăverii”, începutul anului agricol, momentul redeșteptării naturii, al triumfului vieții și al bucuriei.

În ciuda pătrunderii insistente a unor obiceiuri străine legate de dragoste, obiceiuri preluate cu mult entuziasm, sărbătoarea de Dragobete încearcă, și în mare parte reușește, să mențină nealterată o tradiție românească veche de multe veacuri. Într-o lume în plină frământare, sărbătoarea de Dragobete este un excelent prilej oferit tinerilor de a lua contact cu un model cultural nealterat, pur, care să le aducă bucurie.

Și în acest an, am organizat o sărbătoare de Dragobete presărată cu frumoase momente artistice, cu poezie și muzică, cu crearea unei ambianțe care să le amintească tuturor participanților că tradițiile noastre populare nu pier niciodată. Celor prezenți li s-a oferit un frumos și bogat program artistic la care și-au dat concursul scriitori, actori, interpreți de muzică populară și clasică, adevărați creatori de frumos și de veritabilă spiritualitate.

Din motive profesionale, inițiatorul și „artizanul” acestui frumos proiect cultural dedicat sărbătorii de Dragobete, domnul Costel Avram, administratorul public al Consiliului Județean Hunedoara, nu a putut fi alături de noi, la Petroșani. Dar prezența domniei sale am simțit-o din căldura mesajului pe care ni l-a trimis și în care, printre altele, a salutat organizarea acestei noi ediții a manifestării noastre: Chiar dacă alte responsabilități profesionale nu-mi permit să fiu astăzi împreună cu dumneavoastră la acest eveniment cultural, devenit emblematic pentru Valea Jiului și județul Hunedoara, vă asigur că, în suflet și în spirit, rezonez cu tot ceea ce sunt convins și știu că veți aduce în fața unui public care, asemenea mie, este realmente îndrăgostit de poezie. 

Salut inițiativa managerului Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, Ioan Sebastian Bara, de a aduna laolaltă, de data aceasta la Petroșani, o bună parte din creatorii de poezie din județul nostru, într-o zi premergătoare celei în care românii sărbătoresc Dragobetele.

Nu încape niciun fel de îndoială asupra faptului că acolo unde este poezie este și dragoste, așa cum acolo unde este dragoste, poezia este prezentă negreșit. Într-un fel vă invidiez pentru că sunteți martorii acestei seri speciale, în care o pleiadă de oameni admirabili ai județului nostru se pregătesc să împletească poezia și dragostea cu muzica și folclorul, în cel mai frumos mod cu putință, dar am mulțumirea faptului că, împreună cu Sebastian Bara, am „nășit” în urmă cu doi ani acest eveniment cultural atât de apreciat în comunitatea noastră. 

Vă asigur că vor urma și alte evenimente similare, pentru că județul Hunedoara are poeți, scriitori, artiști valoroși, iar Consiliul Județean Hunedoara, prin „Ofensiva culturală” pe care echipa președintelui Laurențiu Nistor o derulează deja de câțiva ani buni, cu succes, are determinarea de a le crea cadrul necesar pentru a aduce momente de bucurie iubitorilor de cultură, în toate formele de exprimare a acesteia. Mă bucur nespus și de faptul că în reușita acestui proiect, instituțiile de cultură din subordinea Consiliului Județean Hunedoara, prin conducătorii lor, Sebastian Bara, Ciprian Roman și Irina Bodea-Radu, în cazul de față, colaborează cu evident succes și îi felicit pentru asta. Îl felicit, de asemenea, pe scriitorul Dumitru Tâlvescu, președintele Asociației Oamenilor de Cultură și Artă din județul Hunedoara, pentru meticulozitatea și dedicația cu care acționează pentru coagularea oamenilor de cultură din județul nostru.

Tuturor, vă transmit salutul meu și vă doresc o seară specială!

Din partea Instituției Prefectului – Județul Hunedoara am fost onorați de prezența domnului Constantin Fulga, subprefect, care a avut frumoase cuvinte de apreciere la adresa acestei activități culturale menite să mențină vie tradiția unei străvechi sărbători românești.

Am intrat în lumea plină de farmec a manifestării, conduși cu pricepere de reputatul jurnalist Tiberiu Vințan, fin cunoscător al scriitorilor și artiștilor din județul Hunedoara, care ne-a călăuzit pe noi toți în lumea bătrânului dar veșnic tânărului Dragobete. 

Actorii Teatrului Dramatic „I. D. Sârbu” din Petroșani, Simona Codreanu, Oana Crișan, Andrada Dobre, Laurențiu Vlad și Robert Vladu, au dăruit clipe de reală bucurie tuturor celor ce iubesc poezia, în special poezia de dragoste.

Sub genericul „Lirică hunedoreană de dragoste în rostirea autorilor”, publicul s-a putut bucura de un adevărat regal de poezie oferit de poeți hunedoreni cunoscuți și îndrăgiți: Camelia Ardelean, Marioara Ardelean, Mihai Barbu, Elisabeta Bogățan, Ruben Bucoiu, Anca Ciolca, Mirela Cocheci, Ianina-Ulpia Cupșan Morar, Valentin David, Gelu Dobrescu, Dumitru Dumitrescu, Monica Dușan, Radu Igna, Sorin Micuțiu, Florentina Mitrică, Ileana Cornelia Neaga, Dorel Neamțu, Salvina Pașca, Elena C. Petruț, Gheorghe Pop, Maria Sângerean Sibioara, Miron Simedrea, Constantin Stancu, Victoria Stoian, Dumitru Tâlvescu, Ioan Vasiu, Robert Vladu.

Îndrăgitul solist de muzică populară Ciprian Roman, împreună cu grupul instrumental „Drăgan Muntean”, condus de prof. Gheorghe Cîlțea, a susținut un recital de cântece românești de dragoste sub genericul „Toate dorurile mele”.

Cvartetul Cuore a oferit în finalul programului un recital de piese de mare popularitate din literatura muzicală clasică și contemporană, piese puse și ele sub semnul eternului sentiment al iubirii. Artiștii instrumentiști Bianca Maria Pienariu (vioara întâi), Radu Stan (vioara a doua), Adrian Lazăr (violă) și Camelia Iakab (violoncel) au demonstrat din nou talentul și sensibilitatea cu care fac ca instrumentele lor să „vorbească” celor ce iubesc muzica de bună calitate.

Și în acest an sărbătoarea noastră de Dragobete s-a desfășurat cu „dor și drag”, așa cum și-au propus de la bun început organizatorii.

Programul artistic a fost conceput în așa fel încât vers și muzică s-au îngemănat și au oferit celor prezenți momente de bucurie și de îmbogățire spirituală.

Managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva,

Ioan Sebastian Bara

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − 10 =

Mai mult in COMUNITATE

Amintirea unui cântec frânt… (A)

HunedoaraMea.ro13 iunie 2024

În căutarea copilăriei (A)

HunedoaraMea.ro6 iunie 2024

Lansare de carte „Song. Un cântec amuțit. Trei decenii fără Oanță”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro5 iunie 2024

„Trofeul Micului Cititor”, ediția 2024 (A)

HunedoaraMea.ro3 iunie 2024

Lansare de carte Isabela Maria Hașa. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro30 mai 2024

O jucărie pentru fiecare (A)

HunedoaraMea.ro28 mai 2024

„Trofeul Micului Cititor”, o nouă ediție. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro27 mai 2024

Perenitatea lui Avram Iancu (A)

HunedoaraMea.ro10 mai 2024

Opera Nights 2024, ediție aniversară. Programul festivalului

HunedoaraMea.ro2 mai 2024