ACTUALITATE

Europarlamentarul Iuliu Winkler: „Prima prioritate este combaterea pandemiei, dar vom decide măsuri de intervenție economică”

Europarlamentarul Iuliu Winkler: „Prima prioritate este combaterea pandemiei, dar vom decide măsuri de intervenție economică”

Parlamentul European va organiza o sesiune plenară extraordinară în 16-17 aprilie pentru a dezbate și decide noi măsuri europene pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

”Parlamentul European își exercită pe deplin competențele în privința deciziilor în contextul crizei generate de pandemia de coronavirus. Vom continua să fim în prima linie a acțiunii politice pentru solidaritate europeană, iar deputații din Partidul Popular European (PPE) au formulat propuneri concrete pentru măsuri financiare de urgență. În continuare, prima prioritate este combaterea pandemiei și sănătatea publică, dar, în paralel, vom decide măsuri de intervenție economică. Întreaga Uniune Europeană (UE) se află deja în criză. Se instalează recesiunea. De aceea, avem nevoie de intervenție imediată, dar trebuie să planificăm și măsurile europene pe termen mediu, care vor intra în vigoare în lunile care urmează”, a afirmat europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR , PPE).

Pe agenda Parlamentului European se află o rectificare a bugetului UE pe anul 2020 în valoare de circa 4,1 miliarde euro. 300 milioane euro sunt destinați finanțării rezervei de echipamente medicale a UE.  2,7 miliarde de euro vor fi redistribuite către Instrumentul pentru Sprijin de Urgență al UE. Acest instrument permite achiziția de aparatură medicală și medicamente, dar sprijină și reconversia unor companii europene pentru producția de aparatură și echipamente medicale. Circa 570 de milioane de euro vor fi destinate pentru măsuri la nivel european pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Rectificarea bugetară va fi adoptată în regim de urgență de către Parlamentul European.

Printre inițiativele care vor fi dezbătute în plenară se află și propunerea Comisiei Europene pentru un instrument de solidaritate de 100 de miliarde de euro destinat menținerii locurilor de muncă și sprijinirii întreprinderilor europene. Noul instrument poartă numele de SURE – Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency – este un fond de creditare gestionat de Comisie pentru finanțarea schemelor naționale de sprijin pentru angajatorii care nu disponibilizează personal, ci aplică diferite forme de timp de lucru diminuat. Miniștrii de finanțe ai statelor membre vor dezbate această propunere, precum și alte inițiative anti-criză în 7 aprilie, înaintea sesiunii plenare a Parlamentului European.

Parlamentul European își continuă activitatea în întreaga lună aprilie cu respectarea măsurilor sanitare impuse de pandemie. Comisiile de specialitate și grupurile politice lucrează în sistem de telemuncă, iar plenul votează la distanță printr-un sistem electronic securizat. În acest fel, cele trei funcții esențiale ale Parlamentului European sunt exercitate pe deplin în domeniul legislativ, cel bugetar și cel de control, precum și de supervizare.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × four =

Mai mult in ACTUALITATE

12 noi cazuri de infectare cu COVID-19, în județul Hunedoara

HunedoaraMea.ro20 mai 2020

Continuă lucrările de modernizare a drumului județean Hunedoara – Călan. În ce stadiu este investiția

HunedoaraMea.ro20 mai 2020

Primăria Deva continuă acțiunea de trasare a parcărilor rezidențiale din oraș

HunedoaraMea.ro19 mai 2020

Proiect de peste 11 milioane de lei din fonduri europene, în municipiul Hunedoara

HunedoaraMea.ro15 mai 2020

Aproape 600 de cazuri de COVID-19, în județul Hunedoara. 65 de decese

HunedoaraMea.ro15 mai 2020

Liliana Vaidner a renunțat la funcția de manager interimar al Spitalului din Deva. Președintele CJ Hunedoara l-a numit la conducere pe medicul Emil Stoica Mariș

HunedoaraMea.ro14 mai 2020

Prefectura Hunedoara reia parțial activitatea cu publicul

HunedoaraMea.ro14 mai 2020

Liliana Vaidner va fi noul manager la Spitalul din Deva

HunedoaraMea.ro5 mai 2020

Ministrul Sănătății, la Deva: „Suntem spre vârful pantei epidemiei. Depinde de noi dacă o vom atinge mai devreme sau mai târziu”

HunedoaraMea.ro23 aprilie 2020