ACTUALITATE

Europarlamentarul Iuliu Winkler: „Prima prioritate este combaterea pandemiei, dar vom decide măsuri de intervenție economică”

Europarlamentarul Iuliu Winkler: „Prima prioritate este combaterea pandemiei, dar vom decide măsuri de intervenție economică”

Parlamentul European va organiza o sesiune plenară extraordinară în 16-17 aprilie pentru a dezbate și decide noi măsuri europene pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

”Parlamentul European își exercită pe deplin competențele în privința deciziilor în contextul crizei generate de pandemia de coronavirus. Vom continua să fim în prima linie a acțiunii politice pentru solidaritate europeană, iar deputații din Partidul Popular European (PPE) au formulat propuneri concrete pentru măsuri financiare de urgență. În continuare, prima prioritate este combaterea pandemiei și sănătatea publică, dar, în paralel, vom decide măsuri de intervenție economică. Întreaga Uniune Europeană (UE) se află deja în criză. Se instalează recesiunea. De aceea, avem nevoie de intervenție imediată, dar trebuie să planificăm și măsurile europene pe termen mediu, care vor intra în vigoare în lunile care urmează”, a afirmat europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR , PPE).

Pe agenda Parlamentului European se află o rectificare a bugetului UE pe anul 2020 în valoare de circa 4,1 miliarde euro. 300 milioane euro sunt destinați finanțării rezervei de echipamente medicale a UE.  2,7 miliarde de euro vor fi redistribuite către Instrumentul pentru Sprijin de Urgență al UE. Acest instrument permite achiziția de aparatură medicală și medicamente, dar sprijină și reconversia unor companii europene pentru producția de aparatură și echipamente medicale. Circa 570 de milioane de euro vor fi destinate pentru măsuri la nivel european pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Rectificarea bugetară va fi adoptată în regim de urgență de către Parlamentul European.

Printre inițiativele care vor fi dezbătute în plenară se află și propunerea Comisiei Europene pentru un instrument de solidaritate de 100 de miliarde de euro destinat menținerii locurilor de muncă și sprijinirii întreprinderilor europene. Noul instrument poartă numele de SURE – Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency – este un fond de creditare gestionat de Comisie pentru finanțarea schemelor naționale de sprijin pentru angajatorii care nu disponibilizează personal, ci aplică diferite forme de timp de lucru diminuat. Miniștrii de finanțe ai statelor membre vor dezbate această propunere, precum și alte inițiative anti-criză în 7 aprilie, înaintea sesiunii plenare a Parlamentului European.

Parlamentul European își continuă activitatea în întreaga lună aprilie cu respectarea măsurilor sanitare impuse de pandemie. Comisiile de specialitate și grupurile politice lucrează în sistem de telemuncă, iar plenul votează la distanță printr-un sistem electronic securizat. În acest fel, cele trei funcții esențiale ale Parlamentului European sunt exercitate pe deplin în domeniul legislativ, cel bugetar și cel de control, precum și de supervizare.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 2 =

Mai mult in ACTUALITATE

Un angajat al Consiliului Județean Hunedoara, depistat pozitiv la testul pentru coronavirus

HunedoaraMea.ro31 iulie 2020

60 de pacienți infectați cu COVID-19, internați în județul Hunedoara. Câte persoane au refuzat internarea

HunedoaraMea.ro19 iulie 2020

FOTO. Accident grav la Cristur. Un camion a intrat într-un stâlp și l-a doborât peste un autoturism care staționa. Șoferul mașinii, un tânăr de 31 de ani, a murit

HunedoaraMea.ro14 iulie 2020

Municipalitatea Devei a preluat terenul poligonului din zona Archia. Primarul Florin Oancea: „Avem 1.100 de tineri care au solicitat teren gratuit pentru construirea de locuințe”

HunedoaraMea.ro10 iulie 2020

GALERIE FOTO. O femeie a murit, iar soțul și cei trei copii au fost răniți, într-un accident pe autostradă, între Deva și Ilia

HunedoaraMea.ro10 iulie 2020

GALERIE FOTO. O fată de 7 ani a dispărut în canalul de apă în care se scălda împreună cu sora ei. Operațiune de căutare a pompierilor este în desfășurare

HunedoaraMea.ro9 iulie 2020

Semnal de alarmă. 27 de persoane, depistate cu COVID-19 în județul Hunedoara într-o singură zi. Unii infectați refuză orice formă de supraveghere medicală

HunedoaraMea.ro9 iulie 2020

VIDEO. Cabana Cheile Buții din Câmpu lui Neag, distrusă de un incendiu

HunedoaraMea.ro29 iunie 2020

Deva va avea un nou Plan Urbanistic General, după 21 de ani

HunedoaraMea.ro24 iunie 2020