ACTUALITATE

Europol, mai puternic în lupta împotriva terorismului și crimei organizate. Măsuri aprobate de Parlamentul European

Europol, mai puternic în lupta împotriva terorismului și crimei organizate. Măsuri aprobate de Parlamentul European

Hannelore PETROVAI

Parlamentul European (PE) a aprobat mai multe puteri pentru Europol în lupta împotriva terorismului și a crimei organizate, în contextul provocărilor aduse de transformarea digitală și de pandemia Covid-19.

Europol are atribuții în combaterea terorismului, a traficului de droguri, spălării de bani, traficului de ființe umane, abuzurilor și exploatării sexuale și are ca obiectiv sprijinirea și întărirea cooperării între forțele de ordine din statele UE.

Instrumente IT moderne pentru Europol

Potrivit PE, a existat o creștere vizibilă a criminalității cibernetice din cauza unor factori precum noile tehnologii, globalizarea, interconectivitatea, transformarea digitală și, mai recent, pandemia. Aceste schimbări au complicat aplicarea legii în UE, ceea ce a dus la necesitatea procesării unor seturi mari de date și a utilizării criptării pentru a combate criminalitatea.

“Parlamentul a mai cerut și în alte ocazii întărirea agențiilor UE, inclusiv Europol, pentru a face față provocărilor criminalității financiare și pe internet. În timpul primelor sesiuni plenare din mai și iunie, deputații au susținut propunerile de a acorda Europol mai multă putere de combatere a criminalității și terorismului. Acest lucru ar permite Europol să îmbunătățească schimbul de informații printr-o cooperare sporită cu actori din domeniul privat, o mai bună prelucrare a seturilor de date mari și complexe și prin consolidarea rolului agenției în cercetare și inovare privind aplicarea legii. În cazuri ce implică conținut terorist sau de abuz sexual asupra copiilor, Europol va putea primi date de la companii private, de exemplu furnizori de comunicații. În prezent, Europol poate primi date de la părți private doar indirect. În plus, pentru a face față provocării cantității enorme de date, reforma stabilește reguli clare și o bază legală pentru prelucrarea seturilor de date mari și complexe. Prin cercetare și inovare, Europol ar putea, de asemenea, să identifice noi tehnologii gata de a fi utilizate de organele de aplicare a legii și să le doteze cu instrumente IT moderne, cum ar fi inteligența artificială sau procesul decizional algoritmic”, a precizat Parlamentul European.

Citește și: Parlamentul European susține înființarea un tribunal internațional special pentru crimele de agresiune împotriva Ucrainei

Noile reguli vor permite o cooperare consolidată cu țările din afara UE, deoarece infracțiunile grave și terorismul au adesea ramificații în afara Uniunii, iar Europol va putea propune statelor membre să adauge în Sistemul de Informații Schengen (SIS) alerte din țările din afara UE despre suspecți și criminali, în special luptători străini. De asemenea, Europol și țările UE ar putea schimba mai multe informații cu ofițerii din prima linie despre mișcările teroriștilor care nu sunt cetățeni ai UE.

Măsuri pentru protejarea drepturile fundamentale și protecția datelor

Ca parte a reformei mandatului Europol, Parlamentul a solicitat garanții pentru a proteja drepturile fundamentale și datele utilizatorilor printr-un cadru consolidat de protecție a datelor.

“Datorită Grupului comun de control parlamentar, va exista o supraveghere parlamentară mai puternică. Europol va numi un ofițer pentru drepturile fundamentale, iar Autoritatea UE pentru protecția datelor – autoritatea de protecție a datelor pentru organismele UE – va supraveghea prelucrarea datelor de către Europol. De asemenea, Europol va colabora mai strâns cu Parchetul European”, a transmis Parlamentul European.

Citește și: Rezultatele monitorizării segregării școlare în România, prezentate la Parlamentul European

(SURSA FOTO: europol.europa.eu)

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen − fifteen =

Mai mult in ACTUALITATE

6 ONG-uri își unesc forțele pentru a forma competențe de educație media digitală în rândul tinerilor din România

HunedoaraMea.ro15 februarie 2024

Servicii electronice extinse pentru deveni. Peste 40 de taxe pot fi plătite cu cardul

HunedoaraMea.ro18 ianuarie 2024

Când se pot plăti impozitele și taxele locale în municipiul Orăștie

HunedoaraMea.ro3 ianuarie 2024

Au fost finalizate lucrările de modernizare a Telecabinei de la Cetatea Devei

HunedoaraMea.ro23 decembrie 2023

Lotul 1 al Culoarului Trafic Mureș Nord, recepționat în întregime

HunedoaraMea.ro21 decembrie 2023

A început montarea semafoarelor inteligente în municipiul Hunedoara

HunedoaraMea.ro20 decembrie 2023

O companie reprezentată de Gică Popescu va ridica un complex comercial în municipiul Hunedoara

HunedoaraMea.ro21 noiembrie 2023

S-a circulat în condiții de iarnă pe mai multe drumuri județene. Drumarii au intervenit cu utilajele de deszăpezire

HunedoaraMea.ro20 noiembrie 2023

15 ani de la tragedia din Mina Petrila, când 13 mineri și-au pierdut viața

HunedoaraMea.ro15 noiembrie 2023