COMUNITATE

Eveniment de Ziua Internaţională a Francofoniei organizat de Biblioteca Judeţeană: „Regiunile Franței: Provence”

Eveniment de Ziua Internaţională a Francofoniei organizat de Biblioteca Judeţeană: „Regiunile Franței: Provence”

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva marchează, ca în fiecare an, Ziua Internaţională a Francofoniei printr-o manifestare culturală ce se va desfășura în ziua de 20 martie 2024, ora 11.00, în Sala de Conferințe a Parcului de Afaceri din Simeria, în prezenţa unui public format în principal din elevi ai Liceului Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria, dar și din locuitori ai orașului interesați de această manifestare.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria și Centrul Cultural și de Creație al orașului Simeria.

Ziua Internaţională a Francofoniei, 20 martie, este o zi specială dedicată limbii franceze și vorbitorilor de limbă franceză din întreaga lume reuniți în cele 70 de state ce compun Organizaţia Internaţională a Francofoniei. În ziua de 20 martie 1970, s-a semnat la Niamey, capitala Nigerului, Tratatul cu privire la crearea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT), structură devenită azi Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF). De atunci, an de an, manifestările dedicate Francofoniei au devenit tot mai numeroase, iar solidaritatea dintre toţi cei care folosesc limba franceză ca mijloc de comunicare a fost tot mai intensă. Francofonia înseamnă, înainte de toate, dragoste și prețuire pentru limba și civilizația franceză, pentru cultura țărilor de expresie franceză, înseamnă solidaritate și prietenie între vorbitorii de limbă franceză.

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva organizează de peste 20 de ani un eveniment special prin care marchează Ziua Internațională a Francofoniei, pornind de la puternicele legături ce există între România și Franța, ca țară-fanion a Francofoniei.

Anul acesta, sub genericul „Regiunile Franței: Provence”, se va face o amplă și bine documentată prezentare a uneia dintre cele mai fermecătoare și mai îndrăgite regiuni ale Franței, Provence, un veritabil tezaur de frumusețe naturală, de vestigii istorice, de locuri ce amintesc momente din istoria și civilizația Franței, un punct de atracție pentru orice turist. Este o regiune în care soarele, marea, cerul, miresmele plantelor specifice, monumentele se îngemănează și dau naștere unui univers minunat. Cadrul natural, principalele orașe, marii scriitori și pictori ce și-au legat numele de sudul Franței, tradițiile culinare și multe alte informații interesante se vor afla în expunerea ce va fi vizionată de cei prezenți”, explică managerul Bibliotecii Județene, Ioan Sebastian Bara.

În finalul prezentării, celor aflați în sală li se vor adresa întrebări legate de prezentarea urmărită, cele mai bune răspunsuri fiind recompensate cu premii constând în cărți și diplome oferite de biblioteca județeană.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × 2 =

Mai mult in COMUNITATE

În căutarea copilăriei (A)

HunedoaraMea.ro6 iunie 2024

Lansare de carte „Song. Un cântec amuțit. Trei decenii fără Oanță”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro5 iunie 2024

„Trofeul Micului Cititor”, ediția 2024

HunedoaraMea.ro3 iunie 2024

Perenitatea lui Avram Iancu (A)

HunedoaraMea.ro10 mai 2024

Opera Nights 2024, ediție aniversară. Programul festivalului

HunedoaraMea.ro2 mai 2024

Program de vară la Sarmizegetusa Regia

HunedoaraMea.ro1 mai 2024

La aniversarea unui prieten (A)

HunedoaraMea.ro29 aprilie 2024

Conferință internațională „Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro26 aprilie 2024

Serbările Cetății 2024. Artiștii și trupele care vor cânta la Deva

HunedoaraMea.ro25 aprilie 2024