COMUNITATE

Eveniment editorial la Deva. Lansarea volumelor „Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918”, editate de istoricul Cosmin Budeancă, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane

Eveniment editorial la Deva. Lansarea volumelor „Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918”, editate de istoricul Cosmin Budeancă, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva, în colaborare cu Editura Cetatea de Scaun, vă invită să participați joi, 31 octombrie, la lansarea volumelor editate de către istoricul Cosmin Budeancă și intitulate Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Interviuri  (Târgoviște, 2019).

Evenimentul va avea loc la sediul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, în Sala Șemineului din Palatul Magna Curia, începând cu ora 17.30.

Cele trei volume cuprind interviuri realizate în județele Hunedoara (vol. 1), Alba (vol. 2) și Sibiu (vol. 3). Ele complează volumul Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Studiu de caz: județele Hunedoara, Alba și Sibiu. Cercetare de Istorie Orală, publicat în 2016, care reprezintă o versiune mai restrânsă a unei teze de doctorat susținută în 2008 la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc din București și coordonator de doctorate la Facultatea de Istorie a Universității din București, Cosmin Budeancă, orăștian la origine, a coordonat mai multe proiecte de cercetare dintre care menționăm Strategii de supraviețuire și de integrare socio-profesională în familiile foștilor deținuți politici în primele două decenii ale regimului comunist (2015-2017), Experiențe carcerale în România comunistă (2007-2012), Rezistența anticomunistă în Țara Făgărașului (2004, 2009) sau Imaginea celuilalt în comunitățile mixte româno-germane din județele Hunedoara, Alba și Sibiu (2000-2002).

„În stabilirea temei a contat faptul că sunt născut în Orăștie (Broos în germană, Szászváros în maghiară, Saxopolis în latină), așadar în orașul sașilor, cea mai vestică dintre cele șapte cetăți săsești, care au și dat numele german al Transilvaniei (Siebenbürgen). De altfel, preocupările mele privitoare la istoria etnicilor germani începuseră încă din 2000, când am realizat interviuri cu etnici germani, în special despre deportarea în Uniunea Sovietică. Nu am dorit, însă, să realizez o cercetare de istorie a germanilor, în sensul clasic, ci una de imagologie, despre imaginea celuilalt, folosind, din punct de vedere metodologic, instrumentele specifice istoriei orale”, precizează istoricul Cosmin Budeancă.

La eveniment vor participa, alături de cercetătorul hunedorean, pentru a prezenta volumele, dr. Livia Coroi, dr. Dorin Petresc și dr. Daniel I. Iancu, cercetător științific în cadrul MCDR Deva.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

three + 3 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in COMUNITATE

mihai petre

Lansare de carte a profesorului Mihai Petre – romanul „Birtul parcului”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro20 noiembrie 2019
dacii

„Centenarul Filmului Românesc”, la Deva. Ce filme vor fi proiectate și cine sunt invitații speciali ai evenimentului

HunedoaraMea.ro20 noiembrie 2019
teatru deva

„Glory of living”, de Laurențiu Lungu, la Teatrul de Artă Deva

HunedoaraMea.ro19 noiembrie 2019
muzeu orastie

„Culoare și sacralitate”. Expoziție de icoane din patrimoniul Muzeului de Etnografie și Artă Populară din Orăștie

HunedoaraMea.ro19 noiembrie 2019
robotica castel

„Medieval Robotics Day”, la Castelul Corvinilor

HunedoaraMea.ro19 noiembrie 2019
biserica

Postul Crăciunului și Ovidenia

HunedoaraMea.ro16 noiembrie 2019
citesti 2019 semifinale main

“Citești și câștigi!” 2019. Rezultatele semifinalelor. Vezi liceele calificate în finala concursului de cultură generală

HunedoaraMea.ro15 noiembrie 2019
duminica 3

Recomandările HunedoaraMea.ro pentru weekend

HunedoaraMea.ro15 noiembrie 2019
petrut main

Prospețimea poeziei (A)

HunedoaraMea.ro15 noiembrie 2019