COMUNITATE

Eveniment editorial la Deva. Lansarea volumelor „Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918”, editate de istoricul Cosmin Budeancă, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane

Eveniment editorial la Deva. Lansarea volumelor „Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918”, editate de istoricul Cosmin Budeancă, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva, în colaborare cu Editura Cetatea de Scaun, vă invită să participați joi, 31 octombrie, la lansarea volumelor editate de către istoricul Cosmin Budeancă și intitulate Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Interviuri  (Târgoviște, 2019).

Evenimentul va avea loc la sediul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, în Sala Șemineului din Palatul Magna Curia, începând cu ora 17.30.

Cele trei volume cuprind interviuri realizate în județele Hunedoara (vol. 1), Alba (vol. 2) și Sibiu (vol. 3). Ele complează volumul Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Studiu de caz: județele Hunedoara, Alba și Sibiu. Cercetare de Istorie Orală, publicat în 2016, care reprezintă o versiune mai restrânsă a unei teze de doctorat susținută în 2008 la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Expert în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc din București și coordonator de doctorate la Facultatea de Istorie a Universității din București, Cosmin Budeancă, orăștian la origine, a coordonat mai multe proiecte de cercetare dintre care menționăm Strategii de supraviețuire și de integrare socio-profesională în familiile foștilor deținuți politici în primele două decenii ale regimului comunist (2015-2017), Experiențe carcerale în România comunistă (2007-2012), Rezistența anticomunistă în Țara Făgărașului (2004, 2009) sau Imaginea celuilalt în comunitățile mixte româno-germane din județele Hunedoara, Alba și Sibiu (2000-2002).

„În stabilirea temei a contat faptul că sunt născut în Orăștie (Broos în germană, Szászváros în maghiară, Saxopolis în latină), așadar în orașul sașilor, cea mai vestică dintre cele șapte cetăți săsești, care au și dat numele german al Transilvaniei (Siebenbürgen). De altfel, preocupările mele privitoare la istoria etnicilor germani începuseră încă din 2000, când am realizat interviuri cu etnici germani, în special despre deportarea în Uniunea Sovietică. Nu am dorit, însă, să realizez o cercetare de istorie a germanilor, în sensul clasic, ci una de imagologie, despre imaginea celuilalt, folosind, din punct de vedere metodologic, instrumentele specifice istoriei orale”, precizează istoricul Cosmin Budeancă.

La eveniment vor participa, alături de cercetătorul hunedorean, pentru a prezenta volumele, dr. Livia Coroi, dr. Dorin Petresc și dr. Daniel I. Iancu, cercetător științific în cadrul MCDR Deva.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 4 =

Mai mult in COMUNITATE

Târg de Mărțișor, în centrul istoric al Devei

HunedoaraMea.ro17 februarie 2020

Biblioteca Județeană organizează cursuri gratuite de limbă și cultură chineză

HunedoaraMea.ro17 februarie 2020

Donați jucării pentru copiii din centrele de plasament din județ. Campanie organizată de Biblioteca Județeană din Deva, de Ziua Copilului

HunedoaraMea.ro16 februarie 2020

Un aparat de fotografiat cu burduf, din prima jumătate a secolului al 20-lea, expus la Muzeul din Deva

HunedoaraMea.ro13 februarie 2020

Primăria Deva lansează al doilea program de bugetare participativă

HunedoaraMea.ro9 februarie 2020

Anul Nou Chinezesc – Anul Șobolanului de Metal (A)

HunedoaraMea.ro5 februarie 2020

Expoziție cu piese reprezentative din colecția de arheologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane

HunedoaraMea.ro4 februarie 2020

Premieră la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva. Comedia „De… VERDE!”, pusă în scenă de actorii trupei PRO SCENIUM

HunedoaraMea.ro4 februarie 2020

Aparat RMN la Spitalul din Hunedoara, operat de o firmă privată. Licitație pentru închirierea spațiului

HunedoaraMea.ro29 ianuarie 2020