COMUNITATE

Eveniment editorial. Lansarea monografiei Devei

Eveniment editorial. Lansarea monografiei Devei

Primăria Deva, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, organizează joi, 21 aprilie, la ora 17.00, lansarea lucrării „Deva, monografie”.

Evenimentul va avea loc în Foaierul Central al Casei de Cultură „Drăgan Muntean” Deva.

Lucrarea, apărută la Casa de Editare Emia din Deva, este rezultatul unui parteneriat încheiat între Primăria Deva și Biblioteca Județeană, Primăria și Consiliul Local Deva acordând, de altfel, întregul suport financiar pentru activitatea de cercetare a documentelor inedite și de publicare a monografiei.

Artizanii acestui proiect susțin că este prima lucrare cu caracter științific, de mare anvergură, prima monografie autentică a municipiului Deva. Potrivit managerului Bibliotecii Județene, Ioan Sebastian Bara, la elaborarea monografiei a luat parte un colectiv interdisciplinar format din cunoscuți specialiști – naturaliști, istorici, profesori, bibliografi – care au studiat documente de arhivă, majoritatea acestora aduse pentru prima dată la cunoștința publicului. A fost valorificat imensul fond documentar al Devei, sutele de dosare aflate la Arhivele Naționale și necercetate până acum. Autorii monografiei nu au făcut o simplă descriere a documentelor, ci acestea au fost analizate, explicate și contextualizate în funcție de epoca la care se refereau.

Monografia Devei este structurată în două volume. Principalele capitole prezintă cadrul natural al Devei, istoria orașului din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre, cu un capitol special dedicat Cetății – simbolul orașului – și cu detalierea unor momente cruciale din istoria așezării, precum Revoluția de la 1848-1849 și Marea Unire de la 1918. Este prezentată pe larg Primăria municipiului Deva, cu istoricul ei și cu evoluția serviciilor de bază, datele demografice privite în evoluție istorică, principalele confesiuni și culte religioase cu așezămintele lor, învățământul, cultura și activitatea editorială a orașului. Monografia conține o bogată și, în mare parte, inedită iconografie.

Conducerea celor două instituții partenere în proiect consideră că monografia Devei este o lucrare complexă, îndelung așteptată atât de specialiști, cât și, mai ales, de locuitorii Devei, de cei care îndrăgesc acest oraș și vor să-i cunoască istoria.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 − 9 =

Mai mult in COMUNITATE

Amintirea unui cântec frânt… (A)

HunedoaraMea.ro13 iunie 2024

În căutarea copilăriei (A)

HunedoaraMea.ro6 iunie 2024

Lansare de carte „Song. Un cântec amuțit. Trei decenii fără Oanță”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro5 iunie 2024

„Trofeul Micului Cititor”, ediția 2024 (A)

HunedoaraMea.ro3 iunie 2024

Lansare de carte Isabela Maria Hașa. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro30 mai 2024

O jucărie pentru fiecare (A)

HunedoaraMea.ro28 mai 2024

„Trofeul Micului Cititor”, o nouă ediție. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro27 mai 2024

Perenitatea lui Avram Iancu (A)

HunedoaraMea.ro10 mai 2024

Opera Nights 2024, ediție aniversară. Programul festivalului

HunedoaraMea.ro2 mai 2024