COMUNITATE

Expoziția „Alianța polono-română în perioada interbelică”, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva

Expoziția „Alianța polono-română în perioada interbelică”, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva

Institutul Polonez din București, în colaborare cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, organizează în perioada 13 martie – 13 aprilie, expoziția temporară „Alianța polono-română în perioada interbelică”.

Evenimentul expozițional aduce în atenția publicului vizitator o parte importantă a istoriei celor două state, care au contribuit la creionarea profilului perioadei interbelice din partea Europei Centrale și de Est.

Piatra de temelie în consolidarea relațiilor româno-polone a fost semnarea la București, în data de 3 martie 1921, a Convenției de alianță defensivă între Regatul României și Republica Polonă, de către cei doi miniștri de externe, prințul Eustachy Sapieha și Take Ionescu.

Dincolo de ajutor și asistență reciprocă, alianța polono-română în perioada interbelică s-a fundamentat pe tradiții vechi de colaborare politico-diplomatică, pe afinități culturale, interese economice și comerciale comune și pe un profund sentiment de prietenie între elita politică din Polonia și cea din România. În plus, poporul român a dat dovadă de altruism și ospitalitate față de Polonia, când a fost atacată de Germania și URSS și ca răspuns la solicitarea guvernului polonez, Președenția Consiliului de Miniștri a dat un comunicat unde se specificau măsurile pentru primirea refugiaților polonezi. În noaptea de 17/18 septembrie 1939, președintele Poloniei, Ignacy Mościcki, premierul Felicjan Składkowski şi alţi membri ai guvernului au tranzitat frontiera în România, fiind primiţi cu ospitalitate la Cernăuţi, fiind urmaţi de aproximativ 100.000 de refugiaţi polonezi, dintre care 60.000 de militari.

Chiar dacă România nu a putut acorda ajutor militar Poloniei în aceste momente dramatice, ea însăși putându-se pune într-un real pericol, totuși nu putem să nu remarcăm aportul moral și ajutorul umanitar acordat de guvernul și populația românească statului polonez. Mai mult decât o alianță politică, relația polono-română în perioada interbelică capătă valențe simbolice cu o profundă substanțialitate istorică.

Respectul reciproc, seriozitatea, curtoazia și aplicarea cu strictețe a protocolului diplomatic în cadrul numeroaselor vizite în ambele state, reprezintă aspecte relevante în cultivarea unei alianțe, care dincolo de trăsăturile sale politico-militare, a devenit, cum frumos spunea mareșalul Józef Piłsudski, o „alianță a inimilor” polono-române în această parte tumultoasă a Europei.

Istoria acestor relații politice este transpusă în fotografii de epocă în cadrul a 13 panouri, selecția acestora urmând pas cu pas parcursul istoric al relațiilor bilaterale polono-române.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 13 martie, ora 11,00, în Sala Șemineului din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × one =

Mai mult in COMUNITATE

Deva celebrează Ziua Națională a României cu un spectacol folcloric de excepție

HunedoaraMea.ro22 noiembrie 2024

Mister, magie și suspans în curtea Bibliotecii Județene (A)

HunedoaraMea.ro31 octombrie 2024

Dumitru Hurubă, cărturar și om de spirit (A)

HunedoaraMea.ro25 octombrie 2024

Stelele Cetății strălucesc din nou la Deva

HunedoaraMea.ro24 octombrie 2024

Petrecere de Halloween la Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro24 octombrie 2024

“Cum respiră pământul”. Expoziție de artă fotografică a regizorului Dan Mihalcea, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane

HunedoaraMea.ro22 octombrie 2024

McDonald’s în municipiul Hunedoara. Au început lucrările. Când se va deschide

HunedoaraMea.ro21 octombrie 2024

Turneul Naţional „Zâmbetul Muzicii” ajunge la Deva. Programul evenimentului

HunedoaraMea.ro21 octombrie 2024

Scriitorul Dumitru Hurubă, aniversat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro20 octombrie 2024