Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva organizează miercuri, 23 septembrie, ora 18.00, vernisajul expoziției de grafică umoristică “MAGNA CaricatURIA”, semnată Liviu Stănilă. Evenimentul va avea loc în curtea Palatului Magna Curia.
“Expoziția <<MAGNA CaricatURIA>> aduce în fața publicului un gen aparte al artelor vizuale, grafica umoristică, prin intermediul creației plastice a lui Liviu Stănilă. Născut la Deva în 3 februarie 1962, Liviu Stănilă a debutat în revista <<Urzica>>, în anul 1986. A realizat ilustrație de carte pentru copii, a publicat cărți de umor grafic și a participat la numeroase expoziții și saloane de caricatură, colective și personale, în țară și în străinătate, obținând premii și trofee la concursuri și festivaluri de gen de pe mapamond. În prezent creează la Deva și profesează ca ilustrator de carte și caricaturist. Expoziția reunește 60 de lucrări de umor grafic realizate de talentatul grafician devean. Tematica sa este variată și cuprinde un vast volum de idei și concepte personale, transpuse pe suportul grafic sub formă de pamflet politic, schiță umoristică și caricatură clasică. Graficianul se inspiră atât din rutina personală presărată cu anecdote, mondenități și intrigi, dar și din vastul folclor românesc cu numeroasele sale tradiții și obiceiuri, cât și din magazia de glume și poante a almanahului cotidian, din sfera politicului, cât și a altor domenii. În unele lucrări, artistul cu suflet de copil este pus pe năzbâtii, jucăuș și poznaș. Cu inițiativă și o bogată imaginație se folosește de acuarelă spre a reprezenta adevărurile și fețele ascunse ale unor situații și personaje, artistul reușind să surprindă pe suportul hârtiei, umorul de calitate, la superlativ, în cea mai pură stare. Imaginile rezultate se regăsesc sub influența experiențelor trăite, în dialog cu universul exterior şi sunt tratate cu umor de către autor, în mod obiectiv, cu spirit liber, critic şi analitic, imaginile realizate ridicându-se la inteligența unei creații complexe. Iar de cele mai multe ori, brutalitatea sau visceralitatea covârșitoare a instantaneului umoristic din anumite scene, reprezintă răspunsul ironic și critica artistului asupra problematicii dezbătute. Sincopele spiritualității, dezastrele de pe urma poluării, tirania liderilor, psihopatia unor populații mecanizate, digitizarea, bitcoin-ul şi coronavirusul rezonează cu zbuciumul și frământările societății contemporane, iar artistul reușește să neutralizeze efectele dezastruoase ale acestor factori aducând un gram de umor pe metru pătrat”, prezintă curator muzeograf dr. Diana Loredana Pantea.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 23 septembrie 2020 – 23 octombrie anul acesta, de marți până duminică, conform programului de vizitare a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.
Facebook
YouTube
RSS