COMUNITATE

Expoziție despre viața dacilor din Munții Orăștiei, la Muzeul din Deva

Expoziție despre viața dacilor din Munții Orăștiei, la Muzeul din Deva

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva găzduiește, începând de marți, expoziția ”Aspecte din viața dacilor din Munții Orăștiei”.

Expoziția este organizată în cadrul proiectul “Când viaţa cotidiană antică devine patrimoniu UNESCO. Scanarea, restaurarea digitală și contextualizarea artefactelor dacice din Munţii Orăştiei”, finanțat din fonduri nerambursabile.

Promotorul proiectului este Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar parteneri sunt, alături de Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca şi Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.

Ideea centrală a expozițiilor din cadrul proiectului este crearea unei platforme interactive, prin intermediul căreia sunt oferite publicului cât mai multe informaţii referitoare la anumite părți din viața dacilor ce au locuit în zona capitalei Regatului dac.

“Regiunea Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei se individualizează atât prin prezenţa unei arhitecturi monumentale, cu ziduri din blocuri de calcar fasonate, cu planuri inovatoare sau cu instalaţii care permiteau un confort ridicat comunităților de atunci, cât și prin diversitatea şi calitatea ridicată a obiectelor folosite zi de zi,  produse de factură locală sau importate din alte zone, îndepărtate. Expoziția de acum descrie aspecte care individualizează această zonă: arhitectura, metalurgia fierului, orfevrăria, ceramica. Se poate observa priceperea meşterilor perioadei, așa cum aceasta este reflectată în construcțiile epocii dacice (care vor fi ilustrate prin imagini și propuneri de reconstituire) și în obiectele expuse (din diferite materiale – piatră, fier, bronz, plumb, lut)”, a explicat dr. Cristina Bodό, cercetător științific la MCDR.

Cei care vor vizita această nouă expoziție vor putea să ia contact, prin digital-touch, cu o parte din miile de piese descoperite pe terasele Sarmizegetusei Regia şi în arealul înconjurător.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 + fourteen =

Mai mult in COMUNITATE

Unirea națiunea a făcut-o! (A)

HunedoaraMea.ro20 ianuarie 2023

Vizitare gratuită și program special cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane

HunedoaraMea.ro20 ianuarie 2023

Constelația Eminescu (A)

HunedoaraMea.ro13 ianuarie 2023

Bradul oferit de Direcția Silvică aduce bucurie micuților internați la Pediatrie

HunedoaraMea.ro22 decembrie 2022

Atelierul lui Moș Crăciun organizat de Biblioteca Județeană, mutat la Colegiul Național „Decebal”

HunedoaraMea.ro20 decembrie 2022

Programul transportului public local din Deva în perioada sărbătorii Crăciunului

HunedoaraMea.ro19 decembrie 2022

Atelierul lui Moș Crăciun s-a deschis din nou (A)

HunedoaraMea.ro19 decembrie 2022

Armoniile unei vieți (A)

HunedoaraMea.ro14 decembrie 2022

Atelierul lui Moș Crăciun, la Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu”

HunedoaraMea.ro12 decembrie 2022