COMUNITATE

Expoziție despre viața dacilor din Munții Orăștiei, la Muzeul din Deva

Expoziție despre viața dacilor din Munții Orăștiei, la Muzeul din Deva

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva găzduiește, începând de marți, expoziția ”Aspecte din viața dacilor din Munții Orăștiei”.

Expoziția este organizată în cadrul proiectul “Când viaţa cotidiană antică devine patrimoniu UNESCO. Scanarea, restaurarea digitală și contextualizarea artefactelor dacice din Munţii Orăştiei”, finanțat din fonduri nerambursabile.

Promotorul proiectului este Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar parteneri sunt, alături de Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca şi Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.

Ideea centrală a expozițiilor din cadrul proiectului este crearea unei platforme interactive, prin intermediul căreia sunt oferite publicului cât mai multe informaţii referitoare la anumite părți din viața dacilor ce au locuit în zona capitalei Regatului dac.

“Regiunea Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei se individualizează atât prin prezenţa unei arhitecturi monumentale, cu ziduri din blocuri de calcar fasonate, cu planuri inovatoare sau cu instalaţii care permiteau un confort ridicat comunităților de atunci, cât și prin diversitatea şi calitatea ridicată a obiectelor folosite zi de zi,  produse de factură locală sau importate din alte zone, îndepărtate. Expoziția de acum descrie aspecte care individualizează această zonă: arhitectura, metalurgia fierului, orfevrăria, ceramica. Se poate observa priceperea meşterilor perioadei, așa cum aceasta este reflectată în construcțiile epocii dacice (care vor fi ilustrate prin imagini și propuneri de reconstituire) și în obiectele expuse (din diferite materiale – piatră, fier, bronz, plumb, lut)”, a explicat dr. Cristina Bodό, cercetător științific la MCDR.

Cei care vor vizita această nouă expoziție vor putea să ia contact, prin digital-touch, cu o parte din miile de piese descoperite pe terasele Sarmizegetusei Regia şi în arealul înconjurător.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × two =

Mai mult in COMUNITATE

Un spectacol pentru adolescenți, în premieră la Teatrul din Petroșani

HunedoaraMea.ro19 februarie 2024

„Dor și drag de Dragobete”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană din Deva

HunedoaraMea.ro19 februarie 2024

De unde puteți cumpăra mărțișoare în Deva. Primăria a stabilit 18 zone pentru comercianți

HunedoaraMea.ro18 februarie 2024

Conferință a prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, la Deva: „Sănătatea creierului și longevitatea”. Eveniment organizat de Biblioteca Județeană

HunedoaraMea.ro16 februarie 2024

Complexul Aqualand, închis pentru public timp de o zi

HunedoaraMea.ro16 februarie 2024

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2024. A treia rundă de confruntări

HunedoaraMea.ro15 februarie 2024

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2024. A doua rundă de confruntări

HunedoaraMea.ro14 februarie 2024

FOTO Concursul „Citeşti şi câştigi!” 2024. Prima rundă de confruntări

HunedoaraMea.ro13 februarie 2024

Filiala nr. 1 a Bibliotecii Județene în straie noi (A)

HunedoaraMea.ro12 februarie 2024