ACTUALITATE

Federația Patronatelor din Turism protestează împotriva trecerii turismului din municipiul Deva în subordinea Centrului Multicultural „Castrum Deva”

Lucian Stanciu, vicepreședinte al Federației Patronatelor din Turismul Românesc
Federația Patronatelor din Turism protestează împotriva trecerii turismului din municipiul Deva în subordinea Centrului Multicultural „Castrum Deva”

Ovidiu Petrovai

Crearea Centrului Multicultural „Castrum Deva”, care va administra Cetatea Devei, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică și Casa de Cultură „Drăgan Muntean”, este contestată de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Federația consideră inoportună trecerea turismului din municipiul Deva în subordinea noului centru și acuză autoritățile administrației locale că nu iau în serios acest domeniu, vital pentru economia locală. Conducerea Primăriei Deva susține că Centrul Multicultural „Castrum Deva” era cea mai bună variantă pentru administrarea și punerea în valoare a Cetății Devei, odată cu finalizarea lucrărilor și reintroducerea ei în circuitul turistic.

În urmă cu o săptămână, Consiliul Local Deva a aprobat (punct suplimentar pe ordinea de zi) schimbarea denumirii Centrului Cultural „Drăgan Muntean” în Centrul Multicultural „Castrum Deva”. În aceeași zi, a fost aprobată, printr-o altă hotărâre a CL Deva, transmiterea în administrarea Centrului Cultural „Drăgan Muntean” a Cetății Devei și a Centrului Național de Informare și Promovare Turistică.

Inițiatorul celor două proiecte este primarul Devei, Petru Mărginean. Motivația existenței Centrului „Castrum Deva”, care va administra Cetatea Devei și Centrul de informare turistică, este că monumentele istorice de importanță națională și europeană pot aduce plus-valoare în acțiunile de redresare economică, iar Cetatea Devei ocupă un loc de primă mărime în rândul acestor monumente, mai ales că mare parte din ea a fost restaurată, iar lucrările vor continua.

Federația Patronatelor din Turism: „O idee complet greșită”

Strategia conducerii Primăriei Deva nu este agreată însă de către reprezentanții Federației Patronatelor din Turismul Românesc. Lucian Stanciu, vicepreședinte FPTR și director comercial Unita Turism Holding SA, dezaprobă decizia de trecere a Centrului Național de Informare Turistică, „unica entitate din subordinea Consiliului Local Deva care are ceva legături cu turismul”, în subordinea nou înființatului Centru „Castrum Deva”. “Nu mi se pare deloc normal, mi se pare o idee complet greșită. Din nou, partea turistică din felia mare a economiei, vorbim acum a municipiului Deva, va fi lăsată pe mâna unor oameni care, probabil, nu au nicio tangență cu turismul. Nu mi se pare normal ca această decizie, care este una majoră, să fie luată fără să fim consultați. Ca patronate puteam fi consultați sau puteam fi consultați ca investitori în turism”, a declarat Lucian Stanciu, într-o conferință de presă organizată luni. Conferința de presă, având ca temă principală „trecerea turismului din Deva în subordinea nou înfiinţatului Centru  Multicultural ″Castrum″”, a fost anunțată presei duminică, în jurul orei 12.00.

FPTR a redactat o scrisoare deschisă către Consiliul Local Deva și primarul municipiului, Petru Mărginean, în care protestează împotriva faptul că, și la Deva, ca și la nivel central, turismul nu este luat în seama, el devenind, anexă la alte instituții.

„Nu știu dacă acest proiect a fost pus în dezbatere publică, nu am auzit de el până când am aflat că s-a înființat acest centru multicultural”, mai spune Lucian Stanciu.

Acesta susține că Federației Patronatelor din Turism va solicita Prefecturii Hunedoara să atace în contencios hotărârea de consiliu local privind trecerea Centrului de Informare Turistică în subordinea Centrului Multicultural „Castrum Deva”, iar dacă Prefectura nu o va face, FPTR va deschide ea acțiune în instanță.

Puteți citi la finalul articolului Scrisoarea deschisă adresată de FPTR către Consiliul Local Deva și primarul Devei

Casa de cultură, turismul și cetatea, comasate

Tot luni, primarul Devei, Petru Mărginean, și Alexandru Gruian, directorul Centrului Cultural „Drăgan Muntean” devenit directorul Centrului Multicultural „Castrum Deva”, au susținut o conferință de presă având ca teme deschiderea Cetății Devei și administrarea Cetăţii de către Centrul Multicultural „Castrum Deva”. Conferința a fost anunțată presei duminică, după ora 18.00.

???????????????????????????????

Primarul Devei a declarat la conferință de presă, organizată cu o oră înaintea celei anunțate de vicepreședintele FPTR, Lucian Stanciu, că Cetatea Devei trebuie administrată separat și că, din acest motiv, monumentul istoric și Centrul de informare turistică, aflat la poalele cetății, fac parte din Centrul Multicultural „Castrum Deva”. „Casa de Cultură rămâne o instituție separată, Cetatea va fi o instituție separată și Centrul de turism, o instituție separată, toate sub directa coordonare a domnului Alexandru Gruian (managerul Centrului Cultural “Drăgan Muntean” – n. red.). Cetatea trebuie să aibă viață. După rectificarea bugetară, după alegerile locale, că voi eu sau nu voi fi primar, ideea este ca să fie prinsă în rectificarea bugetară. Tocmai de asta trebuia să facem primul pas, pentru că din punct de vedere al bugetului trebuie prinși bani pentru administrația acestui spațiu. Ne trebuie ghizi, ne trebuie paznici, ne trebuie oameni care să facă curățenie, ne trebuie foarte, foarte multe lucruri pe care le vedem la cetățile medievale”, a declarat primarul Devei.

Directorul Centrului „Castrum Deva”, Alexandru Gruian, a declarat că instituția pe care o va conduce nu este o nouă structură în cadrul primăriei și că, dacă se dorea deschiderea Cetății Devei și administrarea ei separată, ca entitate în afara unei structuri existente, ar fi trebuit creată o nouă direcție în primărie. Gruian susține că varianta Centrului „Castrum Deva” a fost cea mai bună soluție pentru că nu se putea înființa în mijlocul anului exercițiului financiar o nouă structură pentru că nu există bugete, salarii. Directorul „Castrum Deva” spune că, deocamdată, are un personal redus și doar după rectificarea bugetară se va putea angaja personal și crea noi posturi în cadrul centrului.

„După 5 iunie, dacă voi fi eu director și domnul primar va fi primar, sigur că vom putea face niște proiecții bugetare pentru că cetatea are nevoie de personal. (…) Structura are nevoie de un istoric să facă parte din echipa care se va ocupa de Cetatea Devei. (…) Nu am nevoie de ghizi care să stea, am nevoie de ghizi care să vorbească curent cel puțin două limbi, engleză și maghiară. Nimic nu mă face să cred că nu maghiarii vor fi cei mai mulți turiști după modelul de la Hunedoara. Deci, oameni profesioniști care să știe ce trebuie să facă. Este nevoie de un istoric, va fi nevoie de un administrator, va fi nevoie de personal, care să se ocupe de achiziții ulterior”, a declarat Gruian.

Gruian: Nu am atribuții de coordonare a turismului la nivelul Devei”

Directorul „Castrum Deva” a precizat că, în calitate de manager al noii instituții, nu va avea competențe de a coordona strategii de turism pentru municipiul Deva. „Nu este vorba de a conduce turismul. În turism sunt implicați foarte mulți factori – operatorii de turism, cei care oferă potențial turistic. Eu sper ca operatorii turistici locali, mă refer la agenții de turism, hoteluri și restaurante, să profite de aceste oportunități. Noi trebuie să facem cetatea un obiectiv turistic atrăgător”, susține Gruian.

Despre rolul Centrului de informare și promovare turistică, preluat de „Castrum Deva”, spune că va oferi relații turiștilor, va pune la dispoziție pliante, iar cei care au afaceri în turism pot să lase la centru pliante și broșuri despre activitatea lor, în mod gratuit. „Hotelurile, restaurantele să vină, pentru ca va fi ofertă pentru turiști să vină acolo. Este un centru de informare turistică, nu un centru de coordonare a turismului. Nu am atribuții de coordonare a turismului la nivelul Devei. Mă ocup de cetate ca obiectiv. Și o să încerc să-mi creez o structură care să includă inclusiv specialiști în turism, care va trebui să lucreze în colaborare cu cei care doresc să facă turism în Deva”, spune Gruian.

Primarul Devei: „Care investitori în turism?”

La întrebarea presei dacă Primăria Deva s-a consultat cu investitorii în turism din municipiu anterior propunerii spre aprobare a proiectului de hotărâre privind trecerea Centrului Național de Informare și Promovare Turistică în administrarea Centrului „Castrum Deva”, Petru Mărginean răspunde de la înălțimea biroului de primar: „Sincer, nu. Care investitori în turism? Eram la Consiliul Județean când domnul Moloț zicea: ″Facem o companie de turism în județul Hunedoara″. Fără niciun efect. (…) Firmele de turism, companiile de turism trebuie să se alieze, dacă vor, acestui concept al nostru. Să construim ceva împreună. Interesul nostru nu este decât să funcționeze (Cetatea Devei – n. red.) la capacitate maximă și să aducă un profit, nu neapărat financiar, devenilor”.

Scrisoarea deschisă a FPTR către Consiliul Local Deva și primarul Devei

“Consiliului Local Deva,

Domnului Primar al municipiului Deva, Petru Marginean,

Stimați consilieri și stimate domnule Primar,

Am aflat din mass media, în cursul săptămânii trecute, de decizia luată în Consiliul Local Deva privind înființarea Centrului Multicultural Deva, care va avea în subordine Casa de Cultură, Cetatea Devei și Centrul Național de Informare Turistică Deva.

Nu comentez oportunitatea înființării acestui centru, dar permiteți-mi ca, în calitate de vicepreședinte al Federației Patronatelor din Turismul din România (FPTR) și, în calitate de director comercial al SC Unita Turism Holding SA, să îmi exprim protestul pentru trecerea turismului din municipiul Deva în subordinea nou înființatului centru multicultural.

Pentru a lămuri pe deplin calitatea în care scriu aceste rânduri, vă informez că FPTR este singura federație patronală din turism legal recunoscută în România, prin dobândirea reprezentativității la Tribunalul București. Membrii FPTR au un număr total de peste 30.000 de angajați în domeniul ospitalității. Unita Turism Holding SA este cel mai mare lanț hotelier privat din România, având hoteluri răspândite în toate provinciile țării. În județul Hunedoara, Unita Turism Holding SA, prin cele două hoteluri deținute – Sarmis*** și Deva***/** – este investitorul din turism cu cel mai mare număr de spații de cazare, respectiv 240 de camere de hotel. Prin cele peste 35.000 de înnoptări din anul trecut, putem afirma că Unita Turism Holding SA este, de departe, cel mai puternic operator din turism în municipiul Deva și județul Hunedoara.

Din motivele expuse mai sus consider că am dreptul și calitatea de a exprima o opinie competența în ceea ce privește turismul din municipiul Deva.

De aceea, mă declar complet împotriva anexării turismului la orice fel de altă instituție (serviciu / direcție) din Primărie. Constat cu tristețe că și la Deva, ca și la nivel central, turismul nu este luat în seamă, el devenind anexă la alte instituții. Dat fiind că turismul este pentru România, pentru județul Hunedoara, pentru municipiul Deva, șansa și alternativa la restul problemelor economice, este grav când autoritățile locale nu iau în serios turismul.

Dacă în calitate de consilieri și primar ați fi vrut să dați o șansă turistică Devei, pe nedrept văduvită de statutul de oraș turistic, trebuia să luați decizia înființării unui birou / direcție / serviciu sau cum vreți să îl numiți, dedicat strict turismului! Să invitați pe cei implicați în turism să ia parte la actele de decizie a acestui for, și să dați acest birou / serviciu / direcție pe mâna unor oameni cu expertiză în domeniul turistic, angajați prin concurs. Un eventual Consiliu de Administrație alcătuit din investitorii din turism și reprezentanții dvs. ar putea decide soarta turistică a Devei.

În special acum, după reabilitarea Cetății, care este un lucru bun și deosebit de important  pentru Deva (fără a comenta modul în care a fost renovată, acest lucru fiind apanajul specialiștilor), municipiul nostru are șansa de a fi repus pe harta turistică a României.

Vă rog nu ratați aceasta șansă, vă rog consultați investitorii din turism, care aduc bani grei la bugetul local, luați decizia de a individualiza turismul ca domeniu prioritar al economiei locale și reparați greșeala pe care ați comis-o, fiind probabil prost sfătuiți!

Cu mulțumiri,

Lucian Stanciu

Vicepreședinte FPTR

Director Comercial Unita Turism Holding SA”

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

four × 1 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in ACTUALITATE

telecabina deva

Telecabina de la Cetatea Devei, oprită până vineri

HunedoaraMea.ro10 octombrie 2018
lucrari autostrada

Circulația rutieră pe autostrada A1, între Șoimuș și Simeria, închisă până la jumătatea lunii noiembrie

HunedoaraMea.ro9 octombrie 2018
vot 02

Prezența la referendum nu a trecut pragul de validare. 20,4% dintre alegători au votat în 6/7 octombrie. Vezi participarea la vot în județul Hunedoara

HunedoaraMea.ro7 octombrie 2018
vot 01

REFERENDUM 2018. Prezența la vot în județul Hunedoara la finalul primei zile

HunedoaraMea.ro6 octombrie 2018
trecere pietoni

Trecerile de pietoni din Deva, semnalizate cu marcaje rutiere antiderapante

HunedoaraMea.ro4 octombrie 2018
POZA CANABIS

Cultură ilegală de canabis descoperită de polițiștii de la Combaterea Criminalităţii Organizate. Un tânăr din Simeria, arestat preventiv

HunedoaraMea.ro3 octombrie 2018
nunu brilinsky

Vladimir Brilinsky a demisionat din funcția de administrator al Sarmizegetusei Regia: „Nu doresc să fiu complice la politizarea și la pesedizarea acestui loc”

HunedoaraMea.ro2 octombrie 2018
dezinsectie

Lucrări de dezinsecție în municipiul Hunedoara

HunedoaraMea.ro25 septembrie 2018
spital ambulanta

Un bărbat a murit la spital după ce a fost acroșat de o autoutilitară

HunedoaraMea.ro25 septembrie 2018