ACTUALITATE

Fonduri europene pentru țările UE care adăpostesc și ajută refugiați ucraineni

Fonduri europene pentru țările UE care adăpostesc și ajută refugiați ucraineni

Hannelore PETROVAI

Parlamentul European (PE) a aprobat săptămâna trecută redirecționarea fondurilor UE regionale și pentru azil către țările Uniunii Europene care adăpostesc persoane care fug din calea invaziei Ucrainei de către Rusia.

Eurodeputații au adoptat măsurile privind Acțiunea de coeziune pentru refugiații din Europa (CARE), la numai două săptămâni după ce Comisia Europeană și-a prezentat propunerea. Măsurile au fost adoptate prin procedură de urgență, cu 562 de voturi pentru, două împotrivă și trei abțineri.

„Actualizarea normelor politicii de coeziune va permite realocarea rapidă a fondurilor disponibile pentru a ajuta rapid țările UE și regiunile acestora să ofere sprijin de urgență (cazare temporară, aprovizionare cu alimente și apă, asistență medicală sau acces la educație) persoanelor care fug de agresiunea Rusiei în Ucraina.

Aceasta ar putea include fonduri prevăzute în cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2014-2020 care nu au fost încă alocate sau cheltuite, precum și o sumă suplimentară de 10 miliarde de euro din fondurile „REACT-EU”.

Țările UE pot solicita retroactiv UE să recupereze banii pe care i-au cheltuit pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni, începând cu 24 februarie, data la care Rusia a invadat Ucraina.

UE va fi în măsură să finanțeze 100 % (în loc de procentul obișnuit de 85 %) cheltuielile din fonduri de coeziune efectuate de statele membre pentru încă un an (de la jumătatea anului 2021 până la jumătatea anului 2022)”, a transmis Parlamentul European.

Fondurile de coeziune ale UE sprijină investițiile care promovează coeziunea economică, socială și teritorială a UE, încercând să corecteze inegalitățile dintre regiunile sale.

Alte 420 de milioane de euro, disponibile pentru refugiați

Eurodeputații au prelungit, de asemenea, cu un an, până la jumătatea anului 2024, perioada în care pot fi utilizate atât Fondul pentru azil, migrație și integrare, cât și Fondul pentru securitate internă (2014-2020), pentru a oferi statelor membre acces rapid la resursele neutilizate.

Astfel, 420 de milioane de euro ar putea fi deblocate și disponibile pentru cazare, hrană, asistență medicală sau personal suplimentar.

Peste trei milioane de persoane au părăsit țara de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în 24 februarie, majoritatea refugiaților mergând către țările învecinate, potrivit Înaltului Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR).

(SURSA FOTO: Narcis Pohoață )

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 + eight =

Mai mult in ACTUALITATE

Parteneriat pentru dezvoltare durabilă și conservarea naturii în România

HunedoaraMea.ro29 septembrie 2023

Alfabetizare energetică, pentru o Românie eficientă și sustenabilă. Transfer de cunoștințe și creșterea conștientizării între România și Norvegia

HunedoaraMea.ro21 septembrie 2023

PressHUB: Securiştii acuzaţi de uciderea disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, achitaţi de Curtea Supremă

HunedoaraMea.ro27 iulie 2023

Ștrandul din Deva s-a redeschis, după ce a fost închis temporar de Protecția Consumatorilor

HunedoaraMea.ro27 iulie 2023

Licee, școli și grădinițe din județul Hunedoara, dotate prin PNRR

HunedoaraMea.ro26 iulie 2023

Mina Petrila devine pentru o zi centrul roboticii hunedorene

HunedoaraMea.ro18 mai 2023

Au fost finalizate lucrările de reabilitare a Centrului Istoric al Devei

HunedoaraMea.ro5 mai 2023

PRESShub: Elevii din Hunedoara al căror program va rula pe Stația Spațială Internațională nu vor să plece din România

HunedoaraMea.ro23 aprilie 2023

O companie chineză va deschide o linie de producție de piese și componente auto pentru Grupul Volkswagen

HunedoaraMea.ro19 aprilie 2023