ACTUALITATE

Fostul viceprimar al Hunedoarei, Robert Dan, și fostul secretar al primăriei, anchetați de DNA pentru fraude cu fonduri europene

Fostul viceprimar al Hunedoarei, Robert Dan, și fostul secretar al primăriei, anchetați de DNA pentru fraude cu fonduri europene

Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de fostul viceprimar al Hunedoarei, Robert Dan (foto), fostul secretar al Primăriei Hunedoara, Aurel Rață-Bugnariu, fosta șefă a Serviciului Buget Finanțe Contabilitate al primăriei, Daniela Arieta Căpâlnă, și fosta soție a viceprimarului, Alexandrina-Petronela Coșăreanu, într-un dosar care vizează fraude cu fonduri europene.

Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri de DNA, Robert Dan este anchetat pentru infracțiunile de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și conflict de interese, iar Aurel Rață-Bugnariu și Daniela Arieta Căpâlnă pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În cazul celui de-al patrulea inculpat în acest caz, Alexandrina-Petronela Coșăreanu, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are care rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (3 infracțiuni), înșelăciune (3 infracțiuni), complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (2 infracțiuni) și complicitate la conflict de interese.

“În perioada 2010-2012, inculpata Coșăreanu Alexandrina-Petronela a întocmit în fals opt contracte de arendă prin contrafacerea semnăturilor unor persoane, pe care ulterior le-a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Hunedoara, în vederea obținerii de subvenții pentru perioada menționată. Valoarea fondurilor astfel obținute se ridică la suma de 1.875.246,74 lei, din care 558.076,94 lei reprezintă fonduri europene (FEGA), 1.078.564,74 lei reprezintă fonduri europene (FEADR), iar 238.605,06 lei reprezintă fonduri din bugetul național.

În același sens, în cursul anului 2010, în baza unui contract de arendare, inculpata Coșăreanu Alexandrina-Petronela a solicitat acordarea schemei de ajutor și pentru o parcelă în suprafață de 118,50 ha pășune, proprietatea municipiului Hunedoara. Documentul respectiv a fost încheiat fără a exista o Hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Hunedoara și fără a se organiza o licitație publică în vederea atribuirii suprafeței respective în favoarea inculpatei Coșăreanu Alexandrina-Petronela.

Mai mult contractul respectiv, semnat din partea Primăriei Municipiului Hunedoara de către inculpatul Rață-Bugnariu Aurel la rubrica „Arendator Primar” și de către inculpata Căpâlnă Daniela Arieta, la rubrica „Director economic”, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a fost încheiat cu titlul gratuit, fără ca între părți să se stabilească un preț, conform prevederilor legale, cauzându-se o vătămare a intereselor legitime ale Primăriei Municipiului Hunedoara.

În aceleași condiții de nelegalitate, contractul menționat mai sus, a fost prelungit printr-un act adițional la data de 05 aprilie 2012, pe o perioadă de 5 ani, fiind semnat din partea Primăriei Muncipiului Hunedoara, la rubrica “Arendator Primar”, de către inculpatul Dan Nicolae-Robert, soțul inculpatei Coșăreanu Alexandrina-Petronela”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii DNA au dispus față de Aurel Rață-Bugnariu și Alexandrina-Petronela Coșăreanu și măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile începând din 27 noiembrie anul acesta.

Fostul viceprimar Robert Dan se află în detenție la Penitenciarul Gherla unde execută o condamnare într-un alt dosar de corupție.

Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 5 =

Mai mult in ACTUALITATE

Lucrările la noua bază sportivă din Petroșani, aproape de finalizare

HunedoaraMea.ro24 noiembrie 2021

Acţiune de actualizare a situaţiei terenurilor din municipiul Hunedoara

HunedoaraMea.ro23 noiembrie 2021

10 cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore. Rata de infectare în fiecare localitate din județ

HunedoaraMea.ro22 noiembrie 2021

Siegfried Mureșan, europarlamentar: „O renegociere a PNRR nu se poate face pe motive politice” (A)

HunedoaraMea.ro17 noiembrie 2021

FOTO / 139 de ani de la nașterea lui Aurel Vlaicu. Obiecte care au aparținut marelui aviator, aflate în patrimoniul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva

HunedoaraMea.ro16 noiembrie 2021

Municipiul Hunedoara are cele mai multe proiecte la nivel național depuse în cadrul Programului „Anghel Saligny”

HunedoaraMea.ro16 noiembrie 2021

Procentul de vaccinare în localitățile din județul Hunedoara. Deva, pe primul loc

HunedoaraMea.ro15 noiembrie 2021

VIDEO / Audiențe online, cu primarul Hunedoarei

HunedoaraMea.ro10 noiembrie 2021

Primăria Hunedoara depune peste 70 de proiecte pentru străzi, prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”

HunedoaraMea.ro4 noiembrie 2021