ACTUALITATE

FOTO. Reprezentanți ai Geoparcului UNESCO Țara Hațegului, în schimb de experiență în Geoparcul Djerdap din Serbia

FOTO. Reprezentanți ai Geoparcului UNESCO Țara Hațegului, în schimb de experiență în Geoparcul Djerdap din Serbia

O delegație a Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București, alcătuită din membri ai echipei de administrare, ambasadori și voluntari pentru Geoparc,  precum și reprezentanți ai mass-media și ai Agenției de Dezvoltare Economico – Socială Hunedoara, a participat la un schimb de experiență în Geoparcul Aspirant UNESCO Djerdap din Serbia.

Desfășurat în perioada 13 -14 decembrie 2019, evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului Interreg Danube GeoTour. Deplasarea a avut ca scop prezentarea rezultatelor obținute în cadrul proiectului dar și identificarea de noi modalități de colaborare între geoparcurile din regiunea Dunării.

”Avem foarte multe lucruri în comun și geoparcul poate fi un foarte bun cadru de cooperare care să ajute comunitățile locale și dezvoltarea conceptului la nivel regional și internațional. Ne dorim să continuăm ceea ce am dezvoltat în cadrul proiectului Danube GeoTour, adică un produs de promovare a geoparcurilor din bazinul Dunării, cu un impact turistic extrem de important”, consideră dr. Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.

Geoparcul Djerdap din Serbia este situat de-a lungul Dunării, pe un teritoriu cu o importantă comunitate de români – vlahi, la o distanță de cca. 250 de km de singurul geoparc internațional UNESCO din România. Cu o bogată geodiversitate, biodiversitate și istorie, geoparcul din Serbia își propune să devină un real cadru de dezvoltare pentru comunitățile locale, în concordanță cu obiectivele Rețelelor Globală și Europeană a Geoparcului.

Vizita delegației din România vine urma unei vizite similare în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, făcută în urmă cu câteva săptămâni de reprezentanți ai Geoparcului Djerdap. Acest schimb de experiență a ajutat la identificarea de exemple de bune practici care pot contribui la dezvoltarea și promovarea celor două teritorii.

Proiectul Interreg Danube GeoTour se va încheia la finalul acestui an și și-a propus ”Punerea în valoare a patrimoniului geologic pentru dezvoltarea turismului sustenabil și inovator în geoparcurile din țările dunărene”. Proiectul dorește să sprijine consolidarea cooperării dintre regiunile și geoparcurile din țările aflate de-a lungul Dunării și la dezvoltarea unor produse turistice inovatoare ce pot fi valorificate în baza unei strategii comune de promovare. Schimburile de experiență, testarea geoproduselor, noile abordări în interpretare contribuie la o mai bună implicare a comunităților locale în activitățile geoparcurilor și la valorificarea durabilă a valorilor UNESCO din teritoriile partenere.

Acest proiect internațional a fost inițiat de Geoparcul UNESCO Idrija din Slovenia, prin  Heritage Centre Idrija și reunește parteneri din Slovenia, Ungaria, Austria, Croația, Cehia, România, Slovacia, Finlanda, Portugalia și Franța reprezentând geoparcuri, parcuri naturale și universități din țările dunărene dar și din Rețeaua Europeană a Geoparcurilor. De asemenea, Danube GeoTour se bucură de sprijinul Rețelei Globale a Geoparcurilor, partener în proiect.

Proiectul beneficiază de co-finanțare (ERDF, IPA) prin Programul european transnațional Dunărea (Interreg – Danube Transnational Programme).

Mai multe detalii despre acest proiect găsiți AICI.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 + 2 =

Mai mult in ACTUALITATE

Bărbat accidentat mortal de un TIR în localitatea Pui

HunedoaraMea.ro17 februarie 2020

O deveancă, suspectată de infecție cu coronavirus, internată la Timișoara. Boala a fost infirmată de medicii de la Spitalul “Victor Babeș”

HunedoaraMea.ro16 februarie 2020

Telecabina de pe Cetatea Deva și la Complexul Aqualand, închise pentru lucrări de dezinsecție și deratizare

HunedoaraMea.ro14 februarie 2020

Parteneriat Club Sportiv Hunedoara – CS Academia de fotbal Gheorghe Hagi și Viitorul FC Constanța pentru selecția, pregătirea și promovarea celor mai talentați tineri jucători de fotbal

HunedoaraMea.ro13 februarie 2020

Incendiu la o casă din Aurel Vlaicu

HunedoaraMea.ro13 februarie 2020

Societatea Apa Prod, amendată de DSP Hunedoara cu 10.000 de lei pentru o conductă peticită cu dopuri de lemn

HunedoaraMea.ro12 februarie 2020

Cetățile dacice din Munții Orăștie vor fi administrate de Consiliul Județean Hunedoara

HunedoaraMea.ro11 februarie 2020

USR și-a desemnat candidatul pentru funcția de primar al Devei. Vezi lista de consilieri pentru alegeri locale

HunedoaraMea.ro9 februarie 2020

Organizația “Ateliere fără frontiere” donează calculatoare la două școli din județ pentru elevii pasionați de IT

HunedoaraMea.ro6 februarie 2020