ACTUALITATE

FOTO. Reprezentanți ai Geoparcului UNESCO Țara Hațegului, în schimb de experiență în Geoparcul Djerdap din Serbia

FOTO. Reprezentanți ai Geoparcului UNESCO Țara Hațegului, în schimb de experiență în Geoparcul Djerdap din Serbia

O delegație a Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului – Universitatea din București, alcătuită din membri ai echipei de administrare, ambasadori și voluntari pentru Geoparc,  precum și reprezentanți ai mass-media și ai Agenției de Dezvoltare Economico – Socială Hunedoara, a participat la un schimb de experiență în Geoparcul Aspirant UNESCO Djerdap din Serbia.

Desfășurat în perioada 13 -14 decembrie 2019, evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului Interreg Danube GeoTour. Deplasarea a avut ca scop prezentarea rezultatelor obținute în cadrul proiectului dar și identificarea de noi modalități de colaborare între geoparcurile din regiunea Dunării.

”Avem foarte multe lucruri în comun și geoparcul poate fi un foarte bun cadru de cooperare care să ajute comunitățile locale și dezvoltarea conceptului la nivel regional și internațional. Ne dorim să continuăm ceea ce am dezvoltat în cadrul proiectului Danube GeoTour, adică un produs de promovare a geoparcurilor din bazinul Dunării, cu un impact turistic extrem de important”, consideră dr. Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.

Geoparcul Djerdap din Serbia este situat de-a lungul Dunării, pe un teritoriu cu o importantă comunitate de români – vlahi, la o distanță de cca. 250 de km de singurul geoparc internațional UNESCO din România. Cu o bogată geodiversitate, biodiversitate și istorie, geoparcul din Serbia își propune să devină un real cadru de dezvoltare pentru comunitățile locale, în concordanță cu obiectivele Rețelelor Globală și Europeană a Geoparcului.

Vizita delegației din România vine urma unei vizite similare în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, făcută în urmă cu câteva săptămâni de reprezentanți ai Geoparcului Djerdap. Acest schimb de experiență a ajutat la identificarea de exemple de bune practici care pot contribui la dezvoltarea și promovarea celor două teritorii.

Proiectul Interreg Danube GeoTour se va încheia la finalul acestui an și și-a propus ”Punerea în valoare a patrimoniului geologic pentru dezvoltarea turismului sustenabil și inovator în geoparcurile din țările dunărene”. Proiectul dorește să sprijine consolidarea cooperării dintre regiunile și geoparcurile din țările aflate de-a lungul Dunării și la dezvoltarea unor produse turistice inovatoare ce pot fi valorificate în baza unei strategii comune de promovare. Schimburile de experiență, testarea geoproduselor, noile abordări în interpretare contribuie la o mai bună implicare a comunităților locale în activitățile geoparcurilor și la valorificarea durabilă a valorilor UNESCO din teritoriile partenere.

Acest proiect internațional a fost inițiat de Geoparcul UNESCO Idrija din Slovenia, prin  Heritage Centre Idrija și reunește parteneri din Slovenia, Ungaria, Austria, Croația, Cehia, România, Slovacia, Finlanda, Portugalia și Franța reprezentând geoparcuri, parcuri naturale și universități din țările dunărene dar și din Rețeaua Europeană a Geoparcurilor. De asemenea, Danube GeoTour se bucură de sprijinul Rețelei Globale a Geoparcurilor, partener în proiect.

Proiectul beneficiază de co-finanțare (ERDF, IPA) prin Programul european transnațional Dunărea (Interreg – Danube Transnational Programme).

Mai multe detalii despre acest proiect găsiți AICI.

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen − eleven =

Mai mult in ACTUALITATE

Cumpărarea trenulețului turistic pentru promovarea Devei, anulată. Banii vor merge la Spitalul de Urgență Deva

HunedoaraMea.ro27 martie 2020

Primarul Devei propune anularea tuturor serbărilor, spectacolelor, târgurilor sau altor evenimente în Deva și donarea banilor la Spital. VEZI până când

HunedoaraMea.ro27 martie 2020

Ce trebuie să știe persoanele aflate în izolare la domiciliu. Cum pot apela la autorități pentru aprovizionare cu alimente și medicamente

HunedoaraMea.ro27 martie 2020

Primarul Florin Oancea vrea să renunțe, anul acesta, la „Zilele Devei” și să dea banii alocați sărbătorii la spital

HunedoaraMea.ro26 martie 2020

Primăria Deva deschide TEL VERDE pentru ajutorarea persoanelor vârstnice!

HunedoaraMea.ro26 martie 2020

Cadre medicale de la Secția de Oncologie a Spitalului din Deva, infectate cu coronavirus. Oncologia a intrat în carantină

HunedoaraMea.ro26 martie 2020

Medicii din județ și specialiștii din Yancheng (China) au început consultările privind prevenirea răspândirii virusului COVID-19 în Hunedoara

HunedoaraMea.ro23 martie 2020

Internările pentru operaţii, tratamente și investigaţii medicale în spitale, suspendate pentru 14 zile

HunedoaraMea.ro23 martie 2020

Pe drumurile județene din Hunedoara se circulă în condiții de iarnă. Se intervine cu utilaje de deszăpezire și material antiderapant

HunedoaraMea.ro23 martie 2020