ACTUALITATE

Geoparcul Dinozaurilor, punte de legătură între Țara Hațegului și Coreea de Sud

Sursa foto: Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului
Geoparcul Dinozaurilor, punte de legătură între Țara Hațegului și Coreea de Sud

Pe parcursul unei zile, teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului a fost platoul de filmare pentru un documentar ce urmează să fie realizat de o televiziune din Coreea de Sud. Profesorul de paleontologie dr. Min Huh de la Chonnam National University și directorul Geoparcului Internațional UNESCO Mudeungsan din Coreea de Sud a venit în România însoțit de o echipă de filmare a televiziunii sud-coreene MBC, specializată în realizarea de documentare. Echipa de filmare coreeană realizează o serie de documentare în cinci dintre cele 74 de geoparcuri UNESCO din Europa și la sediul UNESCO al geoparcurilor internaționale din Paris, iar geoparcul din Țara Hațegului s-a numărat printre ele.

La sosirea în România, prima oprire a echipei sud-coreene a fost la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București unde s-a întâlnit cu directorul singurului geoparc internațional UNESCO din România, lector dr. Alexandru Andrășanu.

”Am fost impresionat că Universitatea din București se află chiar în centrul capitalei României și că este o clădire istorică. M-au impresionat de asemenea exponatele – roci și fosile – din cadrul Facultății de Geologie și Geofizică. Se vede că în spate este o muncă asiduă a profesorilor de aici și sper ca în viitor să  punem bazele unei colaborări între Chonnam National University și Universitatea din București”, a afirmat profesorul Min Huh.

geoparc 02

Cea de a doua oprire a fost în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului. Pe parcursul unei zile, profesorul Min Huh și echipa sa de filmare au mers la punctele de vizitare din Geoparc și s-au întâlnit cu partenerii Geoparcului și cu reprezentanții comunităților locale de aici. Primul obiectiv vizitat a fost expoziția ”Balauri, dragoni dinozauri” de la sediul Geoparcului din orașul Hațeg, unde au aflat detalii despre dinozaurul vedetă al acesteia – Balaur bondoc și despre modul în care le sunt prezentate turiștilor informații despre geologia zonei și conceptul de geoparc UNESCO. În comuna Densuș, echipa din Coreea de Sud a primit informații despre vulcanii și Marea Tethys din vremea fostei Insule a Hațegului și a întâlnit-o pe mascota Andi Andezit chiar la ea acasă, la Casa Vulcanilor. Tot la Densuș, oaspeții au vizitat monumentul emblematic al comunei – Biserica Sfântul Nicolae și au aflat cum un lăcaș de cult poate reprezenta și o veritabilă lecție de geologie oferită de diversitatea tipurilor de roci utilizate la construcția sa. Și Biserica Reformată – Calvină din Sîntămăria Orlea i-a impresionat pe vizitatorii străini prin arhitectură, picturile din interior și prin faptul că, de-a lungul timpului, a fost lăcaș de cult pentru enoriași de religii diferite.

Un alt obiectiv special a fost geositul ”La scoabă”, din satul Sînpetru, comuna Sîntămăria Orlea, locul în care au fost descoperiți primii dinozauri din Țara Hațegului. După ce a aflat informații despre acest geosit, profesorul de paleontologie Min Huh a declarat că este ”unul dintre cele mai interesante situri fosilifere cu dinozauri din lume”. Ultimele obiective vizitate de echipa din Coreea de Sud au fost Casa Dinozaurilor Pitici și Casa Tradițiilor din Sînpetru unde gazde le-a fost primarul comunei Sîntămăria Orlea, Dumitru Oprean, și o parte dintre membrele Asociației Femeilor din Santamaria Orlea, cele care i-au invitat pe oaspeți și la o degustare de produse tradiționale românești făcute în gospodăriile lor.

geoparc 03

Pe parcursul vizitei în Geoparc, profesorul Min Huh și echipa de filmare au avut ocazia să se întâlnească și cu alți reprezentanți importanți ai partenerilor Geoparcului – Asociația Drag de Hațeg, Adaconi și Geraico – dar și cu Ambasadorii pentru Geoparc. Tinerii din Țara Hațegului, atât de prezenți în activitățile geoparcului, l-au impresionat pe profesorul coreean prin implicarea lor, prin varietatea de informații pe care le pot oferi despre geoparc, dar și prin fluența cu care reușesc să comunice în limba engleză.

„La finalul vizitei, profesorul Min Huh a declarat că a fost impresionat de ceea ce a descoperit în singurul geoparc internațional din România, de la informațiile legate de geologie și proiecte educaționale și până la comunitatea locală atât de implicată în activitățile Geoparcului. El a menționat că își dorește o colaborare între universitatea pe care o reprezintă și Universitatea din București în vederea facilitării schimbului de experiență în rândul studenților și că ar vedea posibilă colaborarea dintre comunitatea locală din Sîntămăria Orlea și o comunitate locală de pe teritoriul Geoparcului Internațional UNESCO Mudeungsan. Vizita reprezentanților sud-coreeni este cu atât mai importantă cu cât Coreea de Sud, prin Geoparcul Internațional UNESCO Jeju, va fi gazda celei de a 9-a Conferințe Internaționale a Geoparcurilor UNESCO ce va avea loc în anul 2020”, spune Adina Popa, specialist Comunicare în cadrul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului.

geoparc 04

Click to add a comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

eighteen − 16 =

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Mai mult in ACTUALITATE

spital urgenta

Un bărbat internat la Spitalul din Petroșani a murit din cauza gripei

HunedoaraMea.ro31 ianuarie 2019
salvamontisti

Risc de avalanșă în toate masivele muntoase din județul Hunedoara

HunedoaraMea.ro31 ianuarie 2019
gripa

Primul caz de gripă confirmat cu analize de laborator, în județul Hunedoara

HunedoaraMea.ro28 ianuarie 2019
primaria deva

27 de proiecte pe fonduri europene depuse de Primăria Deva

HunedoaraMea.ro20 ianuarie 2019
maria cioncan

Comemorare a atletei Maria Cioncan, la Hunedoara

HunedoaraMea.ro19 ianuarie 2019
ajutor social

Beneficiarii de ajutor social pot lucra ca zilieri la firmele care au nevoie de forță de muncă sezonieră

HunedoaraMea.ro16 ianuarie 2019
tabara iglu

Tabără de construit iglu-uri, în stațiunea Parâng

HunedoaraMea.ro11 ianuarie 2019
accident vetel 01

Un bărbat, rănit grav într-un accident în care au fost implicate cinci mașini, la Vețel. Traficul rutier, blocat două ore. FOTO

HunedoaraMea.ro10 ianuarie 2019
spital ambulanta

Accident pe Dealul Hațegului. Un autotractor s-a răsturnat pe marginea drumului. Șoferul a fost rănit

HunedoaraMea.ro9 ianuarie 2019